I går kveld ble oppgaven sendt til trykk, noe som føltes ekstremt deilig, men samtidig nervepirrende. Vi ble ferdige i tide og jaggu er en samarbeidsmodell for Fredrikstad sentrum klar. Vi gleder oss veldig til å hente den ferdigtrykte oppgaven i morgen.
Dagene fremover vil benyttes til å lese oppgaven, forberede EXPO og eksamen som nærmer seg med stormskritt. Eksamen vil være åpen for publikum og vi håper du som leser dette vil ta deg turen for å høre på og kanskje stille noen spørsmål.
Er du av dem som fortsatt lurer på hva oppgaven vår egentlig handler om? Nedenfor følger vårt sammendrag:
SAMMENDRAG
Bachelorprosjektet Urbanista setter fokus på hvordan nettverk og samarbeid mellom offentlige og private aktører påvirker sentrumsutviklingen i Fredrikstad. Åpne urbane nettverk er en tittel inspirert av prosjektgruppens rammeverk og teoretiske tilnærming, men gir også hint til hvilke forutsetninger prosjektgruppen mener må ligge til grunn for et godt samarbeid. Prosjektet gjøres for, og i samarbeid med Fredrikstad Næringsforening som jobber med sentrumsutvikling og vekstfremmende tiltak for Fredrikstad. Et av disse tiltakene er et samarbeid mellom byens gårdeiere og Fredrikstad kommune, der hensikten er å skape et forum der utvikling og endring av bykjernen diskuteres. Dette samarbeidet er prosjektets utgangspunkt og gjennom resultat, metode og diskusjon får leseren et innblikk i, og kjennskap til disse aktørenes ønsker og handlinger.
Prosjektets rammeverk er Business Improvement District, heretter kalt BID. Et internasjonalt konsept for revitalisering av sentrumskjerner. Organiseringsformen bygger blant annet på erkjennelsen av at sentrumsaktører på en rekke områder kan få til langt bedre tiltak og løsninger enn de ville oppnådd om de hadde operert hver for seg. Dette er fundamentet prosjektgruppen har bygget det teoretiske grunnlaget på, og oppgaven er faglig forankret i nettverks- og organisasjonsteori. Prosjektgruppen har arbeidet ut fra følgende problemstilling og tilhørende sekundærspørsmål:
Hvordan kan prinsipper fra BID benyttes i utformingen av en samarbeidsmodell for aktører i Fredrikstad sentrum?
Hvordan fungerer samarbeid i en konkurransesituasjon hvor særinteresser foreligger?
Hvilke forutsetninger må ligge til grunn for et nettverkssamarbeid?
For å svare til problemstillingen har prosjektgruppen blant annet tatt i bruk metoder som kvalitative intervjuer, studiereise og søkekonferanse. Gjennom å skape møteplasser for gårdeiere og kommune har bachelorprosjektet belyst hvordan både teori og praksis peker på at tillit og handling er avgjørende for byens utviklingsmuligheter. Prosjektgruppen har på bakgrunn av dette utviklet en rekke anbefalinger for det videre samarbeidet og foreslår en ny samarbeidsmodell basert på anbefalingene. Denne ivaretar dagens praksis, men belyser også at økt grad av involvering, motivasjon, gjennomføringsevne og en ny ansvarsfordeling er hensiktsmessig. Resultatet er tiltenkt lokalt, men Norsk Sentrumsutvikling (NSU) er en av prosjektets interessenter og prosjektgruppen viser til at samhandlingsmodellen kan benyttes som navigasjonsapparat for andre byer.
TUSEN TAKK
Gjennom prosjektperioden har vi fått støtte, innspill, innhentet kompetanse og fått inspirasjon fra et stort knippe aktører i Fredrikstad sentrum, men også nasjonalt og internasjonalt. Vi vil derfor benytte anledningen til å takke dere som har bidratt til at denne bacheloroppgaven har blitt det den er i dag. Frode Ramstad Johansen, tusen takk for den fremragende jobben du har gjort som vår veileder. Du har vært en sterk bidragsyter og gjennom å stille vanskelige spørsmål har du gitt oss retningssans og samtidig frie tøyler. Vi håper vi innfrir forventningene.
En stor takk skal også rettes til foreleserne ved Innovasjon og prosjektledelse for at dere har pushet oss ut i næringslivet og inspirert oss til å skape egne prosjekter. Dere har bidratt i alle høyeste grad til å bygge vår faglige plattform over tre år.
Vi har gjennom prosjektperioden funnet støtte og utømmelige kunnskapslager hos vår referansegruppe. Takk til Einar Kongsbakk for at du har delt din entusiasme og brede kompetanse med oss, og for at du tok initiativ til studietur til Liverpool. Kjell Arne Græsdal, takk for at du har lyttet til oss når du er enig og avbrutt oss når du har hatt innspill. Rune Fredriksen, takk for din helhjertede innsats som referanseperson. Du er en uvurderlig aktør i vårt nettverk. Tusen takk til Helge Hasvold for at du har belyst nye faktorer innen offentlig-private samarbeid, alltid med godt humør. Takk til Eivind Ramsjord, Malin Krå Simonsen og Ged Gibbons for at dere har vært en del av vår referansegruppe og gitt oss nye innfallsvinkler, kunnskap og patriotisme. Det skal også rettes en takk til byens gårdeiere og de representanter fra kommunen som har tatt imot oss og gjennom intervjuer og konferanser har stilt opp med en sporty holdning til prosjektet.
Kjære, Stine Ferguson. Tusen takk for at du har tilrettelagt, gitt oss muligheter og hatt troen på oss hele veien. Fredrikstad ble i mai kåret til Norges mest attraktive by – vi mener du er Norges mest attraktive sentrumsleder (i et nettverksperspektiv så klart). Tusen takk til Kennet Hald for design av forside og kart, ikke minst for at du har heiet på oss underveis, dine ord har motivert oss. Takk til alle innbyggere, utbyggere og sentrumsentusiaster som har vært interesserte i prosjektet.
Nettverk handler om relasjoner og etterhvert som våre nettverk har utvidet seg har vi kanskje ikke vært like flinke til å ta vare på våre nærmeste relasjoner. Kjære familie, venner og bedre halvdeler, takk for at dere har vært der hele tiden.
Det var mange som skulle takkes, men så mener vi også denne bacheloroppgaven har vært en kollektiv prestasjon. Kjære Fredrikstad sentrum, denne er til dere!
Dersom du skulle være interessert i å lese oppgaven i sin helhet kan denne naturligvis utgis på forespørsel.
Tusen takk for en spennende og innholdsrik prosjektperiode. Vi i Urbanista er enige om at dette ikke var siste gang vi samarbeidet. Vi gleder oss til årene som kommer.
– Urbanistas