Pressemelding i Byggeindustrien

Vi har vært så heldig å få pressemelding publisert på sidene til Byggeindustrien, bygg.no.

https://www.bygg.no/article/1396632

 

Sluttspurt

Vi holder nå på med siste innspurt for innleveringen av bachelor oppgaven. Siste rettskriving er gjort, og innleveringen står for tur!

 

Byggfakta

Pressemelding publisert av Byggfakta.

https://www.byggfakta.no/mot-nye-hoyder-med-krysslimt-massivtre-klt-148552/nyhet.html

 

Pressemelding

Mot nye høyder med krysslimt massivtre (KLT)

Med en god løsning i oppbyggingen av bæresystemet i høye bygg, vil man kunne oppnå nye høyder innenfor bygging med trevirke.

I høye bygg utsettes vegg og etasjeskiller for store vertikale tyngder fra overliggende etasjer. Kapasiteten til dagens standardsammenføyninger i knutepunkt vegg-dekkevegg utført i KLT er begrenset til lave bygninger, og er ikke optimalisert mot dagens behov om å bygge høyere. Kan dette være en aktuell problemstilling å se nærmere på? «Dette er tydelig noe bransjen trenger svar på» uttaler Edin Mahmutcehajic, sivilingeniør for bygg & konstruksjonsteknikk ved Pro-Consult AS avd. Fredrikstad.­­­­­­­­­­

Gjennom arbeidet med vår bacheloroppgave i samarbeid med Pro-Consult, har vi utviklet et forslag til løsning av problemstillingen. Ved å utforme knutepunktet i vegg-dekke-vegg sammenføyningen som et «not og fjær» system, kan man ivareta lastoverføringen mellom veggene nedover i etasjene på en effektiv måte og byggehøyden kan økes.

Bygg med trevirke, spar miljøet

Klima- og miljøministeren åpnet en massivtrefabrikk 30.04.19 i Åmot, som sies å være verdens største og mest avanserte i verden. Dette viser at bransjen ønsker å dra nytte av dagens trend i samfunnet om å bygge miljøvennlig. Det presses på for å komme opp med nye produkter og løsninger for å bygge høye bygninger ved bruk av trevirke. Tidspresset i byggebransjen er stort, og større ekspertise innenfor dette området er ønsket av bransjen.

Vårt forslag til løsning kan være til nytte for alle som benytter KLT i dag. Ved å se nærmere på blant annet denne løsningen, vil bransjen nå nye høyder innenfor treutvikling i Norge. Oppgaven vil bli presentert på Expo som arrangeres på HIØ 17. og 18. juni

 

Konstruksjonteknikk gruppe 1

CLT (cross laminated timber), eller på norsk (kryss laminert tre), er et byggemateriale som blir mer og mer aktuelt i stedet for den tradisjonelle stål og betongløsningen.

Problemet er imidlertid knutepunktene i bygg med mange etasjer og trykk på tvers av fiberretningen. Dette skal gruppen undersøke nærmere.