Knekking av bjelker

Etter 28 dager i vannbad er det klart for testing av bjelkene på labben. En dag i forveien blir bjelkene tatt opp fra vannbassenget og det blir kuttet opp et 25mm dypt kutt midt på bjelken. Dette bidrar til å kontrollere bruddet slik at våre sensorer fanger opp dataene. Vi limer også på små metallbiter, hvor sensoren kan festes til.

25mm kutt er gjort og festene til sensoren blir pålimt.

Limet får tørke over natten slik at det ikke er fare for at sensoren glir ut av posisjon og gir feil data. Vi benytter en sensor som måler i mikrometer, så det er viktig at de sitter godt får sensoren blir montert. Den fungerer som en «klesklype», som må klemmes på plass og gir nok krefter til å flytte festene, om limet ikke har stivnet.

Bjelkerigg

 

 

 

 

 

 

 

 

Testen er nærmest ferdig, og vi ser tydelig tegn til et brudd.

En test tar omtrent 20 minutter og gjennomføre. Den hydrauliske trykktestmaskinen jobber i et jevnt tempo hele veien. Betongen får brudd ganske tidlig, etter bare noen minutter, men stålfibrene holder bjelken godt sammen. Mot slutten kan du høre at stålfibrene ryker i økende tempo før bjelken kollapser.

Ferdig gjennomført test

 

mikkelw