Spørreundersøkelse

Har du flydd drone før, eller kanskje du flyr drone til vanlig?

Ta spørreundersøkelsen vår for å hjelpe oss videre!

https://goo.gl/forms/1TiDWiuigxAF12LI3

 

Norsk dronesenter

Regjeringen la fram i mars  2018 en norsk dronestrategi, der det heter at regjeringen skal se nærmere på bransjefinansiering av et nasjonalt kompetanse- og testsenter for droner.

Andøya Space Center(ASC) sitter ikke på gjerdet og venter, de etablerte i slutten av 2018 selskapet Norsk dronesenter, med Odd Roger Enoksen som styreleder i det nye selskapet. Han er fra før direktør ved ASC, og håper nå regjeringen vil velge Andøya som det fremtidige nasjonale dronesenteret.

Link til artikkel: https://www.highnorthnews.com/nb/andoya-space-center-posisjonerer-seg-og-etablerer-dronesenter

 

Januar 2019: Turister fløy drone på Tromsøya

Link til Nordlys sin artikkel:  https://www.nordlys.no/drone/tromsoya/tromso-lufthavn/turister-floy-drone-pa-tromsoya/s/5-34-1043561?fbclid=IwAR3Uvt05jadzuPGBX1bGuYdJ6sX7AZsvs2oN9zalzCb0Qpk7n33OUFKyc_Q

Bildet er hentet fra:  https://www.visittromso.no/sites/tromso/files/droneguide_tromso_lufthavn.pdf?fbclid=IwAR2I1qY4_xzeH_7YxjcOHFLlh52d7x5FTGCN03NMZ6DvVPB-SSqZVSPpv_g

 

Første flyturen med Mavic 2

Gruppen vår kommer til å bruke DJI Mavic 2 Enterprise. Dette er en video med begynner info om hvordan man bruker dronen.

 

Desember 2018: Droner over rullebanen i London

Gatwick flyplass i London har vært stengt i over et døgn etter at droner er observert gjentatte ganger over rullebaneområdet. Flere fly, deriblant med reisende fra Norge, har måttet ta omveien til Paris.

Link til VG sin artikkel om saken: https://www.vg.no/nyheter/utenriks/i/jPyxlb/droner-paa-london-flyplass-skaper-kaos-i-juletrafikken

 

Juli 2017: Drone fløy for nærme fly i Israel

I juli 2017 ble en 21 år gammel mann arrestert etter å ha fløyet for nærme ett passasjer fly, og filmet flere andre fly som landet ved Sde Dov Airport i Tel Aviv, Israel.

Dronen som ble brukt var en DJI Mavic Pro. DJI påstår att dronen var utstyrt med programvare som skulle forhindret dronen å fly innen 8km av flyplassen ved mindre denne funksjonen ble deaktivert. Israel rapporterer at han ble satt under hus arrest i fem dager, og politiet har konfiskert dronen og mobiltelefonen som ble brukt.

Youtube klippet som ble lagt ut viste at dronen hadde flydd så nærme som 90ft (27m) fra passasjer flyet, men mannen hevdet senere at avstanden var mer enn tre ganger så mye. Mannen lastet opp videoen på Youtube, Facebook og Twitter, hvor den ganske fort ble tatt ned. Videoen under er av Jeremy Judkins som reagerer på filmopptaket.

Link til BBC NEWS sin artikkel om saken:  https://www.bbc.com/news/technology-40633913

 

UNIFLY UTM sin visjon

Link til UNIFLY sin hjemmeside:  https://www.unifly.aero/

 

Gruppen skal bruke DJI droner til oppgaven

Dronene som bachelorgruppen skal bruke heter DJI Mavic 2 Enterprise.

Bildet er hentet fra:  https://www.theverge.com/2018/10/29/18037698/dji-mavic-2-enterprise-drone-search-rescue

Mer informasjon på:  https://www.dji.com/no/mavic-2-enterprise

 

Hva som skjer hvis en drone treffer et fly i fart