Toget går videre!

Generelt

I de siste ukene har arbeidsmengden vært høy. Det går bra med bachelorarbeidet. Vi har løst ulike problemer som har dukket opp underveis, og jobber fortsatt hardt med å ferdigstille et førsteutkast.

Vi har funnet noen spennende resultater som vi gleder oss til å dele i den endelige rapporten.

De siste ukene

For å være litt mer detaljert rundt de siste ukene støtte vi blant annet på et problem angående rissvidder i konstruksjonen. Problemet gikk ut på at det ikke risset i underkant av konstruksjonen med de lastene vi hadde, mest sannsynlig grunnet dekkets tykkelse. Vi hadde som tidligere nevnt planer å regne på to situasjoner, vanntett og ikke. I den vanntette situasjonen var planen å regne med en last fra vanntrykk fra undersiden, slik at vi måtte tilfredsstille det strenge kravet som for oss ble 0,2mm, men det ble som sagt ikke riss på undersiden. Vi er ivrige på å vise fiberens kapasitet, og dermed var riss svært ønskelig. Vi løste dette med at vi bestemte at konstruksjonen skulle være vanntett – fra undersiden og oversiden. Det risset naturligvis over søylene, så på denne måten kunne vi vise fiberens kapasitet med tanke på riss.

Rissviddeprogram

Det har ellers vært et problem å finne armeringsspenningen i kamstålet når man beregner riss. Vi fikk med oss et webinar med Sindre Sandbakk hvor han snakket en times tid om NB38. Her forklarte han at NB komiteen hadde laget noen programmer, men at armeringsspenningen var opp til hver enkelt rådgivende ingeniør å finne fram til, og at det foreløpig ikke finnes noe program for dette. Dette tar veldig lang til å løse for hånd, ettersom alfaen og betongtøyningen blir avhengig av hverandre når man tilsetter fiber, og man må dermed finne hvilken kombinasjon av disse som passer til det aktuelle momentet man har på konstruksjonen, samtidig som at tverrsnittskreftene blir null. Vi prøvde dette først, men skjønte at det ikke ville la seg gjøre, da det var utrolig vanskelig å få alt til å stemme. Dermed lagde vi et program i Excel som regner ut armeringsspenningen i bruksgrensetilstand, samt riss med og uten fiber. Da var det bare å legge inn inputen, så finner den riktig kombinasjon og gir deg rissvidden direkte i henhold til den nye NB38. Som du ser nederst på inputen under, kan du også skrive inn rissviddekravet, for så å kontrollere den ved å trykke på kontroll-knappen. Da vil det poppe opp en boks som forteller deg om du er innenfor risskravet eller ikke, samtidig som du blir ført til resultatsiden, og kan undersøke resultatene nærmere. Hvis, og bare hvis kravene er godkjent både med og uten fiber, får du se den oppnådde kamstålsbesparelsen.

 

Moment og gjennomlokking

Vi har også gjort det litt enklere for oss ved at vi har laget et excelprogram for beregning av momentkapasitet og gjennomlokking:

 

FEM-design

Samtidig har vi blitt ferdig med alle justeringer i FEM-design både for vanntett og ikke vanntett konstruksjon, og har fått laget rapporter ut i fra dette. Her er en av sidene fra rapporten:

 

 

Med vennlig hilsen

Bjørnar, Håkon, Ole og Trygve 🙂

 

Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar