Under denne teksten kan dere se vår videopresentasjon av bachelor-prosjektet vårt.
Vi legger også til powerpointen til nedlastning, om dette skulle være interresant.
Under denne teksten kan dere se vår videopresentasjon av bachelor-prosjektet vårt.
Vi legger også til powerpointen til nedlastning, om dette skulle være interresant.
Endelig er dagen her, Bacheloroppgaven er ferdig. Etter en lang og slitsom prosess har vi kommet oss i mål. Etter mye redigering og rettskrivning, ble det «Bachelor dokument nr 9» som ble det siste.
Under denne prosessen har vi vært helt avhenging av menneske rundt oss, og vi vil rette en spesiell takk til vår veileder Aleksander Vikki. Fra å utforme oppgave-ide til å skaffe alt av nødvendig utstyr, har han vært uvurderlig for at vi skulle komme i mål.
Nå blir det fullt fokus på den digitale EXPO-fremføringen vår, så vil det neste uke dukke opp en video her på bloggen som forteller alt dere trenger å vite om oppgaven vår.
Takk for oss, Høgskolen i Østfold.
Idag har vi fått lov til å gjennomføre vår lenge etterlengtede befaring i Kongstenhallen.
Bassenget er 25m langt.
Her har det blitt montert trelekter på veggene for å oppnå fuktbufring. Dette var iallfall en bekreftelse for at det er estetisk pent, etter vår mening ;).
Det utføres målinger.
Gutta i sving!
Under besøket vårt målte vi antall kvadrat som var dekket av treverk og regnet ut hvor mye liter dette treverket kan ta opp fra luften. Dette skal brukes videre og sammenlignes med dataene fra forsøkene våre.
Tusen takk til Fredrikstad Kommune for at vi fikk komme!
Dusjen gjøres klar
Ventilene åpnes etter 12 timer
Denne uka har vi gjennomført den store 36-timers testen!
Fra kl 09.00 på torsdag til 21.00 på fredag ble det målt hver halvtime, for å finne ut hvor stor absorpsjonsevne de forskjellige treverkene har. Trebitene ble først målt i 12 timer inne i en tett dusj med temperatur på rundt 29-30 grader og 70-80% RF, før vi åpnet opp ventilene i dusjen og senket RF til ca 30% og temperatur til 26 grader.
Måledata skrives inn fortløpende i excel.
For å teste hvor raskt treverket var på å kvitte seg med fuktighet, for så og ta opp den oppigjen, tettet vi dusjen igjen etter 12 nye timer. Dette ga oss et nytt innblikk i hvordan treverket vil oppføre seg i klimaer med skiftende RF.
Selvom testen ble lang, og lite søvn og nattevakter er hardt, ble forsøket en suksess og vi gleder oss til å presentere resultatene.
Det tar på å være nattevakt!
Første forsøk i boks!
Etter en hel dag med testing og innføring av testdata inn i et excel-ark og fikk noen flotte grafer.
Etter erfaringen vi har fått fra dette forsøket, håper vi å gjøre forsøk nummer 2 enda bedre. Denne gangen skal trebitene bli målt over en periode på 36 timer, så da må vi bare smøre oss med tålmodighet.
Det går fremover!
Denne uken skal vi begynne med testing. Siden vi ikke kan oppsøke noe svømmehall i disse Korona-tider, har vi vært så heldige å få låne garderoben på Yven-hytta for å teste fuktopptak.
Vi har omgjort dusjen til et «svømmehall-lignende» klima ved å plaste igjen alle åpninger og ventiler. Ved å bruke en luftfukter, samt en varmeovn som fordamper en vanndam på gulvet, har vi til tider oppnådd temperaturer på 30-33 grader og en relativ fuktighet på over 80%!
Bitene skal i første omgang testes i et klima med 33 grader og stabilt 60% RF.
Dette blir spennende!
Egen plastdør inn til dusjen.
Målinger utføres.
Ventiler blir dekket med plast.
Vi er fire studenter ved Høgskolen i Østfold, som alle går siste året på byggingeniør.
Mats Kopperud
23 år
mats.a.kopperud@hiof.no
tlf: 926 96 758
Martin Grimsrud
26 år
martin.grimsrud@hiof.no
tlf: 993 88 304
Marius Oustorp
23 år
marius.oustorp@hiof.no
tlf: 971 85 690
Stian Moen Holst
29 år
stian.m.holst@hiof.no
tlf: 470 52 232
F.v: Stian Holst, Mats Kopperud, Kristine Nore, Martin Grimsrud, Marius Oustorp
Startskuddet har får alvor gått for bachelor-oppgaven. Nylig var vi på besøk hos Splitkon AS for å møte Kristine Nore, som hadde sagt ja til å hjelpe oss. Dette ble et utrolig hyggelig og informativt møte. Kristine sendte med oss en rekke artikler og avhandlinger som kunne være til hjelp, når vi nå skal i gang med testing og utredning.
Oppgaven vår er som følger:
Vil bruk av trevirke som fuktbuffer gi en betydelig innvirkning på klima med varierende luftfuktighet?
Følg med oss videre på denne siden!