‘Mirakel’-produkt og komponent X

Nå har jeg kommet over et produkt som på meg virker som et mirakel-produkt, nesten for godt til å være sant. Det er helt grønt, billigere en vanlig sement og listes opp med egenskaper som høy trykkfasthet og rask, kontrollerbar herding. Egentlig umulig å fatte at det ikke er mer i bruk.

Geopolymer

Geopolymer er produktet vi snakker om her, med så mange fantastisk egenskaper. Når vi i tillegg kan legge til at det har god evne til å fryse / tine, noe som er en god ting i værfylte Norge, og har også holdbarhet i sulfatmiljøer. Den har overlegen motstand mot syre- og saltangrep, som gjør den spesielt godt egnet ved sjøen, har høy brannmotstand, som definitivt er en god egenskap, har lav varmeledningsevne, og i tillegg så krymper den ikke særlig mye men har grei strålingsskjerming.

Og det høres jo ganske bra ut, ikke sant? Men er det for godt til å være sant?

Det har kommet kommentarer på nett fra forskere som har jobbet med dette, at det er noen utfordringer (selvfølgelig). For selv om produktet funker flott i storskala, har det vært problem med at oppskriften blir like variert som de som blander den ut. Så for å få best nytte av alle de gode egenskapene, må oppskriften følges i hver minste lille detalj, den må blandes så nøyaktig som mulig.

Så dette er jo noe man må teste ut om hvorvidt er tilfelle, for vil produktet fungere stabilt hvis man er nøyaktig nok, eller kan man risikere tilfeldige variasjoner ved ørsmå variasjoner?

Kjempespennende!

Komponent X

Den kuleste ingrediensen var det nyeste tilskuddet som jeg har referert til som komponent X i noen innlegg her, nemlig basalt fiber!

Dette er rett å slett vulkansk stein, og her er det ikke nødvendig med kjemisk tilsetningsstoff eller løsemiddel i produksjonsprosessen, den frigjør heller ikke kjemiske elementer når de varmes opp fordi det hele er naturlig. Dette betyr at produksjonsprosessen er miljøvennlig, og likeså viktig er at basalt kan gjenvinnes!

Basaltfiber er definert som ikke-ødeleggende, ikke-skadelig, naturlig skjermet og har god beskyttelsesegenskaper.

Men her og kommer det inn en utfordring i at den varierer avhengig av hva slags gitterstruktur (asså – hvordan molekylene setter seg sammen og ser ut samlet på molekylnivå når den ‘settes sammen’) som blir dannet utfra temperatur brukt, og par ting til som jeg tar opp i rapporten min.

Så, det er mye lovende her men også et par utfordringer ute i periferien. Nå er jeg veldig ny på dette, så hvor mye av problem det rent praktisk er, er jeg noe usikker på. Sånn er det dessverre 😛

Illustrasjon: ESA

Jeg begynner å nærme meg ferdig, men dæggern så moro en klase sand, tiss, og noe som ligner avkappa hårtufser og en skummelt sterk base kan faktisk være! Det som er underholdene og skummelt i prosjektet er jo at jeg har stor tro på dette, men når man skal liste opp risiko så føler jeg jo at lista er skummelt lang.

Men det er vel det som er fordelen ved å være en semi-kritisk person med mamma-gen. Man pirker noe infernalsk borti smått og stort for å få kartlagt SÅ MYE SOM MULIG av alle mulig risikofaktorer og utfordringer som muligens kan dukke opp. For det blir en del: dette kan kanskje være issue, eeeeeerrr vagt et tema og kan i noen mulige sære tilfeller dukke opp…

Også er det det faktumet at minste ungen har mast siden jeg startet med dette om ‘ferie’ på månen. Dette gir en ekstra insentiv å pirke på, for å gjøre dette tryggest mulig… Selv om ferie på månen er vel kanskje på det beste noe jeg kan håpe på i pensjonstiden…

Jeg blir ikke å poste resultater, mer i dybden, eller oppgaven nå, for det skal testes mer og publiseres ved senere tidspunkt. Så dessverre er konklusjon konfidensiell. Litt spenning må dere jo sitte igjen med…… J

Det som dog KOMMER ila neste uke forhåpentligvis, er at jeg blir å poste en presentasjonsvideo (yeay, takk corona….) hvor jeg går gjennom hva jeg har holdt på med siden januar. Er godt mulig video blir litt annerledes en det som en fremføring hadde blitt, men må referere med min bipolare venn ‘Tid’ før jeg vet mer…

I mellomtiden kan dere jo kose dere med denne….

https://www.youtube.com/watch?v=NoD2kehTt1U&fbclid=IwAR34XRZR-OnY_oCQoxOXXBFEtPJLfgWjQ3JBCY7maoPNVjdb0Dzp45FRn6o

Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.