EXPO Bachelor presentasjon

 

Levering av hovedoppgaven!

Endelig ble vi ferdig med å endre/rette opp fra alle de gode tilbakemeldingene fra diverse fagfolk/veiledere for studiet vårt og nå gjør vi oss klar til å levere hovedoppgaven vår!

Dette hadde ikke vært mulig hvis ikke det var på grunn av vår ekstrem gode veiledere, Jeovan Faleiro de Freitas fra Høgskolen i Østfold og Marcin Pazdro fra Amiblu og sist, men ikke minst alt den støtten vi fikk fra familie og venner! Takk skal dere ha!

 

Ferdig med skrivingen

Da var vi endelig ferdig med skrivingen, en uke før leveringsfristen. Dette var alltid planen da målet nå er å sende oppgaven til fagfolk/veiledere slik at de kan gi oss tilbakemeldinger på eventuelle endringer og forbedringer. Det eneste som gjenstår nå er å lage bachelor prestasjonen, men det å bli ferdig med skrivingen føltes som 20kg gikk vekk fra skuldrene våres.

Snart ferdig, men ikke enda!

 

Første resultat!

Da fikk vi frem vår første individuell resultat. Diagrammet viser frem en sammenligning for DN600 mellom diverse betong rør. Her viser Ølen AS minst utslipp, men det er også viktig å bemerke seg at påvirkningskategorien avfall (farget med grått) er fortsatt telt med, men den har så lite miljøbelastning som resulterer i en veldig liten diagram-høyde kontra miljøpåvirkning og ressursbruk.

Miljøprestasjon av betongrør for DN600

 

Når dager blir til uker og uker til månader.

Når jeg sitter her og skriver hører jeg «2 minutes to midnight» med Iron maiden spille i hodet mitt og sangen går raskere og raskere desto nærmere midnatt det blir.
Det føles som i går når vi fikk denne oppgaven fra Amiblu og selvom vi gikk rett på sak og begynte å studere LCA analyser for de ulike rørmaterialene så føles det som 24 timer i døgnet ikke strekker til. Nå står vi på og skriver ned våre individuelle resultater. Med denne mengde data og de ulike dimensjonene, trykk klassene og stivhetsklassene blir det stor arbeidsbelastning på hver og en. Det blir endel diskusjoner om hvordan det er best å håndtere og vise frem de opplysningene på mest fornuftig måte. Det krever både disiplin og bestandighet å sitte inne å stirre på en data skjerm istedenfor å være ute å nyte det fantastiske været som vi har fått her på Østlandet de siste dagene.

Dette er ikke slutten. Det er ikke engang begynnelsen på slutten. Men det er kanskje slutten på begynnelsen. (Winston Churchill)

 

Besøk hos Amiblu

Etter lenge ventetid pga covid tiltakene, fikk vi endelig mulighet til å dra på lab Tour hos Amiblu i Sandefjord.

Det er første gangen alle i gruppen møtes fysisk og det var første gangen vi ser hverandre fysisk, dette på grunn av de strenge tiltakene som har gjort det utrolig vanskelig for oss. Tidligere har det bare vært via digitalt.

Det var veldig lærerikt å se/høre om GRP-rør, få info om hvilke type tester som foregår og hvordan GRP-rør fysisk ser ut. Tidligere har vi kun sett GRP-rør bare på bilder.

Vi fikk også gjennomgått hele slutt resultatene på Excelfilen og hva vi burde gjør videre med den.

Og ikke minst takket være til vår veileder fra Amiblu som brukte sin fri dag for å være med oss på Lab touren.

Her har vi bilder av besøket.

 

Blogg innføring den 1.mai.2021

Vi har nå jobbet videre siden siste gang da vi avtalte å sette opp frister for oss selv. Da ble det oppdeling av oppgaver og vi har nå fullført disse. Siste utkastene vil da være mye bedre og mye «ferdigere». Vi jobber tett sammen og holder god kontakt med hverandre på gruppechatter fremdeles, på de forskjellige plattformene som Facebook Messenger og Teams.

Besøket vårt til Amiblu sine fabrikker er fortsatt utsatt på grunn av fortsatt strenge tiltak. Dette kommer på bloggen dersom det blir gjort, sammen med bilder av besøket. Vi håper på å komme oss dit en tid snart.

Vi har et fast møte 1-2 ganger i uka der vi diskuterer hvor langt vi har kommet i vår egen skriving, også hjelper vi hverandre ved å stille spørsmål som enten andre i gruppa svarer på, eller evt. bli besvart av veiledere. På vårt siste internt møte satte vi en ny frist for å bli ferdige med Innledning, EPD og LCA både fakta og under metode, Begrensninger og Usikkerhet.

Vi er snart ferdige med dataene vi trenger for sammenligning av materialer. Ved forskjellige møter og hjelp av veilederen/kontakten fra Amiblu, gjør vi dette mulig for oss.

 

Opplæring i EndNote

Kilder og referanser er utrolig viktig å få stell på, dermed ble vi sterkt anbefalt å lære oss å bruke programmet EndNote. Et smart program som samler alle dine referanser der man velger hvilken stil vi vil ha (vi tenkte APA 7th), alt i et sted som man kan konvertere til Word når man vil helt ryddig og pent. Dette hørtes ut som en utrolig effektiv metode å få referanser og kilder riktig på. Vi driver så å lærer oss om dette og setter det inn i Bachelor oppgaven vår.

 

Utsettelse av besøk til Sandefjord

Etter strengere restriksjoner og nye koronaregler på grunn av enda en korona-utbrudd, hadde vi desverre ingen mulighet for å besøket Amiblu i Sandefjord igjen. Dermed var vi nødt til å utsette den enda en gang, og forhåpentligvis for siste gang. Da besøket er en ektremt viktig milepæl for oss, men også for oppgaven vår.

 

Koronasituasjonen

Desverre har det blitt slik at vi lever i en tid nå der det er en pandemi, nemlig utspredning av korona-viruset. Dette har begrenset oss med fysiske møter og ført til nedstenging av høgskolen/campus flere ganger. Dermed har alle møter, diskusjoner, evalueringer og eventuelle andre «utenfor hjem-aktiviteter» blitt håndtert og utført via digitale programmer. Møtene skjer for det meste enten på programmet Teams eller Zoom.

Alle møter blir avtalt på forhånd via epost påmeldinger.

En av de viktigste milepælene vi hadde satt fram, oss og noe vi tenkte vi må gjøre ferdig så fort som mulig, var en oppmøte hos bedriften Amiblu Technology AS som forbeholder seg i Sandefjord. Målet med besøket til Amiblu er å bli mer kjent med oppgaven og bedriften, men også få ta et par bilder som vi kan sette inn i blant annet bloggen og bachelor oppgaven.

Dette var først planlagt på en lørdag, 27. Februar. Hensikten med på en lørdagsmorningen istedet for en vanlig dag var på grunn av tanke på færrest mulig personer på jobb med hensyn til korona regler, men den måtte vi utsette da to stykker i gruppen var nødt til å være i karantene.

Vi ble enige om å utsette besøket til Amiblu til søndag, 28. Mars.
Dette gleder vi oss mye til!