Pugh matrise

Denne uken hadde vi et møte med Mirielle som hjalp oss med beeboard modellen. Vi gikk ut fra dette møtet med flere ideer og måtte bestemme oss for hvilke ideer som passer og vil fungere. For å gjøre dette satt vi opp en Pugh matrise der vi satt in passende kriterier. Her fikk vi da vite hvilke ideer som egner seg best å ta med videre til neste steg.  

Pugh matrise er en metode som brukes til å filtrere ideer ved å sette opp kriterier og gi vurderinger dem. Kriteriene som ble brukt i pugh matrise er strømforbruk, CO2-utslipp, fornybare energi og gjennomførbare. Om ideer bidrar til å redusere strømforbuk og CO2-utslipp, bruke fornybare energi og er gjennomførbare. Grunnen til kriteriene er at de skal knytte til kartlegging av energiforbruk som er hoved fokus i prosjektet vårt.  

bildet hentet fra: https://citoolkit.com/articles/pugh-matrix/

 

Skriving og sensorer

Denne uken har vi sett på knytninger mellom forretningsmodeller og energiutslipp. Vi har i tillegg jobbet videre med metodene fra greenbizz for å knytte ideer opp til teori. Vi har også jobbet videre med å skrive på selve bachelor rapporten for å gjøre det mer strukturert og prøve å ha den røde tråden gjennom teksten.  Dette blir nok bare første av mange omskrivninger av rapporten men det regnet vi med.

 

Vi var tilbake en tur på café Magenta denne uken for å installere en ny sensor på en isbit maskin som de hadde installert. Vi gikk også over noen av de tidligere installerte sensorene for å se at de var I orden og gjenopprette signalet til skylagringen.  det skadet ikke med en god vaffel etter arbeidet heller :).

 bildet er hentet fra : https://www.dialogos.no/teori-u-en-ny-sosial-teknologi/

 

Forvirring

Hvordan skal man klare å forstå en komplisert verden? Vår utfordring er å forstå 30 sider skrift strømregninger hos cafeen vi samarbeider med. Det er ikke bare bare. Tenk på at vanligvis vi har kun en regning per måned, men cafeen har 30 sider skrift av strømregninger!!!! Tips og triks er ikke verre enn å snakke med professjonelle. Vi tok en prat med strømleverandør og mysteriet var slik: 

  1. Det var en samlende faktura med syv forskjellige måler. 30 sider skrift detaljer er inkl. strømleverandør og strømnett.
  2. Ikke alle faktura tilhører cafeen. Kun tre av syv som tilhører cafeen 

Vi tok kontakt med Enova og fikk råd i hvordan man regner ut totalt energiforbruk i prosent ifht. hvor mye man bruker i forskjellige område. SIMIEN er et professjonell program som brukes til å regne ut slik strømforbruk eller kan man bruke statistikk av strømforbruk i forskjellige bygninger/område. 

 

Bildet er hentet fra: https://tinyurl.com/4dddmm59 

 

Halvveis

Vi har fortsatt å jobbe med forettningsmodellene til café Magenta denne uken. vi har tatt i bruk Beestar metoden fra TheBeeBuisness som går ut på å visualisere bedriften og gjør det lettere for oss å knytte punkter sammen I bedriften. ved å bruke denne metoden har vi fått en grei oversikt over eksisterende forretningsmodeller Cafe Magenta har og hvor vi burde forsøke å gjøre tiltak.  

 

I tillegg hadde vi fokus midtsveirapport hvor vi knytter alle teorier, metode og prosesser sammen. Men akademisk skriving er mer utfordrende enn det vi trodde!  

 

Lunsj og Forretningsmodell

Denne uken har vi tatt turen til Magenta igjen, Denne gangen var det som kunder og ikke bare som innpåslitne prosjektledere som skulle inn bak alle kriker og kroker. vi har vært så heldige å få med oss Bjørn Gitle, Maya Nielsen fra Visit Fredrikstad og Hvaler og Lars Tellnes med  lunsjen for å høre litt om systemene og hvordan de fungerer og det vi har gjort for å installere de. Det var også en fin mulighet for oss å få høre litt om andre prosjekter og relevante temaer vi kan ta med videre til rapporten vår. Takk for en hyggelig lunsj. Mvh gutta fra kartlegging av energiforbruk. 

Vi har begynt å se forrettningsmodellen til Magenta ved bruk av Beeboard metode, Thebeebusiness, hvor vi ser forskjellige dimensjoner i forretningsmodellen. Value Chain, Value Propositions, User and Customer, Networks, Competences og Value Formula er de dimensjonene vi skulle se . Dette vil gi bedre oversikt forretningsmodellen og hvordan vi kunne koble den til energiforbruk.  Vi benytter oss av denne Metoden for å lettere visualisere Magenta og den eksisterende forettningsmodellen. 

 

 

 

Installering av sensorer

Denne uken har vi endelig fått gjort en av de store milæpælene i prosjektet. Vi har vært vellykket med installasjon av sensorer hos Café Magenta. Det har vært utfordrene men moro og prøve å lede forskjellige parter gjennom prosjektet for å dette til å fungere. Vi har sammarbeidet med Café Magenta, gamelbyen elektriske og ReMoni fra Danmark for å denne delen av prosjektet til å bra som det har gjort. Ikke minst Høgskolen i Østfold som har støttet oss hele veien. Derfor vil vi si en stor takk til dere. 

bildet er hentet fra https://cafemagenta.no/

 

Sensorer fra ReMoni

Etter et par uker ventetid har vi endelig fått tak i sensorene fra ReMoni, Danmark. Det vil si at vi er klare til å begynne å installere og rigge opp hos Café Magenta. Vi er allerede I prat med elektriker og cafeen angående datoer for oppsetting.  

Vi har også fått besøk av veilederen vår fra Danmark, Per Valter, denne uken. Det som startet med et helt vanlig møte på skolen endte opp med å bli en tur til Magenta for å vise frem cafeen og hva vi tenker å gjøre i prosjektet. Det skader jo heller ikke med kaffe og vaffler under møtet i prosjektet heller 😊.  

 

Introduksjonsmøte

Denne uka har vi hatt et orienteringsmøte hos Cafe Magenta slik at prosjektet ble lagt frem på en professionell måte. Vi har fått møte daglig leder Merethe Maurland som var imøtekommende og interessert i prosjektet og hva det kan bringe i fremtiden.
Denne uken har også være hektisk da vi har prøvd å kartlegge alt av utstyr å sette opp et budsjett for prosjektet.
 

Møte med ReMoni

Dette er fra besøket vårt med ReMoni som er skaperne av sensorene som vi skal ta i bruk i prosjektet. Her var vi innom for å se hva de forskjellige sensorene brukes til og for å legge til rette for et sammarbeid med Hiof og ReMoni.

 

 

Greenbizz besøk

Bildet er hentet ut fra et møtet med Greenbizz som leder prosjektet vi har. Våres prosjekt er et av mange prosjekter de har gående så vi tok turen til Danmark for å få litt bedre informasjon av hva som er hensikten og helheten av prosjektet.
Prosjektet vårt dreier seg om å kartlegge bruken av strøm i en bedrift. Det vil si at vi kommer inn som konsulenter utenfra bedriften og skal analysere strømbruken Her har vi gått i samarbeid med Magenta for å analysere strømbruken deres ved hjelp av sensorer fra ReMoni. Dette gjøres for å se om vi kan redusere strømutslippene og dermed reduserer kostnaden for strøm for bedriften. Målet med prosjektet er å gjøre bedriftene litt mer bevisst på hva strømmen går til og hjelpe til å redusere totalt utslipp for bedriftene som de kan spare mye penger på.