Open Access, rovtidsskrifter og en bibliotekars liste

Du har sikkert hørt om de useriøse tidsskriftene (såkalte rovtidsskrifter eller predatory journals) som utnytter publiseringsmodellen Open Access til å tjene lette penger. (Les også om denne utfordringen på rektoratets blogg.) De fleste Open Access-tidsskrifter, både de seriøse og de useriøse, krever ofte en publiseringsavgift for at du skal kunne publisere din artikkel hos dem. Hos de seriøse tidsskriftene skal avgiften bl.a. dekke utgiftene de har til det redaksjonelle arbeidet – i tillegg til å gi dem en inntekt, selvsagt. De useriøse tidsskriftene har derimot ofte ingen reell redaksjon, de har ofte et fiktivt redaksjonsråd, og de utfører heller ingen reell fagfellevurdering av artikler. Pengene du betaler, går i disse tilfellene rett i lomma på en svindler, og du sitter igjen med en publikasjon uten verdi.

I noen år jobbet den kanadiske bibliotekaren Jeffrey Beall med å føre slike useriøse aktører i et eget register som han selv hadde opprettet. Det vil si: Han førte opp aktører han selv mistenkte var useriøse ut fra visse kriterier han hadde utarbeidet. Bealls liste og hans blogg (kalt scholarlyoa) ble godt kjent internasjonalt i akademiske miljøer, og mang en forsker og bibliotekar rådførte seg med lista i forsøket på å unngå å publisere i et useriøst tidsskrift. Inntil Bealls blogg plutselig og uten forvarsel gikk i svart en dag i november 2016.

Spekulasjonene har vært mange om hvorfor Jeffrey Bealls liste forsvant fra nettets overflate: Ble han utsatt for press fra utgivere som mente seg urettmessig uthengt som useriøse aktører? Ble han truet med søksmål? Implisitt i dette: Var hans begrunnelser for å svarteliste aktører for dårlige, slik noen har hevdet? Eller var han egentlig en motstander av Open Access-modellen? Vi vet egentlig ikke sikkert. Det vi vet, er at bloggen hans faktisk ble lagt ned, og at han fortsatt jobber ved University of Colorado Denver, men med andre forskningsspørsmål.

Den siste versjonen av Bealls liste fra 2016 er fortsatt tilgjengelig på nett, og hvis du kommer over den, bør du lese den med skepsis. For dere som publiserer vitenskapelig, fins det andre og bedre muligheter til å sjekke et Open Access-tidsskrifts status. For det første er det viktig for dere å publisere i godkjente publiseringskanaler på nivå 1 og nivå 2. Disse finner dere i NSDs register over godkjente publiseringskanaler, og her er det også mulig å avgrense et søk på Open Access-tidsskrifter. For det andre går det også an å konsultere DOAJ (Directory of Open Access Journals) for å se om et aktuelt Open Access-tidsskrift er til å stole på.

Ta kontakt med biblioteket eller forskningsenheten hvis du trenger hjelp til å navigere i dette  Open Access-terrenget – som kanskje kan virke litt uoversiktlig.

 

Bilde: Creative Commons 4.0. lisens

Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

Ett svar til Open Access, rovtidsskrifter og en bibliotekars liste

  1. Tilbaketråkk: «Att främja god forskningssed» – temadag om fusk i akademia | Hva skjer'a?

Det er stengt for kommentarer.