Røvertidsskrifter i NSDs kanalregister

Forrige uke fikk vi nok en artikkel om røvertidsskrifter (predatory journals), denne gangen i Morgenbladet (Time, Jakobsen, Indregard & Hammerstad, 2018, s. 8-12). I et tidligere blogginnlegg (6.9.2018) har jeg skrevet at vi kan stole på vurderingene som ligger til grunn for NSDs register over publiseringskanaler på nivå 1 og 2.

Morgenbladets artikkel avslører at vi kan faktisk ikke det, ikke alltid. Det nasjonale publiseringsutvalget  har det faglige ansvaret for forvaltningen av publiseringsindikatoren. De har nå fått 63 tidsskrifter til ny vurdering. Det er de 63 tidsskriftene som Morgenbladet har funnet ut står på Cabells Scholarly Analytics’ svarteliste over røvertidsskrifter, og samtidig er i kanalregisteret.  Disse tidsskriftene behandles på møte i det nasjonale publiseringsutvalget 30.november.

NSDs kanalregister: Den som skal publisere i et tidsskrift, MÅ sjekke i kanalregisteret hos NSD. Hvis tidsskriftet ikke er der, vil artikkelen ikke gi uttelling i det nasjonale tellekantsystemet. I registeret er det ca. 26.000 tidsskrifter som er klarert for å gi uttelling på nivå 1 og 2. De 63 tidsskrifter som muligens allikevel ikke holder god nok kvalitet, utgjør en forsvinnende liten del av den totale mengden.  Det rokker allikevel ikke ved det faktum at man ikke kan stole blindt på registeret.

Forskere som har publisert i tidsskrifter som er registrert i kanalregisteret, men som nå er avslørt som røvertidsskrifter, har hatt grunn til å være i god tro. De har brukt det registeret som er avgjørende for å skaffe sin institusjon publikasjonspoeng.

Men hvor enkelt er det å finne ut hva som er predatory journals? Det er ikke nødvendigvis et skarpt skille mellom røvertidsskrifter og seriøse tidsskrifter. Noen tidsskrifter kan for eksempel endre karakter over tid fordi de mister kompetente medarbeidere. Det er et voksende problem at stadig flere forsøker å tjene penger på open access tidsskrifter, og det blir stadig mer krevende å «hvitvaske» tidsskriftene.

Se mer om predatory journals under forskerstøtte på våre nettsider.  Det er også et godt tips å sjekke Scopus eller ISI Web of Science for å se om tidsskriftet er indeksert der,  se bibliotekets oversikt over databaser.

Takk til pressen som er kritiske til systemet og hjelper oss med å rydde opp!

Litteratur: Time, J. K., Jakobsen, H. Ø., Indregard, S. & Hammerstad, K. (2018, 9.-15.november) Hvis vi ikke kan stole på systemet vårt, så vet ikke jeg. Morgenbladet, s. 8-12

Burglar man(colourbox.com)

Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.