Munin-konferansen 2018: Er impact faktorens dager snart talte?

Den trettende Munin-konferansen om Open Access, Open Data og Open Science gikk av stabelen 28.-29. november – med et rekordantall deltakere: 195 interesserte fra 16 land hadde tatt turen til Tromsø og UiT.

UiT tar mål av seg å være en foregangsinstitusjon når det gjelder Open Science, og prorektor for forskning, Kenneth Ruud, innledet konferansen med redegjøre for hvordan UiT jobber for å samordne vurdering av vitenskapelig aktivitet med å publisere Open Access. Et paradoks i dag er nemlig at forskerne gjerne oppfordres til å publisere Open Access, samtidig som de opplever at når de søker opprykk, nye stillinger eller midler til forskningsprosjekter, blir de vurdert på bakgrunn av hvor de har publisert, dvs. at prestisjetunge nivå 2-kanaler (som ofte ikke er Open Access) teller mer enn nivå 1-kanaler.

For å løse dette paradokset har UiT, i likhet med  NTNU, NMBU, Høgskolen i Innlandet, OsloMet, USN og OUS, signert San Francisco Declaration of Research Assessment (DORA-erklæringen). Kort oppsummert sier denne erklæringen at man ved ansettelser, tildeling av FoU-midler osv. ikke skal benytte tidsskriftbaserte måleverktøy (f.eks. impact factors) for å evaluere forskeres vitenskapelige produksjon, men at man heller skal legge selve det vitenskapelige innholdet i publikasjonene til grunn – uavhengig av hvor man har publisert. Ett spørsmål man kan stille seg da, er hvordan de har tenkt å gjennomføre vurderingen av det vitenskapelige innholdet i hver enkelt publikasjon? Det virker i utgangspunktet krevende å gjennomføre. Uansett er DORA-erklæringens retningslinjer en dreining bort fra å se på hvor man har publisert, til hva man har publisert. Det er også verdt å merke seg at Forskningsrådet har signert denne erklæringen.

Én ting er å signere, én annen ting er å implementere: Mens vi venter på NFRs plan for å implementere DORA-erklæringen, kan du høre Kenneth Ruud snakke om hvordan UiT jobber for å iverksette erklæringens retningslinjer, i podcasten Open Science Talk. Opptak av Ruuds og de andres foredrag er for øvrig tilgjengelig via UiTs nettsider.

Prorektor for forskning ved UiT, Kenneth Ruud, snakker om DORA-erklæringen under Munin-konferansen ved Universitetet i Tromsø, 28.11.18. Foto: Øyvind Fjeldbu

Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.