No går det på ræva!

…..synger Terje Tysland, og fortsetter: Ja, no går det te helvete med alt. Amy Webb brukte riktig nok litt andre ord da hun spådde om framtida på The Big Challenge i Trondheim i juni, men hennes innlegg om teknologiske trender tegnet helt klart et svært dystert bilde av framtida når det gjelder datasikkerhet.  Det var for øvrig litt av et skup, og sikkert ikke billig, å bringe Amy Webb til Trondheim. Hun regnes som en av verdens fremste teknologieksperter – alle de 75 tusen tilhørerne lytter når hun legger frem sin årlige rapport fra The Future Today Institute på konferansen SXSW – South by south west.

Privatlivet er dødt, smarttelefonen er døende og det kan gå riktig galt med såkalte smarte hus også, sa Amy Webb til et lydhørt publikum i Trondheim. For persondata på avveie har vi bare så vidt sett begynnelsen. Disse dataene kan f.eks. være utseende, måten vi går på, snakker på, medisinske data, biometriske data, hva vi liker/ikke liker, genetiske data, etc. Det er sikkert mange forskeres våte drøm å få tilgang på slike data, men da må dataene i det minste være anonymiserte. Vi må stille oss de store spørsmålene, sa Webb. Hvem eier egentlig ansiktet vårt når vi laster opp et bilde på Facebook? Hvem eier biodataene våre når alt scannes? Det høres kanskje ut som merkelige spørsmål, men om ikke lenge trenger vi svar på dem, sa Amy Webb til slutt.

Slike spørsmål vil i høyeste grad være relevante for HiØs satsingsområde «Det digital samfunn», der en tar en sikte på å utvikle digitale løsninger som vil forandre og påvirke samfunnsfunksjoner. En vil se på konsekvensene av disse nye løsningene innen områder som helse, læring, politikk og organisasjonsspørsmål.


Amy Webb i samtale med tidl. TV2-anker, Siri Lill Mannes Foto: K©K
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.