Lær forskningsetikk fra filmen «On Being a Scientist»

Har du noen gang sett film på jobben? Hvis ikke, kan jeg anbefale å bruke en liten time på filmen On Being a Scientist. Det har jeg gjort og jeg syntes det var vel anvendt tid. Teksten nedenfor er inspirert av DETTE innlegget på etikkom.no sine nettsider.

Filmen beskriver en dramatisk historie som behandler de store spørsmålene knyttet til forskeren og forskningens rolle i samfunnet. Samtidig kommer den inn på de mer konkrete utfordringene forskere kan møte på, som riktig og etisk metodevalg. Et viktig poeng for filmskaperne var å belyse de mange gråsonene innen forskningsetikk.

Filmen starter med at en prisbelønnet professor ønskes velkommen tilbake til universitetet. Men er det virkelig han som burde mottatt den prestisjetunge prisen? Filmen er en engasjerende fortelling som kan være utgangspunkt for undervisning i forskningsetikk.

Ved Leiden Universitet blir filmen nå brukt i undervisningen for å introdusere studenter for potensielle utfordringer de kan møte på i forskerkarrieren. Filmen er på engelsk. Tekstingen på hollandsk kan virke litt forstyrrende i starten.

Se filmen her.

Mer om filmen og forslag til hvordan den kan brukes i undervisningen, finner du på Nederlands nettverk for forskningsintegritet (NRIN).

Fra colourbox.com

Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.