Open Access – «Blodsugerne» truet med rettssak!

ResearchGate har vært nødt til å begrense tilgangen til nesten 2 millioner vitenskapelige artikler etter trusler om rettsforfølgelse fra en koalisjon av utgivere (blodsugere?), inkludert Elsevier og American Chemical Society (ACS), iflg. Times Higher Education (9. november). Dette er resultatet etter flere måneder med konflikt mellom organisasjonene. Konsekvensen er at for å få gratis tilgang på artikler som tidligere var fritt tilgjengelige for nedlasting, må man nå forespørre forfatterne direkte (takk for tips, Tore Buarøy). Elsevier er for øvrig verdens største forlag for medisinsk og vitenskapelig litteratur.

Kampen de store forlagene kjemper mot Open Access vil neppe vare evig. All EU-finansiert forskning skal publiseres åpent innen 2020, og i Norge har Regjeringen vedtatt at innen 2024 skal det samme skje med offentlig finansiert forskning i Norge. Se evt. DETTE innlegget der statssekretær Bjørn Haugstad (KD) langer ut mot de store internasjonale forlagene.

Forskningsrådet har på papiret lenge kjempet for åpen publisering, men taler med to tunger når de på den ene siden sier at forskerne må publisere i Open Access-kanaler, men samtidig evaluerer forskningens kvalitet på grunnlag av publiseringskanalenes prestisje/kvalitet. Jfr. DETTE blogg-innlegget fra MUNIN-konferansen.

Det er ingen grunn til å legge skjul på at i UH-sektoren i Norge er det mange som fortsatt holder igjen på overgang til OA-publisering, ofte (fortsåelig) begrunnet med at det er viktig å publisere i de mest prestisjefylte tidsskriftene, fordi det er disse tidsskriftene fagfeller leser, og fordi de bidrar til høy impact-faktor. Best i klassen på OA er trolig Universitet i Tromsø som i mange har vært en frontkjemper i OA-krigen.

Ved HiØ har vi et publiseringsfond for OA-tidsskriftartikler, og neste år vil fondet muligens bli utvidet til å omfatte publisering i hybridtidsskrifter. Dette er tidsskrifter som er finansiert ved abonnementsbetaling, og hvor man betaler for å gjøre enkelte artikler åpent tilgjengelig.

colourbox.com

 

Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.