FNs bærekraftsmål, EUs green deal og EU taksonomi
Klimaendringene er et verdensproblem, vi har gjennom prosjektet valgt å fokusere på dette samtidig som vi har sett på hvordan Norbygg kan bidra til mer bærekraftig arbeid innad i bedriften og i deres prosjekter.
Vår felles fremtid – Rapporten til verdenskommisjonen for miljø og utvikling definerer bærekraftig utvikling som:
«Bærekraftig utvikling er en utvikling som imøtekommer dagens behov uten å ødelegge mulighetene for at kommende generasjoner skal få dekket sine behov». (Brundtland, 1987).
Det betyr at vi som lever i dag, og de som kommer etter oss skal få dekket sine behov. Det er dermed grenser for hvor mye vi kan utnytte naturen uten at det skal påvirke negativt for fremtiden.
En bærekraftig utvikling forutsetter at det er et samspill mellom 3 faktorer – miljø og klima, sosiale forhold og økonomi. Det vil si at det må være en viss balanse for hvordan vi belaster verden med tanke på disse tre elementene.
FNs klimarapport viser at klimaendringene går raskere enn hva vi har sett for oss.
I arbeidet om bærekraft har vi FNs felles plan, FNs bærekraftsmål. Denne er satt sammen av 17 mål og 169 delmål, og er et verktøy for å redusere klimaendringer, fattigdom og bekjempe ulikheter innen 2030.
Klimaendringer og miljøforringelse er en eksistensiell trussel mot Europa og verden generelt.
Grønn giv (European Green Deal) er en strategi for grønn vekst som skal sikre et mer bærekraftig og konkurransedyktig Europa. Strategien er en sektorovergripende plan på tvers av politikkområder, og er en viktig del av EUs implementering av FNs 2030 agenda og FNs bærekraftsmål.
For å omstille EUs økonomi til en bærekraftig framtid handler det om å mobilisere forskning og fremme innovasjon. Norge støtter «Grønn giv» og bidrar for å fremme bærekraftig utvikling, multilateralisme og klimavennlig politikk i hele verden. For å nå målene som denne har lagt frem, er vi avhengig av en felles definisjon på hva som er en bærekraftig aktivitet. Begrepet bærekraft kan tolkes ulikt med tanke på kunnskapen vi sitter med, på bakgrunn av dette har det blitt etablert et felles klassifiseringssystem for bærekraftig økonomisk virksomhet, EU-taksonomien.
EU-taksonomien skal være et klassifiseringssystem over miljømessige, bærekraftige og økonomiske aktiviteter. Dette vil bidra til at vi får en felles definisjon på hva som er en bærekraftig aktivitet. Ved å spesifisere disse vil det skape trygghet for investorer, hjelpe bedrifter til å bli mer klimavennlige og forhindre grønnvasking.
EU taksonomien fastsetter seks miljømål. Hvor en aktivitet er bærekraftig hvis den bidrar vesentlig til minst ett av miljømålene, og det ikke gjøres betydelig skade på de andre fem. Samtidig skal aktiviteten oppfylle minstekravene til sosiale forhold og virksomhetsstyring.
Miljømålene for EU-taksonomien:
- Bekjempelse av klimaendringer.
- Klimatilpasning.
- Bærekraftig bruk og beskyttelse av vann og marine ressurser.
- Overgangen til en sirkulær økonomi.
- Forebygging og kontroll av forurensning.
- Beskyttelse og restaurering av biologisk mangfold og økosystemer.
Samfunnsansvar handler om å ta ansvar for selskapets påvirkning av samfunnet og miljøet, og sørge for at selskapet driver virksomhet på en bærekraftig og ansvarlig måte.
Gjennom Bachelorprosjektet har dette (i tillegg til en del mer) vært underbyggende teori for vår gjennomføring av diverse møter, datainnsamlinger og workshops sammen med Norbygg. Basert på det har vi utviklet oss selv og bedriften i henhold til kunnskapen vi nå sitter med, noe som vil komme oss godt til nytte når vi gjennom de siste ukene skal ferdigstille og levere oppgaven vi har jobbet med hele semesteret.
Det er definitivt mye å sette seg inn i når det kommer til bærekraft. Men desto mer vi lærer, jo mer spennende blir det. Noe som gjør prosjektet utrolig morsomt og lærerikt å jobbe med!