Enda flere høydepunkter

De fleste har hørt på podcast, men neppe mange har vært med på opptak av en podcast. Det fikk vi være med på onsdag morgen, da det ble gjort opptak av «Mandagsmøtet», der to journalister denne gangen intervjuet to gründere om oppstart, innovasjon, entreprenørskap og nye ideer. Se og hør podcasten HER.

Foto: K©K

Hovedprogrammet denne onsdagen bød på flere høydepunkter, både vitenskaplig og musikalsk. Rachel Botsman gjorde at mange av oss måtte ta en runde med oss selv for å reflektere over «hvem kan vi stole på?».  Hun fortalte en morsom anekdote om barnepiken de hadde hatt. Barnepiken, som de hadde hatt i nesten ett år, fremsto som en de kunne stole fullt og helt på. Hun var til og med ikledd frelsesarmeuniform. Det viste seg (etter at hun hadde sluttet) at hun var både bankraner og omsatte narkotika. Zeynep Tufekci snakket om et beslektet tema: Sannheten i den digitale verden: Å gjenoppbygge troverdighet og skape oppmerksomhet i overinformasjonens tid. Her fikk vi innsikt i hvordan sosiale bevegelser bruker sosiale medier, og en innføring i de sosiale og moralske konsekvensene av hvordan vi bruker store data og algoritmer til å ta store avgjørelser. Det var mildt sagt skremmende å høre bakgrunnen (algoritmene) for det vi blir «oppfordret» til å se på youtube. Begge de sistnevnte er svært etterspurte bidragsytere på konferanser over hele verden.

Foto: K©K

Suzanne Vega og Sting satte et verdig punktum for «The Big Challenge».

Skrevet i Uncategorized | Kommentarer er skrudd av for Enda flere høydepunkter

Din digitale framtid

Amy Webbs innlegg om teknologiske trender tegnet et dystert bilde av framtida når det gjelder datasikkerhet.  For persondata (på avveie?) har vi bare så vidt sett begynnelsen. Data kan f.eks. være utseende, måten vi går på, snakker på, medisinske data, biometriske data, hva vi liker/ikke liker, genetiske data, etc. Hvem eier disse dataene? Noen land ønsker å lage en universell/nasjonal database for å overvåke innbyggerne.

Det mest spennende foredraget denne dagen var om eksempler på autonome/selvgående systemer av Raffaello D’Andrea. Slike systemer har allerede revolusjonert logistikk og lagring, ved at fysiske gjenstander hentes fram og lagres uten at mennesker er involvert. Droner vil etter hvert tas mer og mer i bruk til  postombæring.

Ingen slik sesjon uten Artificial Intelligence (AI). Helt gratis kan du nå ta et nettkurs i AI – Se HER. De som står bak kurset har som mål at 1% av verdens befolkning skal ta dette kurset.

Den mest rørende presentasjonen var av Marie Moe som hacket sin egen pace-maker. Det hele startet med at pace-makeren hennes begynte å fungere unormalt på en flytur.  Med sin bakgrunn innenfor sikkerhet i IT-systemer prøvde hun etter denne flyturen å finne ut hvordan pace-makerene fungerte. Siden pace-makerens innmat er utilgjengelig for andre (proprietær), måtte hun hacke seg inn i den. Dette ble starten på et arbeid for å få produsentene til å uvikle åpne systemer.

Foto: K©K

Det mest sære foredraget var ved fargeblinde Neil Harbisson som har operert/montert en antenne med sensor til hodet. Dette gjør at fargene han ser foran seg gjøres om til lyd. Hver farge resulterer i hver sin lyd.

Skrevet i Uncategorized | Kommentarer er skrudd av for Din digitale framtid

Et par overraskende høydepunkter

Jeg hadde vel ventet at intervjuet med Stephen Fry skulle bli mandagens høydepunkt i den vitenskapelige delen av programmet. Men det ble det ikke. Han snakket mye om sannhet og løgn, og om at vi må være på vakt når vi går inn i en ny tidsalder der Artificial Intelligence (AI). Kanskje blir AI like viktig som internett?

Nei, et av høydepunktene var faktisk det første foredraget denne mandagen, der Maria Strømme fortalte om nanoteknologi og dens muligheter innenfor helse og andre områder. 3D-printere har du sikkert hørt om, men hva med 4D-printere? Med nanoteknologi kan man gjøre det slik at det som printes i 3D, kan forandre form etter at det er printet ut. Et morsomt (urealistisk?) bilde på dette kan være at IKEA-møblene setter seg sammen selv når du tar dem ut av flatpakkene.

Et annet faglig høudepunkt var Kate Marvels fordrag med tittelen «Hvordan vet vi at klimamodeller virker?» Et mer overbevisende innlegg om menneskenes bidrag til klimaendringene har i alle fall ikke jeg hørt før.

Det var også en paneldebatt om klima, der allestedsnærværende Erik Solheim var en av deltakerne. Siden det stort sett var en salig enighet i panelet, ble det ingen temperaturøkning der i alle fall. Kjernekraft, som etter min og mange andres mening kan gjøre vei i vellinga, ble nærmest bare nevnt i bisetning, og ble ikke sett på som en realistisk vei å gå, bla. fordi det vil ta for lang tid starte opp med det igjen (?).

Foto: K©K

Den faglige delen ble avsluttet med utdeling av Gunnerus-prisen i bærekraft til Sandra Diaz. Vår egen kronprins Håkon Magnus delte ut prisen.

Foto: K©K

Konsertdelen av programmet inkluderte (svært) gamle kjenninger som Patti Smith og Robert Plant. Robert Plant innfridde, mens Patti Smith traff ikke tonen hele tiden. En positiv overraskelse var dessuten Aamund Maarud m/band – dem svingte det skikkelig av.

Foto: K©K

Skrevet i Uncategorized | Kommentarer er skrudd av for Et par overraskende høydepunkter

Oppskriften på en god økonomi og et langt liv

Første dag på The Big Challenge handlet mye om økonomi, forskjeller mellom folk, aldersutvikling og helse. Noen eksempler:

  • Folks helse vil trolig fortsette å bli bedre.
  • Lav fertilitet vil bli en alvorlig utfordring for rike og middels rike land.
  • Land som er mer åpen for innvandring vil være bedre i stand til å dempe økonomiske og sosiale konsekvenser av lav fertilitet.
  • Det er smart å stimulere/bruke hjernen.
  • Eldre trønderske hjerner er større enn det en kunne forvente. Trønderske kvinner spesielt.
  • Det å oppnå høy alder er svært avhengig av gode gener, og mange andre ting. Men ett tiltak som de aller fleste vil få positiv effekt av er Å JOBBE LENGE!

Foro: K©K

Skrevet i Uncategorized | Kommentarer er skrudd av for Oppskriften på en god økonomi og et langt liv