Ved veis ende

Nå nærmer vi oss starten på slutten. Når vi ser tilbake har dette vært en svært lærerikt halvåret hvor vi nå sitter med mye mer kunnskap enn det vi tidligere har hatt. Det er et velkjent fenomen at man lære best ved å lære seg selv, og videre ved å lære bort til andre. Prosjektet har vært sterkt preget av å lære på egenhånd, av å utvikle interesse for nye fagområder man ikke kunne så mye om fra før. Alt dette har gjort oss mer robust til arbeidslivet som kan også være preget av å navigere seg frem i det ukjente.

Det viktigste var det å lære at det er alltid mye mer å lære, at vi som lever nå er heldig med å få tilgang til så mye informasjon, og det å bruke tilgjengelig informasjonen riktig. Halvåret har lært oss våre styrker, våre grenser med hvor mye vi tåler, og hvor mye kapasitet vi egentlig har. For det har vært noen hektiske og lange dager, og der innså vi at vi hadde mer kapasitet enn det vi kunne tro. Men mest av alt, halvåret har lært oss viktigheten av å jobbe i team. Det er her vi virkelig har innsett at styrken til laget er hvert enkelt medlem, og at styrken til hvert enkelt medlem er laget!

På den akademiske siden, har vi fått dypdykke i mange av teorier vi kunne noe om fra før, og sett dem fra annerledes synsvinkel og perspektiver. Vi har vært innom teorier som U teorier, som har vært rammeverk til hele prosjekt vårt, en fin teori eller modell som hvem som helst kan bruke til å nå resultater, om det er firma eller enkelt person. Inni U modellen har vi benyttet oss flere andre metoder og verktøy som UNIC manualen, som enkelt sagt er en endringsverktøy for å se hvor forbedringspotensialet ligger. Verktøyene vi har brukt har vært blant annet beestar, et genial verktøy utviklet av Peter Lindgren som hjelpe med utfyllende kartlegging av en bedrifts business modell, og beeboard som viser nåværende tilstanden til en bedrift og videre til en forbedret tilstand. Vi har sannelig brukt flere andre metoder og verktøy også, men disse var de viktigste.

Med alt den kunnskapen, gjennomføring og erfaring har vi fått et verdifull ryggsekk som vi kommer alltid til å ha med oss. Fordi som den store professoren Gunnar Anderson sier, kunnskapen og erfaring har du alltid med deg, det er din største styrke og ingen kan tar det fra deg! Ja, kunnskapen og erfaringer vi har tilegnet oss kommer definitivt til mye godt nytte for fremtiden også. Vi er også evig takknemlig for veilederen vår Frode Ramstad Johansen, som har hjulpet oss med alt vi har både spurte og ikke spurte om. Videre takk til andre lærerne som la dette grunnlaget for oss for at vi kunne jobbe som vi har gjort. Takk til Bjørn Gitle, til Mathew Lynch, til Eivind Lester, til June, Tore, Janne og flere.

Vi er også takknemlighet for den gode samarbeid vi har hatt sammen med prosjekt-eier klyngen NCE Smart Energy Markets. Takk til daglig leder Inge Billett som har vært til ansvar for å veileder oss med hvordan prosjektet skulle gjøres. Takk også til tidligere studenten Stian Melhus som har vært til hjelp når behøvet. Videre takk til hele gjengen ved Smart Innovasjon Norway som har vært gjestfrie de gangene vi har vært hos dem. Alle disse har sørget for en god prosjekt sammen med NCE Smart Energy Market.

Alt i alt, vi er evig takknemlig for den muligheten vi har hatt med å være studenter ved linjen innovasjon og prosjektledelse. Fordi bortsett fra kunnskap og erfaringer vi har fått, har dette studiet lært oss veldig mye om oss selv. Det har vært en selv utvikling studiet som har vært preget av å gi den beste versjonen av oss selv ved mange anledninger. Dette er vi takknemlig for. Om du som leser denne bloggen ikke har gått på innovasjon og prosjektledelse ved høgskolen, vel, dette er tegnet ditt!

Nå logger vi av og ha et godt liv videre kjære fans og andre som har fulgt med på den fantastiske reisen.

Vi sees på expo 14-15 juni!

Mvh bachelor gjengen Erik Tran, Jonathan Iga og Amalie Skagen.

 

Møte med bedriften

For noen måneder siden var vi i bachelor gruppen har vært heldige og fått besøke næringsklyngen Smart Innovation. Næringsklyngen ligger rett overfor høgskolen i Østfold i Halden.

Vi ble tatt godt imot av temaet og ble introdusert hvem som jobber der, hvem som driver med hva ol. Inge viste oss rundt på arbeidsplassen deres, og hvor de skulle flytte kontoret. Den nåværende arbeidsplassen var trang og delt opp i ulike grupper med folk som drev med de samme fagområdene. Inge fortalte oss om at de skulle flytte til et større kontor. de skal flytte til etasjen over det gamle kontoret. Grunnen til dette var at de ville ha et mer samlet miljø, istedenfor at rommene er delt, er det mer åpent og mye større.

Vi snakket om hva vi skulle gjøre, hvilke forventninger begge parter har til hverandre, hvilke fremgangsmåte, metode, osv.

 

 

Workshop!

På agendaen skulle vi gå gjennom workshop og beeboard

Workshopen vi brukte var verdenskafe.

Vi har tenkt å bruke «Verdens kafe». Dette er et begrep som blir brukt til å beskrive en møteplass eller et arrangement der mennesker med ulike erfaringer og kompetanse kan komme sammen for å dele sine erfaringer, perspektiver og jobbe sammen for å finne løsninger på felles problemer eller utfordringer. Inge hadde gitt oss en liste med hvilke bedrifter som kunne bli med i workshopen våres. Vi tok kontakt med alle bedrifter, men det var ikke så mange som kunne bli med på grunn av jobb, lite tid eller kunne ikke. vi i gruppen klarte å få med ca 5 personer fra ulike bedrifter.

 

 

 

 

 

Beestar

I starten av prosjektet kartlagte vi den nåværende forretningsmodellen til NCE Smart Energy Markets sammen med daglig leder Inge Michael Bilet. Vi tok i bruk det visuelle verktøyet BeeStar som man bruker for å beskrive komplekse forretningsmodeller og for å se den som den er i dag (AS IS) og hvordan man ønsker den skal være i framtiden (TO BE). Den har vært til god hjelp i forbedringsarbeidet og med vår oppgave som omfatter det å skape en forbedret forretningsmodell for klyngen.
 

Hei!

Vi er en gruppe på tre personer, som studerer innovasjon og prosjektledelse ved Høgskolen i Østfold.
I vårt bachelorprosjekt har vi fått muligheten å jobbe med Smart Innovation. Gjennom dette semesteret skal vi samarbeide tett med klyngen.