Test

 

 

 • Endring av problemstilling

  Endring av problemstilling

  - Publisert den april 22, 2021 av malinweb

  Etter mye fram og tilbake har vi konkludert med å bytte aspekt fra ytre miljø til kvalitet. Det er knapt teori og informasjon å hente om «forskjeller på prefabrikkert og plasstøpt betong basert på ytre miljø», da det er av samme materiale. Teamet ytre miljø hadde vært mer sentralt om det hadde vært to ulike byggematerialer som ble satt opp mot hverandre. I tillegg til dette er det svært interessant og nyttig å se på hva forskjellen blir med tanke på kravene som stilles til byggingen, dette basert på resultatene fra prefabrikkert og plasstøpt betong.

  Under kvalitet tenker vi blant annet å skrive om oppbygning av dekke, lyd- og brann krav, tekniske løsninger og lignende. Her finner vi klare forskjeller på løsninger mellom prefab og plasstøpt.

  Dette påvirker ikke oppgaven vår i stor grad, og vi fant derfor ut at dette var en god løsning.

 • Temposkifte og kardinalsynd

  Temposkifte og kardinalsynd

  - Publisert den 22. april 2021 av studentassistent

  Det blir vanskelig å skrive om praksisperioden uten å nevne pandemien. Ettårsjubileet for pandemien har seilt forbi i alt annet enn stillhet, og jeg befinner meg ikke alt for langt utpå viddene hvis jeg hevder at de nasjonale smittevernreglene har hatt forholdsvis store konsekvenser for studenter i hele landet. Og jeg ville vært overasket dersom jeg er den eneste som har opplevd praksis-perioden som noe tungrodd og uforutsigbar når smittevernreglene har blitt endret på ukentlig basis. Pålagt hjemmekontor og overkompliserte soneinndelingssystemer har vært vanskelig for folk flest, og for de som har hatt praksis i en annen kommune enn sin hjemkommune, som jeg har, har det ikke bare vært å sette seg på et tog og krysse kommunegrensene uanfektet. Men jeg har nå i det minste fått ha praksis, og det er ikke dårlig bare det. Så hatten av for min mentor, Henriette Bendiksen, som har gjort dette mulig.

  Bilde av Kristian

  På kontoret har ikke mitt bidragsnivå ligget der jeg helst skulle ha sett at det lå. Det jeg kan si så langt er at sammenlignet med det man jobber med i regi av skolen, så må man belage seg på et vesentlig temposkifte når man jobber i kommunikasjonsindustrien. Og hvis jeg skal vinkle mine erfaringer i noe som likner en pedagogisk retning vil jeg si det at når tiden er knapp er det lurt å kjenne til retorikken og de berømte «punktene», før du befinner deg i en situasjon hvor du må pumpe ut overbevisende, vanntette tekster på 15 minutter eller mindre. Dette er lettere sagt enn gjort, og jeg tar meg selv i å stadig ha nok med å få med den informasjonen jeg anser som viktigst i situasjonen, og da kommer ofte retorikken i andre rekke. En aldri så liten kardinalsynd der altså.

  I mitt forrige innlegg skrev jeg at kommunikasjonsarbeid var allestedsnærværende, og hvis jeg skal supplere med ytterligere et visdomsord, så ville jeg gått for «presisjon» nå. Min påstand blir derfor den at jo høyere presisjon du har i arbeidet ditt, jo større er ditt potensiale som kommunikasjonsarbeider. Hva jeg legger i begrepet lar jeg være opp til hver enkelt å tolke, men for min del så har det handlet om å få med viktig og riktig informasjon når både tid og plass har vært knapp. Nå som jeg har lagt store deler av praksisperioden bak meg føler jeg at jeg har fått en ganske god forståelse for hva rollen handler om. Nå er det bare å få opp presisjonen og tempoet et par hakk og få spikret sammen en bacheloroppgave, så er det faktisk ikke umulig at det er et lys jeg ser flakke i enden av tunnelen. Hvis ikke det er et imøtekommende tog.

   Skrevet av Kristian Berntsen

 • Plasstøpt betong priser

  Plasstøpt betong priser

  - Publisert den april 22, 2021 av malinweb

  En av byggemåtene som vurderes i oppgaven vår er plasstøpt betong. Vi har i det siste jobbet med den økonomiske biten av oppgaven, der vi henter inn priser per enhet. Økonomi er et av de mest omfattende og vektlagte temaene som tas opp i oppgaven.  Vedlegget under viser priser som er hentet inn knyttet til hele prosessen av plasstøping. Prisene inkluderer også arbeid som legges ned. Dette er utarbeidet i samarbeid med PEAB AS.

   
  Betongvegger  Pris 
  Forskaling  435,- pr.m2 
  Armering   16,- pr.kg 
  Støp  1570,- pr.m3 
  Dekker  Pris 
  Forskaling  510,- pr.m2 
  Forskaling av dekkeforkant  650,- pr.lm 
  Armering  16,50 pr.kg 
  Støp  1450,- pr.m3 
  Overflatebehandling/utstøping  65,- pr.m2 

   

   

 • The S-day

  The S-day

  Fiberbetong - Publisert den 20. april 2021 av hoad  God morgen fra Betong Øst!

  For en vanvittig lærerikt og spennende dag! Fra KL 07:00 i Spydeberg har vi pakket ut hengeren, lastet opp utstyr, organisert, blandet, fylt stålfiber, styret betongbil, beregnet, sjekket synkmål, sjekket synkutbredelse, støpt fiberarmert betongbjelker, støpt terninger, justert kjemikalier, justert stålfiberinnhold, undersøkt temperaturen på fiberarmerte betongen, spist deilige vafler, justert arbeidsløsninger, svettet, ryddet og vasket! Det ble en velutført dag med 40. stk fiberarmerte betongbjelker.

  Etter 3 dager, altså fredag skal vi frakte betongbjelkene fra Betong Øst til betonglab på skolen, avforme og kutte opp rissene før vi legger betongbjelkene i et vannbad før vi bygger sammen formene igjen. Dette må utføres før vi kan teste disse i multitestmaskinen, noe vi virkelig gleder oss til 😀

  Takker for du og dere følger med eventyret vårt!

 • Det virker!

  Det virker!

  Styring av statisk omformer for å unngå metning i transformator - Publisert den april 21, 2021 av tomeb

  Systemet vårt for metningskontroll fungerer, endelig. Det behøves noen små justeringer så er vi good to go. Nå begynner en stor dokumentasjonsjobb, men vi føler at vi ligger i rute med bacheloroppgaven. Teoridelen er snart ferdig med tekst, egenkomponerte figurer og formler.

  Vi har vist frem systemet til oppdragsgiver og han var imponert.

  Illustrasjon av systemet med en lyspære

  Systemet vårt med alt rot   

 • Tverrfaglig prosjektmøte med elektro, maskin og oppdragsgiver

  Tverrfaglig prosjektmøte med elektro, maskin og oppdragsgiver

  Utvikling av generisk styringsystem for roterende tetninger - Publisert den april 16, 2021 av mathisa

  I dag har det vært gjennomført et prosjektmøte mellom elektro, maskin og oppdragsgiver. Møtet hadde et meget bra oppmøte der alle fra studentgruppene, begge veilederne og alle kontaktpersoner fra oppdragsgiver deltok.

  Agendaen for dette møtet:


  • Oppdragsgiver skulle presentere og orientere status, plan for fremdriften og bakgrunnen for bachelorprosjektene.

  • Maskin og elektro gruppene skulle presentere status og fremdrift av prosjektene.

  • Veiledere skulle komme med innspill og tilbakemeldinger.

  • Diskusjon rundt samhandling, grensesnitt og arbeidsfordeling mellom elektro og maskin gruppene.


   

 • Befaring

  Befaring

  B21B06 Vegplanlegging - Publisert den april 21, 2021 av sanderba

  Onsdag 14.04.21 var vi på befaring hos Park og Anlegg på prosjektet vi skriver om. Dette var både spennende og lærerikt for vår del!

 • PREP til store og første S-dagen (støpedagen)

  PREP til store og første S-dagen (støpedagen)

  Fiberbetong - Publisert den 19. april 2021 av hoad  Good day folks!

  Dagen i dag gikk ut på å foreberede oss til store støpedagen i morgen. Vi skal støpe 40 betongbjelker med 3 forskjellige fibermengder, og fordelt i 5 forskjellige serier på grunn av 7-dagers og 28-dagers herdetid. 20 kg/m3[kubikk], 30 kg/m3 og 40 kg/m3.

  Andre positive for imorgen er at været har meldt en solfylt dag. Så her må solkrem/kokosolje smøres 🙂

  Vi gleder oss til dagen i morgen og håper at dere lesere gjør og!

   

 • Gruppemøte

  Gruppemøte

  Bacheloroppgave 2021 - Vann og avløp - Publisert den april 21, 2021 av andreark

  Hei!

  Tirsdag 20.04.21 hadde vi et felles gruppemøte på kontoret for å diskutere og finne løsninger på utfordringene vi har med oppgaven. Vi kom fram til en tydeligere målsetting som viser at oppgaven inneholder både detaljprosjektering og overordet tematikk.

  Vi snakket en del om hvilke temaer vi ønsker å ha med, og bestemte oss for å utvide metode-kapittelet med blant annet programvarene vi har brukt, befaringene vi har vært på og hvordan vi har gått fram med litteratursøk.

  Forrige uke leverte vi det tredje arbeidskravet som var å vise til minst to møter med veiledere og møte med oppdragsgiver. Vi har hatt jevnlige møter med veilederne fra Høgskolen og i tillegg til offisielle møter med oppdragsgiver har vi uformelle samtaler hver mandag og onsdag når oppdragsgiver er på kontoret samtidig som oss.

  Videre fortsetter vi å jobbe med overvann, miljøanalyse, plan- og profiltegning og kumdetaljer.

 • Møte med veileder og fremgangen så langt

  Møte med veileder og fremgangen så langt

  Bacheloroppgave 2021 - Vann og avløp - Publisert den april 15, 2021 av andreark

  Hei igjen!

  Onsdag 14.04.21 hadde vi møte med veilederne våre fra Høgskolen, hvor vi fikk mer klarhet i at vi må fokusere mer på problemstilling og målsetting i oppgaven. Dette skal vi jobbe videre med på gruppemøte  tirsdag 20.04.21.

  Den siste tiden har Madeleine jobber med overvannsberegninger i Excel, og kommet godt på vei med teoridelen i dette temaet. Synne og Andrea jobber videre med å lære seg Novapoint og VARDAK, med god hjelp fra veilederen fra Norconsult. Det har stoppet litt opp med miljøanalysen som Kristin jobber med. Det viser seg å være litt vanskelig å finne tilstrekkelig med dokumentasjon på materialene som skal brukes i prosjektet med tanke på miljø. Vi fikk noen tips på hvor vi kan prøve å finne mer informasjon  av veilederne fra Høgskolen.

 • Tilskuddet !

  Tilskuddet !

  Fiberbetong - Publisert den 4. mars 2021 av hoad  Vi ønsker Stefan Berrum hjertelig velkommen til vår gruppe. Et meget godt tilskudd som vil gi gruppen en vitamininnsprøytning!

  Stefan er en hyggelig og blid gutt som har samme interesse som gruppen. Glad i konstruksjonsteknikk og betong, men har en stor ekstra med tømrererfaring fra tidligere som vil være til nytte i gruppen vår.

  Gleder oss til å samarbeide med deg!

 • Hva er Second Drive og hvordan fungerer det?

  Hva er Second Drive og hvordan fungerer det?

  Paxster Second Drive - Publisert den april 20, 2021 av noahak

  Second Drive er Paxster AS sin nye satsing innenfor bærekraft og sirkulær økonomi. Paxster skal igjennom Second Drive etablere et annenhåndsmarked for de brukte kjøretøyene som eksisterer i markedet. Avdelingen vil kjøpe tilbake brukte Paxstere, totalrenovere, oppgradere og sikkerhets sjekke dem for så å tilby en "as good as new" Paxster til en rimeligere pris. Dette gjøres for å forlenge kjøretøyets livssyklus ved å ivareta kjøretøyet samt materialene og ressursene som er i en Paxster ute i markedet så lenge som mulig.

  Prosessen for Second Drive (kort forklart)


  Bilde av brukt Paxster

  Bildet viser en rød brukt Paxster slik den kommer inn (før reparasjon)  Mottak av Paxster

  Kjøretøy mottas på bruket (Bredmyra 3, 1739 Borgenhaugen) og plasseres på hemsen, Second Drive område.

  • Kjøretøyene kommer inn til Paxster slitte, møkkete og i den fargen den tidligere kunden bestemte


   

   

   

   

  Demontering av brukt Paxster

  Bildet viser demontering av en brukt Paxster. Kjøretøyet skal demonteres helt før det utbedres


  Demontering av Paxster


  Second Drive tekniker demonterer Paxster. Hvis det ikke er synlige skader på windscreen lagres den til montering.
  • Demontering av kjøretøy tar 3t å utføre

   

   

   

   

   

  ned-strippet Paxster

  Bildet viser understellet til Paxsteren. alle kjøretøy som går igjennom Second Drive demonteres ned til chassis, utbedres, og blir så bygd opp igjen.


  Inspeksjon av Paxster


  Second Drive tekniker gjennomfører inspeksjon av Paxster etter Paxster Second Drive Prime Selection checklist.Alle punkter inspiseres og dokumenteres.
  • Inspeksjon av Kjøretøy tar 30min å utføre


  Vask og rengjøring av kjøretøy
  • Kjøretøy vaskes

   1. vaskehall = 15min

   2. vaske for hånd = 60min
   

   

   

  Oppbygging av Paxster

  Bildet viser oppbygging av Paxster etter å ha vært helt demontert og utbedret


  Utføring av oppgradering


  Second Drive tekniker utfører:

  1. Color Conversion to Solid White

  2. Interior Refurbishment

  3. Remove need for helmet

  4. Exterior refurbishment incl. windscreen

  5. Brake system refurbishment

  6. Utbedringer etter inspeksjon (Paxster Second Drive Prime Selection checklist)

  7. Installer Paxster Connect

  8. Batteritest og oppdatering av software


   

   

   

      

  Etter de brukte Paxsterne har gått gjennom Second Drive avdelingen, ender de opp så godt som nye, og selges til annenhånds kunder. Kjøretøyet er nå hvitt og har installert setebelte-struktur som gjør at fører av Paxster ikke har behov for hjelm. Som følge av den grundige jobben som legges inn i kjøretøyene når de går gjennom Second Drive, selges de brukte Paxsterne med fornyet garanti og serviceavtale.

 • Flokete spagetti og kaffeslurping

  Flokete spagetti og kaffeslurping

  - Publisert den 19. april 2021 av studentassistent

  12. mars 2020 kunne føles som dommedag der man satt hjemme. Det føltes som husarresten man fikk som liten da man hadde gjort noe galt - rett og slett plassert i skammekroken. Nå har det gått over ett år, og de aller fleste gleder seg nok til campus åpner igjen. Faen, tenker jeg.

  Bilde av Anette Fjeld fra BIK19

  I et klasserom eller auditorium fylt med mennesker lages både den ene og den andre lyden. For mange flyr de fleste lydene uoppdaget forbi ørene, mens noen har hørselsvamper som suger til seg alt. Derfor er det å sitte på hjemmekontor/skole veldig behagelig for enkelte, jeg er en av dem. Å slippe og høre den tunge pusten til personen som sitter bak meg, hviskinga til de som sitter på siden og matpapiret som knitrer foran meg. For ikke å nevne kulepennen som klikker et eller annet sted, og vifta på dataen til foreleseren. Men det aller verste av alle lyder - den jævelen som plystrer ute i gangen! Den lyden får nervesystemet mitt til å krølle seg som flokete spagetti og det skapes en fysisk reaksjon.

  Alt dette ble borte da skolen stengte. Ro og stillhet, det er jo helt magisk for de som har misofoni! (Se faktaboks i bunn av saken). Joda, jeg savner kanskje å måtte gå mer enn ti meter for å gå på do, møte på et smil i gangen eller en oversosial foreleser. Men det har vært en fryd å sitte hjemme, med godkoppen og hjemmelaget lunsj – i stillhet, gjerne i pysj også.

  Å telle til ti er noe man lærer seg over tid. Man kan ikke akkurat be folk slutte å puste heller, og folk må få lov å spise når og hvor de vil. Plystring er jo noe de fleste forbinder med godt humør, så kontrasten blir jo litt stor når den lyden torturerer trommehinna. Den fysiske reaksjonen kommer enten man vil eller ikke. Varmen brer seg utover kroppen på samme måte som en vulkan siver ut lava, det kommer ukontrollert, og man bruker mye energi på å undertrykke det hele. Adrenalinet slippes løs i blodbanen, som et barn med sukkerkick, på Tusenfryd for første gang.

  Hvis man spør en person pent om de kan være så snill å slutte å plystre får man litt av noen rare blikk rettet mot seg. Blikk som får deg til å føle du har sagt noe helt sinnssykt - bare for å få et ekstremt ubehag til å opphøre, og man blir fort stemplet som den negative personen. Ingen vil være ‘den’, derfor er det nok mange som ikke sier noe og bruker heller mye energi på å telle til ti – mange ganger. På den andre siden, kanskje det er like irriterende for den som går og plystrer å ikke kunne gjøre det?

  Det skal bli hyggelig når alle er ute av husarresten og man kan møtes igjen, vi mennesker er jo tross alt sosiale dyr. Til og med personene som slurper i seg kaffe, som om det er en glassmanet de prøver å sutte i seg, skal bli hyggelig å treffe! Bare ikke forvent at samtalen blir så lang …

   

  Fakta om Misofoni:
  «Misofoni er ubehag i forhold til bestemte lyder, uavhengig av lydstyrke. Hørselsbanene kan fungere normalt, men det er unormalt sterk følelsesmessig reaksjon og det autonome nervesystemet som styrer kroppsfunksjoner som puls, åndedrett og svette»

  Kilde: https://forskning.no/hjernen-psykiske-lidelser/blir-du-sint-av-smatting-kremting-og-tunge-pust/366021

  Skrevet av Anette Fjeld

 • Befaring i Oredalen

  Befaring i Oredalen

  Analyse av den historiske utviklingen rundt overvannssituasjonen i Oredalen - Publisert den april 19, 2021 av stianvr

  Etter dagens befaring kan vi konkludere med at vi har fått markert nedbørsfeltet veldig godt.

  Disse bildene er tatt fra høyden som vanntårnene står på og viser at veien går i det laveste punktet gjennom dalen.

   

  Vi så også at skogsområdet nord for dalen vil bidra med en del overvann ved større regn, siden det står mye vann der nå og det er lenge siden forrige kraftige regn.

  Grusvegen som avgrenser nedbørsfeltet i nord, mot Stordammen  Grusvegen som avgrenser nedbørsfeltet i nord, mot Borredalsdammen  Stående vann nord for grusveg mellom Stordammen og Borredalsdammen  Denne grusvegen som går fra Furutun og nordover ble vasket helt bort etter det kraftige regnet i 2019

  Grusveg fra Furutun mot Stordammen og Borredalsdammen   

  FURUTUN

  På asfaltplassen utenfor Furutun er det en nedsenkning i terrenget og der vil det kunne samle seg mye vann ved større regn og vil dermed fungere litt som et fordrøyningsbasseng. Det er også flere kumrister på plassen som vil lede noe av vannet ned til avløpsledningen til dennes kapasitet er nådd. Ved uværet 1/9-2019 klarte ikke den plassen å fordrøye alt vannet som kom ovenfra og det ble da mye vann som fulgte veien nedover i dalen og forårsaket flere skader. Det ble gjort noen private opptak etter uværet og de ligger på siden "Oredalen 1/9-2019".

  Øvre parkering ved Furutun  Øvre parkering ved Furutun  Nedsenkning på utsiden av Furutun  Kumrist ved Furutun  Her viser Njål og Stian de to andre kumristene på utsiden av Furutun  OREDALSBAKKEN

  I Oredalsbakken ble det måling av kantstein for å kunne beregne hvor mye vann veien vil kunne føre videre uten at det går inn på privat grunn langs veien.

  Oredalsbakken, målepunkt  Oredalsbakken, målepunkt  Her måler Stian høyden på kantsteinen  Her gjøres det klart til utbygging av "Oredalstunet"  OREDALSÅSEN

  Dette er bilder fra Oredalsåsen som viser hvor mye asfalt det har blitt i området. Det er asfaltert renner langs veien som skal lede vannet videre uten at det skal skape problemer for trafikken.

  Øvre veien til Oredalsåsen, tatt ovenfra og ned  Nedre vei til Oredalsåsen, tatt ovenfra og ned  Oredalsåsen, asfaltert vei helt til tomtegrensene  Dette er bilder fra Oredalsveien der det ble anlagt nytt fortau og busstopp der veien snevrer inn til ett felt i løpet av 2020. Ved bruk av veien som flomvei vil dette være en flaskehals som kan medføre at eiendommene på oversiden kan få skader.

  Innsnevring av veien ved busstopp, fortauside  Innsnevring av vei ved busstopp, eiendomsside

 • De siste vannprøvene 14.04

  De siste vannprøvene 14.04

  - Publisert den april 19, 2021 av pederk

  Vi har nå vært på holtskogen og tatt de siste vannprøvene, det var mye mindre is i bekkene og det var også noe høyere vannføring. Det blir spennende å se hvordan resultatene ser ut når vi sammenligner med de to første intervallene. Det var sol og fint vær, til motsetning til de andre gangene vi har tatt prøver. Vi kommer også til å teste med hensyn på suspendert stoff ved prøvestasjon 2 og 4 denne gangen, dette gjør vi for å se om det kan være et gunstig tiltak med planter som tar til seg nitrogen. Disse plantene tåler ikke for store mengder suspendert stoff så det vil derfor være interessant å teste med hensyn på nettopp dette.

   

  Vi har hatt en god fremdrift på oppgaven og nå som de siste prøveresultatene kommer så blir det fullt fokus på skriving den neste måneden. Vi håper naturligvis at skolen åpner snart sånn at vi kan møtes der og jobbe aktivt sammen, men vi gjør det beste ut av situasjonen som er uansett.

  Følg med videre!

 • Konseptfasen

  Konseptfasen

  DEFA - Publisert den april 18, 2021 av matso

  Vi er nå i konseptfasen. Det jobbes med å raffinere ideene så de kan presenteres for kunde og nye avgrensinger kan gjøres. Det skal og gjøres en oppdatering av kravspesifikasjonen i dialog med kunde. Ny avgrensinger og oppdatering av kravspesifikasjon i samråd med kunde gjøres for at kunden får et resultat de er fornøyd med som er mulig å oppnå for prosjektgruppen.

  Konseptene som skal presenteres er grunnformen. I dialog med kunde blir enten konsept valg tidlig eller det blir videre detaljering/justering av konseptene før endelig design velges i samråd med kunde.

 • Nye sirkulære løp

  Nye sirkulære løp

  - Publisert den april 15, 2021 av expo19

  Velkommen til min blogg om det jeg synes er et særdeles spennende bacheloroppdrag knyttet opp mot det grønne skiftet og skjulte menneskelige og materielle ressurser i samfunnet. Mitt navn er Tiril de Pinho, jeg er 38 år gammel og tredje års student ved linjen Innovasjon og prosjektledelse ved Høyskolen i Østfold, avdeling Fredrikstad.


  Denne våren startet mitt arbeid med bacheloroppgaven og min største fordypning hittil i sirkulær økonomi og utvikling av en ny grønn bærekraftig forretningsmodell. Sammen med Katerina Medbøe Eriksen i Circular Ways AS utvikler jeg en forretningsmodell som skal kunne benyttes av både næringsliv og i det offentlige for å identifisere og skape nye verdikjeder og arbeidsplasser i det grønne skiftet.


  Det finnes i dag svært få grønne forretningsmodeller som har sosial inkludering og sirkulær økonomi med som likestilte brikker som resten av brikkene i sine oppsett. Samtidig skjer det i skrivende stund imponerende store tiltak verden over for nettopp å implementere sosial inkludering (leave no one behind) og sirkulær transformasjon i overgangen fra linjær til sirkulær økonomi. Jeg kjenner meg derfor ekstra heldig som får være med mens bølgen bygger seg opp, og følge med og lære på veien av alt det spennende og til tider disruptive som er i gang denne våren.


  Vi har valgt å sette vårt sosiale inkluderingsfokus på de ubenyttede ressurser og evner som finnes hos mennesker i utenforskap. Dette vil si folk som av ulike årsaker står utenfor arbeidslivet og som ønsker å bruke sine iboende ressurser og sin kompetanse til å gjøre en innsats opp mot de miljømessige utfordringene og endringene som det satses stort på i EU, i Norge og i store deler av verden. En av disse satsningene er spesifikke strategier rundt sirkulær økonomi.


  Vi knytter dette opp mot avfall på avveie og ubenyttede eller kasserte materielle ressurser. Å sette disse to elementene i system skaper en synergieffekt som vil resultere i både et stort kutt i det som i dag behandles som avfall og minske tiden avfall på avveie forsøpler land og hav.


  Samtidig ser vi at det vil bli behov for nye grønne sertifiseringsløp og at det vil komme behov for nye typer arbeidsplasser i verdikjedene i løpet av de neste 5-10 årene. Målgruppen for arbeidsplassene er de som i dag ikke får innpass på arbeidsmarkedet. Slik vil modellen også svare på en større samfunnsutfordring.

 • Vad jag lärde om idégenerering genom veckans workshop

  Vad jag lärde om idégenerering genom veckans workshop

  Fruktlåven - Publisert den april 16, 2021 av emmakb

  Den här veckan höll jag en tvådagars workshop med Bygdø Kongsgård, en av delarna var idégenerering, det här inlägget kommer att handla om vad jag har lärt.

  «Seier venter den som har alt i orden – hell kaller man det.» - Roald Amundsen

  Planläggning är en väldigt viktig del av en workshop, men det tar dig bara halvvägs. Jag la ned ganska så många timmar på att tänka igenom workshoppen, planera in olika aktiviteter, sätta upp ett tidsschema, finna verktyg för att visualisera vår framgång på. Och det är klart, att hade jag inte planerat, så hade vi inte haft alls lika effektiva dagar. Jag hade inte kunnat visa dem verktygen jag ville visa och vi hade mest antagligen inte kommit fram till ett nytt, strategiskt förankrat koncept.
  MEN trotts all planläggnig var inte alla delar en seger.

  Till att börja med - idégenerering tar mycket längre tid än jag trodde. Friskt vågat och hälften vunnet, satte jag av 45minuter. Vi använde det dubbla. I den här fasen började på riktigt min styring att spela roll. För jag som faciliterare bör ha styring på aktiviteterna, samtidigt som jag verkligen försökte att inte blanda in mina tankar eller på något sätt leda gruppen till ett resultat.
  Balansgången var svår. När stoppar man utan att stympa?
  Hade vi suttit i samma rum, kunde jag kanske känt av stämningarna mer, men på en digital plattform blir det svårare. Jag upplevde också att denna sättningen hämmade deltagarnas kreativitet.

  Jag hade tre aktiviteter som jag hade tänkt att vi skulle igenom på vår jakt på en idé att jobba vidare med.

  • Blå-Himmel-tänkning, när man släpper alla tankarna fria. "Om vi hade hur mycket pengar och ressurser som helst, vad skulle vi göra då?"

  • Tyst Brainstorming, som går ut på att deltagarna skriver ned sina idéer i tystnad, för att sedan presentera för gruppen.

  •  Brainstorming i grupp, en gruppdiskussion med mål om att generera idéerna tillsammans


  Min tanke var att använda blå-himmel-tänkning som en uppvärmningsaktivitet för att få igång samtalen, skratta lite ihop och komma i stämning. Näst tänkte jag att vi kunde komma tillbaka till verkligheten, våra strategiska mål och göra en tyst brainstorming, för att avsluta med brainstorming i grupp.
  Det var inte så det blev.
  Blå-himmel-tänkingen blev mer en brainstorming i grupp, med ganska så realistiska förslag och diskussioner, så när vi väl kom till den tysta brainstormingen, blev många väldigt influerade av tidigare dissussion och vi fick där med inte ut så mycket nytt.

  För mig som har varit med i och tränad till att tänka utanför boxen, glömde helt bort att det kanske inte är lika lätt för alla att bara kasta sig ut i plenum med galna idéer och jag tror att det här finns stora förbättringspotensialer.
  Om jag hade gjort det igen hade jag satt hårdare tidsramar på första övningen och guidat idéerna ut av realismen mer. Detta tror jag hade gjort att vi hade fått mer ut av den tysta brainstormningen och gjort att vi hade fått flera olika idéförslag att ta med oss vidare.

  Men trotts denna hickup, och att tiden rann lite från oss, klarade jag att hämta oss in och vi landade precis där jag tänkte att vi skulle landa: nämligen med en idé som utvecklats på kors av interna team, och med strategisk förankring.

  Nu börjar arbetet med att gå igenom alla de sex timmarna med råmaterial, analysera och få dem in i rapporten.

  Ses nästa vecka!

 • Oppdatering uke 10 - ISO-sertifiseringskurs i regi av Standard Norge

  Oppdatering uke 10 - ISO-sertifiseringskurs i regi av Standard Norge

  ISO-sertifisering Katoplast AS - Publisert den april 16, 2021 av sunnivgf

  God fredag alle sammen!

  Denne uken har vi vært så heldige å få delta på et digitalt kurs i ISO 9001 Ledelsessystemer for kvalitet i regi av Standard Norge. Kurset gir oss et enda bedre faglig grunnlag for videre arbeid med bachelorprosjektet. Kurset tar et dypdykk i ISO 9001:2015 standarden. Det er den standarden vi jobber inn mot sammen med Katoplast AS. Vi har fått en grundig innføring i hvilke verktøy som er nyttige å bruke i en slik prosess; interessentanalyse, PESTEL-analyse, SWOT-analyse og ROS-analyse, for å nevne noen.

  Sammen med deltagere fra andre virksomheter rundt om i hele Norge delte vi erfaringer og kunnskap som vi har fått i løpet av prosjektarbeidet.

  Vi er heldige som får en slik mulighet av Standard Norge, og vi er veldig glad for at de hjelper og heier oss studenter fremover.

  Bilde viser logo til standard Norge

   

  Vi ønsker dere alle en god helg🤗

 • Det händer grejer

  Det händer grejer

  - Publisert den april 16, 2021 av majasta

  Det är fredag igen och det betyder uppdatering på bloggen!!

  Vi har skrivit klart vår projektrapport och väntar på återkoppling från våra lärare, det som vi själva vet att vi har kvar är några få källhänvisningar som vi också väntar att få svar på.

  Vidare har vi skrivit på det sista dokumentet som är projektprocessen. Båda Amanda och jag (Maja) har i den sista delen av bachelorn innan EXPO fått tid att reflektera mycket över arbetsprocessen vi gått igenom. Vi ser såhär i efterhand vikten av att göra ett grundligt arbete av förprojektet för att kunna sätta tydliga ramar och peka ut vägen (även om den lett i en annan riktning). Det är ödmjukt som vi nu reflekterat över den utveckling vi gjort individuellt samt som team. Att enbart arbeta digitalt har gjort det ännu viktigare för oss att förhålla oss till de ramar vi satt. Att genomföra banala steg i ett förprojekt så som SWOT-analyser, kontrakt och att arbeta dedikerat mot målet har visat sig vara en viktig bit för att ta höjd för eventuella oförutsägbara händelser.

  Vi har kopplat upp till handlerare vid behov och tagit stort ansvar för att driva arbetet framåt själva. Det har givit oss goda möjligheter till att använda projektledning som bas för att kunna arbeta mot målet men att fokusera på att involvera och inkludera rätt personer i sammanhang som krävt det. Det har varit intressant att arbeta digitalt, då det har varit påfrestande många gånger, men också enfin möjlighet till att praktisera att vara tydlig, koncis och lägga fram förslag, metoder eller diskussioner på ett effektivt sätt. Vi båda känner att den digitala kommunikationen utvecklat våra individuella sätt att driva processen framåt.

  Vi sitter vi med lite härlig kurslitteratur igen, det är kul att tänka tillbaka hur vi använde böckerna första året i jämförelse med hur vi använder re redskap som finns i dem idag. mycket har hänt på snart tre år och speciellt de senaste månaderna.

   

  Pensum   

  Njut av vårvädret och ta hand om era nära

  / Bachelorteamet Padel!

 • Andre intervjurunde - Nordic Business Forum og Månefestivalen

  Andre intervjurunde - Nordic Business Forum og Månefestivalen

  - Publisert den 16. april 2021 av chrisgu

  Etter endt intervjurunde har vi snakket med totalt fem team i eventbransjen. Målet med intervjurunde 2 er som nevnt å se nærmere på hva som utgjør det "perfektet teamet". Vi har i gang med sorteringen av intervjurunden, og mange spennende funn har dukket opp allerede. Vi gleder oss til å presentere resultatene! Enn så lenge kan du lese om Nordic Business Forum og Månefestivalen, to eventer som har overlevd lenge i bransjen. Noe å se opp til!

  Nordic Business Forum


  Nordic Business Forum logo

   

  Nordic Business Forum startet som et lite event i Finland i 2010, og er i dag en serie av Nordiske forretningseventer. Hensikten med eventene er å bygge ledere som forandrer verden. Arrangementene samler bedriftsledere, anerkjente eksperter og fremtredende tenkere for å dele ideer og bygge forbindelser. Hovedkonferansen i Helsinki har raskt vokst til å bli blant Europas beste forretningsarrangementer, med mål om å vokse til en av verdens mest bemerkelsesverdige konferanser innen 2021.

  Aslak de Silva


  Aslak de Silva er CEO for Nordic Business Forum, samt styremedlem i Oslo Business Forum (OBF). Han startet som kunde av Nordic Business Forum i 2014, og har alltid vært en stor tilhenger av konferansen. Nå leder han hele organisasjonen med til sammen 20 ansatte. Som leder er Aslak opptatt av å være transparent ved å kommunisere åpent med sine ansatte.

  Hans-Peter Siefen


  Hans-Peter Siefen er Founder av og styreleder i Nordic Business Forum. Nylig endret rollen hans seg noe til det som i dag er "Group CEO" for Norge, Sverige, Finland og Nederland. I denne rollen er han ansvarlig for alle CEO i de nevnte landene og bidrar med strategisk arbeid fra en annen synsvinkel.

  Andreas Kustås


  Andreas Kustås er Executive Producer i Nordic Business Forum og Oslo Business Forum med en 50/50 fordeling. Han startet i Nordic Business Forum i 2019 etter å ha jobbet i OBF i to år. På grunn av coronapandemiens restriksjoner var selskapet nødt til å fokusere mer på digital produksjon, noe Andreas har vært ansvarlig for.

  Månefestivalen


  Månefestivalen logo

  Månefestivalen så sine første dager på det nedlagte industriområdet "Fredrikstad Mekaniske Verksted"  i 2001. Senere ble festivalen flyttet til Gamlebyen i Fredrikstad hvor de ennå holder til. I fjor skulle de feiret sitt 20-års jubileum, noe som gjør festivalen til en av landets eldste musikkfestivaler. I 2019 var nesten 500 frivillige med i gjennomførelsen av festivalen som baserer seg på frivillig arbeid, og er unike i sitt arbeid rundt dette.

  Marius Syversen


  Marius Syversen er frivilligansvarlig i Månefestivalen. Han deltok selv som frivillig for flere år siden og ble spurt om å tre inn i rollen som ansvarlig i 2019. Ansvaret i Månefestivalen er frivillig arbeid, og ved siden av dette har Marius en fulltidsjobb. Marius brenner for frivilligheten noe han har tatt med seg fra idretten.

  I intervjurunde 1 intervjuet vi også daglig leder Torill Frydenlund og styreleder Jørgen Schrøder Aanonsen.

  Med dette er intervjurunde 2 ferdig, og vi er i gang med sorteringen og kategoriseringen av det som blir våre resultater. Parallelt med dette arbeidet jobber vi med et lite arrangement som vil være en møteplass hvor vi skal diskutere de ulike strategiene. Kanskje kommer vi frem til den beste strategien for team i eventer!

  ripe

  /rʌɪp/

  «having arrived at the fitting stage or time for a particular action or purpose»

   

 • Opplæring i EndNote

  Opplæring i EndNote

  Sammenligningsstudie av miljøprestasjoner av diverse rørsystemer - Publisert den april 15, 2021 av mjahedmb

  Kilder og referanser er utrolig viktig å få stell på, dermed ble vi sterkt anbefalt å lære oss å bruke programmet EndNote. Et smart program som samler alle dine referanser der man velger hvilken stil vi vil ha (vi tenkte APA 7th), alt i et sted som man kan konvertere til Word når man vil helt ryddig og pent. Dette hørtes ut som en utrolig effektiv metode å få referanser og kilder riktig på. Vi driver så å lærer oss om dette og setter det inn i Bachelor oppgaven vår.

 • I lomma på DNB

  I lomma på DNB

  - Publisert den 14. april 2021 av studentassistent

  løpet av tiden hos DNB Media har Ida i BIK18 virkelig fått lov til å hoppe i det. Noe av det hun jobber mest med er instagramkontoen til Silje Sandmæl @dnbsilje, en forbrukerøkonom i DNB og programleder for en TV-serie som går på TV3. Ulike kjendiser får være -som tittelen på det kjente programmet lyder: I lomma på Silje. Silje får et innblikk i kjendisenes bankkontoer, og hjelper dem å nå sine sparedrømmer. Da Ida fikk praksisplassen var hun storfornøyd, hun har lenge vært imponert over kommunikasjonsarbeidet til DNB og ønsket å lære av de beste.

  Bilde av Silje og Ida

  Forbrukerredaksjonen er avdelingen der Ida tilbringer sin praksis. Før perioden startet gledet hun seg til jobbe med teamet, og satt med store forventninger om en lærerik opplevelse -og så langt har hun ikke blitt skuffet!

  - Fra dag én har jeg blitt tatt godt imot, og følt meg som en del av teamet. Og FOR et team å være en del av! Alle heier på hverandre og løfter hverandre opp. Jeg er omringet av mennesker med utrolig mye fagkunnskap, og som gledelig deler med seg. Det har ikke gått en dag i praksis uten at jeg har lært noe nytt. 

  Kunnskap og ferdigheter Ida har tilegnet seg gjennom emnene Tekst og retorikk, Kunsten å overbevise, og Videoproduksjon, har blitt brukt mye i praksisarbeidet. Med ansvaret for Siljes instagram har hun fått prøve seg på alt fra strategi, video, bilder, captions, stories og mer. Hun har fått tatt del i viktige møter, og allerede andre uken i praksis holdt hun en presentasjon med Silje foran ledelsen. Siden har ballen rullet ... 

  - Nylig nådde vi et av målene våre, og det var å runde 50 tusen følgere, wohoo.

  I tillegg til å ha tatt del i en rekke spennende prosjekter i forbindelse med Silje Sandmæl, har hun også skrevet artikler, og produsert innhold med DNB Ung til instagramkontoen @dnbung. Hun har virkelig fått testet ferdighetene sine i innholdsproduksjon. 

  Praksisplassen har tilsynelatende truffet midt i blinken for Ida. Selv med begrenset kontorplass pga. korona-pandemien, har de prioritert å ha Ida tilstede, for å bli kjent med bedriften og de andre ansatte, så hun kan lære mest mulig. Hun ble mildt sagt positivt overrasket over arbeidsmiljøet i DNB Media og har sett at godt samarbeid blant de ansatte, og på tvers av avdelinger, er nødvendig for å skape gode resultater. 

  Ida råder andre studenter til å prøve å finne en praksisplass de kunne vært interessert i å jobbe med i fremtiden, der de også har mulighet til å lære og utvikle seg. For å få mest mulig ut av perioden må man ikke være redd for å hoppe i det. Ta ansvar, vær engasjert, og ta del i det som skjer- Å gjøre feil er ikke bare normalt, det er også en viktig del av læringsprosessen som gjør oss bedre! 

  Å tilbringe praksisperioden hos Norges største finanskonsern fremstår både lærerikt og spennende. Som et resultat av varierende kreativt arbeid, gode kolleger -og ikke minst en beundringsverdig innstilling om å alltid ville lære mer, er det er tydelig at Ida trives godt i lomma på DNB.

  Skrevet av Sara Christine Olsen


   

 • Framdrift rapport

  Framdrift rapport

  - Publisert den april 14, 2021 av Andreas

  Tirsdag 13.03.2021 hadde vi møte gjennom Microsoft Teams med Cowi og veileder Geir Torgersen. På møte fikk vi diskutert oppgavens omfang og utførelse. Vi har der fått diskutert situasjonen som følger med bachelor gruppen.

 • Måleresultater

  Måleresultater

  B21E01 - Publisert den 14/04/2021 av kevina

  I slutten av forrige uke bestilte oppdragsgiver et instrument av typen BK Precicion 830c som de har testet litt på. Det virker som vi har vært vitne til deler av produksjonen da testresultatene har endret seg med tiden. Vi har fått disse målene testet opp mot det gamle instrumentet med 2 timer mellomrom mellom hver rad. Her er et lite utsnitt:
  Gamle instrument Nye instrument Differanse Prosent
  8.69 9.03 0.34 3.912543
  8.76 9.11 0.35 3.995434
  8.8 9.17 0.37 4.204545

  Fra tabellen fremkommer det 4.17% gjennomsnittlig avvik mellom det gamle og det nye instrumentet og en median på 3.99% avvik.

   

  Samtidig har oppdragsgiver sendt over noen bilder for å vise hvilke kabler de driver med:

  Kveilet kabel fra Nexans (svær)

  Kabelfabrikk

  Halden-fabrikken produserer umbilicals og høyspente sjøkabler for verdensmarkedet. C/S Nexans Skagerrak laster her Skagerrak 4 kabelen.
  The Halden plant produces umbulicals and high voltage subsea cables for the world market. C/S Nexans Skagerrak is loading the Skagerrak 4 cable.  KabelkveilKilde: Nexans AS

 • Flatpakking for luksuriøse bokser - Publisert den 14. april 2021 av christrf

  Idéfasen godt igang


  Diverse skisser stødd på en pult


  Idé- & Konseptfasen er godt igang med skisser, rendering og 3D-modeller. Vi er snart klare til å vise konseptene. vi forventer at det kreves endringer og nye konsepter etter neste møte. ettersom vi da forhåpentligvis har spisset ned hva slags løsning Oppdragsgiveren ønsker konkret.

 • Flatpakking for luksuriøse bokser - Publisert den 12. februar 2021 av christrf

  Føste møte med oppdragsgiver


  Fredag 12. Februar. Her ble oppgaven diskutert, og ønskene til oppdragsgiver ble notert ned. For å ikke begrense gruppen, ønsket oppdragsgiver å gi et stort rom for tolkning av oppgaven på bakgrunn av deres ønsker og begrensinger. Dette vil videre bli avgrenset i bachelor oppgaven, og de ønsker i førsteomgang at gruppen skal tenke kreativt for å fremme disse forslagene i et senere møte.

 • Hei, her er vår oppgave!

  Hei, her er vår oppgave!

  B21E04 - Publisert den mars 24, 2021 av fredrn

  Oppgaven vår går ut på lage en sensorsentral. Sensorsentralen skal samle inn data som temperatur eller solstyrke. Det er meningen at denne skal stå på avsidesliggende steder og sende data trådløst.

  Eksempelbilde av elektronikkFor å få til dette skal vi benytte LoRaWAN, som er en trådløs overføring. LoRaWAN står for Long Range Wide Area Network, er relativt ny og fremtidsrettet teknologi og spesielt godt egnet for IoT og Low Power systemer.

 • Oppdatering Uke 12

  Oppdatering Uke 12

  B21E04 - Publisert den mars 24, 2021 av fredrn

  For å lage prototype av sensorsentralen vil vi trenge et eget kretskort (PCB). Det er mye arbeid knyttet til valg av komponenter og kobling av mikroprosessoren osv.

  Utsnitt av koblingsskjemaDette er et utsnitt av hvordan vi har tenkt til å gi dette kortet spenning.

 • Oppdatering Uke 13

  Oppdatering Uke 13

  B21E04 - Publisert den mars 30, 2021 av fredrn

  Sammen med våre veiledere har vi blitt enig om å skifte fokusområde. Vi har tidligere hatt fokus på PCB-design, men vil nå sette fokuset på software-utvikling.

  Vi har kjørt et eksempelprogram fra ST, og fikk til noen sendinger over LoRaWAN.

  Utsnitt av mottatte meldinger

  Foreløpig er vi ikke i mål og har noen problemer med å forstå programmene fra ST, men det jobbes med.

 • Oppdatering Uke 14

  Oppdatering Uke 14

  B21E04 - Publisert den april 6, 2021 av fredrn

  Sammen med en av våre veiledere, ble vi i forrige uke enig om å bruke MBED i stedet for ST. MBED er noe enklere å bruke og forstå, så denne uken har vi jobbet med programmering i MBED.

  Nå sitter vi å tester en av sensorene vi skal sende data fra over LoRaWAN. Dette er en nivåmåler, som monteres under vannbeholdere og måler nivået i denne ved hjelp av ultralyd. Den gir ut et nivå mellom 0 og 400 i millimeter.

  Testoppsett

  Utsnitt fra Tera Term som viser måleverdier

  Her vises resultatet av målingen i Tera Term.

 • Oppdatering Uke 15

  Oppdatering Uke 15

  B21E04 - Publisert den april 14, 2021 av oyvinhm

  Denne uken har vi sendt meldinger til The Things Network (TTN). Vi brukte eksempelkoden fra MBED som sender fiktive sensorverdier.

  I konsollen i TTN vises de dekrypterte meldingene slik:Utsnitt av TTN-konsoll

  Meldingene er heksadesimale koder for ASCII-tegn. Når vi dekoder disse, ser vi den opprinnelige meldingen.
  Dekodet melding: Dummy Sensor Value is 13

  Vi har også prøvd en funksjon for å kartlegge LoRaWAN-dekningen som kalles TTNmapper. Her er et utsnitt av resultatet vi fikk i Lillestrøm.
  Utsnitt av dekningskart i Lillestrøm

 • Utforming og implementering av kaizen og kanban

  Utforming og implementering av kaizen og kanban

  Bachelorprosjekt Contiga AS - Publisert den april 13, 2021 av oliwiasm

  I 5 lærerike, krevende og spennende uker med hjemmekontor, er vi endelig tilbake på Contiga i Moss. Den siste tiden har vi jobbet med å utforme både kanban board og Kaizen board.

  Kaizen board er et verktøy vi har valgt å anvende for å administrere kontinuerlig forbedringsarbeids i produksjonshallen for hulldekkeelementer.  kanban board er også et verktøy, som vi velger å anvende for å systematisere hva som skal gjøres, og progresjonen til gjennomføring av "5 hvorfor" skjema. Ved utformingen av tavlen har vi valgt å oversette begrepene til norsk. Dette for å gjøre det enklere for de ansatte å forstå bruken og prosessen ved begge tavlene.

  Studentene setter opp tavlene i hall 3.    

  Kanban Board & Kaizen Board

 • Fremgangsmetode

  Fremgangsmetode

  Precut VS fallende lengder - Publisert den april 14, 2021 av anderso

  Prosjektgruppen jobber etter en fastsatt metode som ble etablert for å sikre fremdrift i riktig rekkefølge, og at alle medlemmene er kjent med gangen i oppgaven.

  Flytskjema fremgangsmetode  En viktig faktor for case-studiet er at resultatet skal være troverdig. For å sikre troverdigheten sammenstilles innsamligsdata fra flere kilder. Dette er for at bransjen skal kunne benytte resultater fra prosjektoppgaven. Et av formålene med case-studiet er at bransjen skal få et generelt svar på om det er lønnsomt å bruke precut i byggeprosjekter.

  Flytskjema troverdighet   

 • Oppdatering 08.04.2021

  Oppdatering 08.04.2021

  Precut VS fallende lengder - Publisert den april 8, 2021 av henrikaj


  Bilde: Gruppemedlemmer på Teams

  Dagene flyr og gruppen jobber iherdig med oppgaven. I dag har vi hatt et kort møte for å diskutere gjennomført arbeid og videre fremdrift. Gruppen har støtt på noen utfordringer som kan påvirke oppgavestrukturen noe, men i samråd fant vi en god løsning.

  Vi har også oppdatert forsidebildet vårt, håper det faller i smak.

  Vi oppdateres!

   

   

 • Befaring

  Befaring

  Bacheloroppgave 2021 - Vann og avløp - Publisert den mars 26, 2021 av madeleir

  Hei!

  Onsdag 24.03.21 var vi med Norconsult på befaring i området vi skal prosjektere. For at vi skal komme i gang med prosjektering i programvaren trenger vi data.

  Data ble innhentet ved å se ned i kummene og ta bilder, samt å måle avstanden ned til ledningene med laser. Det ble også målt med GPS for å fastslå plasseringen til  de forskjellige kummene i x-, y-, z-plan. Dette gjør at vi får vite hvor eksisterende ledningsnett er plassert.

  Kryss Glengsgata - Kirkegata  Glengsgata  Kryss Glengsgata - Kulåsgata  Kulåsgata  Kulåsgata  Kryss Kulåsgata - Rosenkrantz gate

 • Ny milepæl nådd

  Ny milepæl nådd

  Analyse av den historiske utviklingen rundt overvannssituasjonen i Oredalen - Publisert den april 9, 2021 av stianvr

  Etter en del jobb er endelig arealinndelingen for 2021 ferdig tegnet og beregnet. Her har vi tegnet inn alle flater og kategorisert dem i forskjellige farger. Kartet er laget i Norgeskart og QGis, nettbaserte kartverktøy, med ortofoto som bakgrunn bestilt fra Norge i bilder. Beregning av avrenningskoeffisienten for delområdene er gjort i Excel.


  SONE 1: Inndeling av flater + Areal
  Avrenningskoeffisienten for sone 1


  SONE 2: Inndeling av flater + Areal
  Avrenningskoeffisienten for sone 2


  SONE 3: Inndeling av flater + Areal
  Avrenningskoeffisienten for sone 3   

  IVF-verdier hentet fra Norsk Klimaservicesenter: målestasjon SN3030 Fredrikstad  Utregning av Qmaks for alle regn etter den rasjonelle formel: Q = φ * A * I * kf                                    φ = avrenningskoeffisient, A = areal, I = regnintensitet fra IVF-tabell, kf = klimafaktor

 • Velkommen til blogg for B21iD02

  Velkommen til blogg for B21iD02

  Design av vesker til El-Sykkel - Publisert den april 13, 2021 av chrisbi

  Vi er en gruppe på 4 studenter som jobber sammen om å designe og utvikle vesker for en El-sykkel.  Vi jobber i samarbeid med bedriften EVO ELSYKLER AS og du kan lese mer om bedriften i toppmenyen.
  Gruppen består av studentene: Christian Birkeland, Ståle Hushovd, Magnus Tuftedal Pettersen og Sebastian Martinsen.

  Siden start har vi jobbet for det meste hver for oss og utviklet våre egne konsepter for å få et bredt perspektiv om El-sykkler og tilbehør. Dette hjelper til med at vi har nå mange forskjellige muligheter og funksjoner som må drøftes og vurderes.

  Per i dags dato har vi hatt fått godkjent forprosjektrapport (Godkjent 9. April), vi har hatt 3 digitale møter med EVO og vi er på vei nå med å bestemme oss for et av konseptene.

  Det er fortsatt mye som må gjøres innen design og estetikk, men vi har som sagt et godt supplement med funksjoner og løsninger som vi kan jobbe med videre ut prosjektet.

  Bloggen vil bli gjevnlig oppdatert underveis når valg og avgjørelser blir utført i prosjektet og vi gleder oss for å fremvise vår progresjon og prosess.

 • Hei og velkommen til Viken Park Bachelorprosjekt!

  Hei og velkommen til Viken Park Bachelorprosjekt!

  Viken Park bachelorprosjekt - Publisert den februar 4, 2021 av mathiahs

  I samarbeid med GG-Gruppen AS skal vi undersøke muligheter for å utvikle bærekraftige løsninger for Viken Park, som også kan tas videre i andre lignende prosjekter og næringsområder

  Her kan dere følge med på hvordan vi jobber under vår bachelor-tid våren 2021. Vi kommer til å skrive om spennende hendelser i prosjektet, viktige milepæler vi oppnår og annet generelt om prosjektet. Vi vet at å dele opplevelser, erfaringer, og kunnskap bidrar til å skape nye muligheter, og en bachelor vil gi oss mye å dele! Vi ønsker å ta deg med på denne reisen og forhåpentligvis kunne gi mange opplevelser, erfaringer og kunnskap som kan trigge nye ideer.

  Illustrasjon av Viken Park

 • Ny uke, nye muligheter!

  Ny uke, nye muligheter!

  Viken Park bachelorprosjekt - Publisert den mars 8, 2021 av mathiahs

  De siste ukene har vi snakket med personer fra ulik bakgrunn og som har vært av interesse for bachelorprosjektet. Vi har deretter analysert innhold og data fra disse samtalene i en analysemetode.

  15 samtaler har nå blitt samlet i en kvalitativ dataanalyse, med et mål om å rydde og sortere det vi har funnet. Alle samtalene har blitt gjennomført i løpet av de første ukene av bachelorprosjektet, og selve dataanalysen har vi brukt tre dager på totalt. Dette ble gjennomført i uke 9. Resultatet fra dette er at vi har isolert de mest omtalte barrierene som bedrifter og samfunn opplever sett i sammenheng med opprettelse av industriell symbiose. 

  Metoden har bidratt til ny innsikt i hvordan veien videre bør se ut, samt gitt oss et grunnlag som underbygger et reelt behov for å belyse de funnene vi har gjort i gjennom intervjuer/samtaler og litteratur.

  Med dette avrunder vi vår datafangst og analyse-prosess, og beveger oss over til den mer teoretiske delen av prosjektet, hvor fokuset vil ligge på å skrive om de funnene vi har bekreftet og forankre disse med litteratur.

   

   

  Analyse av intervjuene  Intervjuene sortert i temaer  Dataanalyse metoden i praksis  Bachelorgruppen samlet foran den ferdige analysen  Illustrasjon av Viken Park

 • Let

  Let's get practical - again

  Viken Park bachelorprosjekt - Publisert den mars 26, 2021 av mathiahs

  Forrige blogginnlegg ble avsluttet med å introdusere arbeidet med den teoretiske delen av oppgaven vår. Planen vår var først å basere vårt resultat på kun en runde med datainnsamling. Når vi nå har jobbet mer med dataene vi fikk i intervjurunde 1, har vi sett at vi må tenke nytt og jobbe mer iterativt for å komme frem til de beste resultatene. 

  Som nevnt tidligere gjennomførte vi en analyse av dataene fra intervjurunde 1, der vi sorterte og fant hvilke utfordringer man snakker mye om ved industriell symbiose. Fra denne analysen valgte vi en av hovedutfordringene, og jobbet videre med denne. Denne utfordringen, eller barrieren som vi kaller det, er: Fasilitering av samhandling. Vi ønsker altså å se på hvordan man kan fasilitere samhandling mellom bedrifter etablert på næringsområder som Viken Park for å oppnå industriell symbiose.

  Basert på dette har vi jobbet videre etter denne hypotesen: Industriell symbiose krever aktiv fasilitering av samhandling mellom de aktuelle bedriftene. 

  Denne har gitt oss en ny retning for arbeidet, og etter mye om og men har vi sett at en form for tjenestedesign er veien å gå. Dette har vi fått bekreftet etter bl.a. veiledninger og samtaler med tjenestedesignere fra Fredrikstad Kommune. 

  Vi har nå gjennomført en idemyldringsprosess basert på hypotesen vår, og har klargjort for intervjurunde 2. Her ønsker vi å bekrefte/avkrefte ideene som har blitt generert i denne prosessen.

  Digitalt intervjue med tjenestedesignere fra Fredrikstad kommune  Illustrasjon av Viken Park

 • Ferdig med andre intervjurunde!

  Ferdig med andre intervjurunde!

  Viken Park bachelorprosjekt - Publisert den april 13, 2021 av benedh

  Da er endelig andre intervjurunde ved veis ende. Vi har de siste to ukene gjennomført fem strukturerte intervjuer med et utvalg intervjuobjekter fra første intervjurunde, og jobber nå med å analyserer data vi fikk fra disse. Denne intervjurunden hadde vi altså et mindre antall intervjuer enn i første intervjurunde. Vi valgte ut intervjuobjektene basert på relevant kompetanse og erfaring, og på denne måten kvalitetssikret at svarene vi fikk var faglig spisset mot vår problemstilling.

  Gjennom nettverket vårt har vi også fått kontakt med masterstudent ved NTNU, Mathias Irgens, som for tiden skriver sin masteroppgave om et tema lignende vårt. Mathias har gjennomført et omfattende litteraturstudie, og også sendt ut en kvantitativ undersøkelse til bedrifter og enkeltpersoner, og har derfor samlet litt andre type data enn det vi har klart å få inn. Siden vi har arbeidet litt forskjellig, men med fokus på samme tema, har vi derfor alliert oss for å dele erfaring og data. Dette er et samarbeid som har gagnet begge parter og gitt oss en mer nyansert innsikt i det vi skriver oppgaven vår om.

  Digitalt møte over Microsoft Teams med masterstudent ved NTNU.  Veien videre blir nå å utvikle et forslag til en løsning på problemstillingen vår, og samtidig jobbe videre med å skrive bachelor-rapporten. Vi har gjennom hele bachelorprosjektet jobbet kontinuerlig med å utforme rapporten, så når vi de neste ukene skal jobbe med å ferdigstille denne, vil vårt forarbeid komme godt med.

  Den siste delen av skriveprosessen kommer vi til å dele videre med dere; både oppturer og nedturer vi møter underveis.

  Illustrasjon av Viken Park

 • Idefasen

  Idefasen

  DEFA - Publisert den april 13, 2021 av matso

  Idefasen ble gjort ekstra lang i dette prosjektet da tidligere skoleprosjekter ofte virket å ha litt kort tid på denne fasen, idefasen virker å være en kritisk fase som bestemmer sluttreslutat i stor grad da det kan ofte ta lang tid å få ut en god ide som er riktig å gå videre med.

 • Tilbakeblikk til kalkulasjon

  Tilbakeblikk til kalkulasjon

  Precut VS fallende lengder - Publisert den april 13, 2021 av amhalvo

  Ved kalkulasjon av våre referanseprosjekter har vi kalkulert 5 forskjellige prosjekter i forskjellig størrelsesorden og kompleksitet for å få generelle resultater for å gi oss svar på vår problemstilling.

  Under kalkulasjon har vi kalkulert de delene av prosjektet hvor det kan benyttes precut. Vi har sett på kostnad og fremdriftsvariasjoner mellom precut og fallende lengder.

  I prosessen har vi benyttet Holte SmartKalk, samt tegningsgrunnlag og modeller som vist under.

   

  Konstruksjon deler av referanseprosjekt 3

 • Oppdatering

  Oppdatering

  Bacheloroppgave 2021 - Vann og avløp - Publisert den april 13, 2021 av andreark

  Hei!

  Her kommer en oppdatering om fremgangen vår så langt.

  Vi har nå begynt med beregning og plan- og profiltegning i AutoCAD, og vi har  kommet godt i gang med literatursøket. Det har også blitt skrevet en god del om både no-dig og overvann. Miljøanalysen er godt på vei, men det er vanskelig å finne tilstrekkelig med kilder med tanke på EDP'er.

  Videre skal vi begynne å tegne kumdetaljer i VARDAK, og generellt fortsette med beregning og tegning i de forskjellige programvarene.

  Onsdag 14.04.21 skal vi ha et nytt møte med veileder fra Høgskolen.

 • Andre intervjurunde - Slush og SHE Community

  Andre intervjurunde - Slush og SHE Community

  - Publisert den 13. april 2021 av torigd

  Etter endt intervjurunde har vi snakket med totalt fem team i eventbransjen. Målet med intervjurunde 2 er som nevnt å se nærmere på hva som utgjør det "perfektet teamet". Vi har i gang med sorteringen av intervjurunden, og mange spennende funn har dukket opp allerede. Vi gleder oss til å presentere resultatene! Enn så lenge kan du lese om Slush og SHE Community, to inspirerende organisasjoner i eventbransjen.

  Slush


  Slush logo

  Slush er en ideell studentdrevet organisasjon grunnlagt for å endre holdninger rundt entreprenørskap. Eventet har hatt en enorm vekst der de startet som en samling i Helsinki til å bli et globalt anerkjent event. Etter å ha intervjuet flere i Slush-teamet har vi observert den sterke kulturen og det samholdet organisasjonen innehar. Vi tror mange ville hatt stor nytte av å bli inspirert av Slush på grunn av den høye energien du finner i teamet. Vi har snakket med til sammen fire av teamets medlemmer:

  Mikko Mäntylä


  Mikko Mäntylä startet i 2019 sin karriere som markedssjef for Slush. Han har også jobbet med strategi, og har ledet "startup og investor" delen av eventet. I dag er han president for Slush og leder for "Content", og har vært i organisasjonen i litt over 2 år.

  Pietari Turunen


  Pietari Turunen er "Head of People" i Slush. Tidligere har han jobbet som frivillig på eventet før en av lederne tok direkte kontakt for å spørre om han ville jobbe for organisasjonen. Pietari begynte dermed i Slush for 6 uker siden, men har allerede en enorm innsikt i organisasjonen.

  Juha Hovintalo


  Juha Hovintalo jobber med "Investor Releations" i Slush. Juha har studert historie i England og har ingen spesiell teknologibakgrunn, men har alltid vært lidenskapelig opptatt av teknologi. Juha ble en del av Slush-teamet fordi Mikko oppdaget han på LinkedIn.

  Sara Kemppainen


  Sara Kemppainen har rollen som "Head of Program". Hun har jobbet i Slush siden januar og hadde fra første stund ansvaret for å velge ut de som skal stå på scenen. I arbeidet hennes er hun opptatt av at organisasjonen skal presentere et mangfold av speakers og investorer.

  SHE Community


  SHE logo

  SHE Community jobber for likestilling mellom menn og kvinner i arbeidslivet. Dette gapet tetter de blant annet ved å gjøre bedrifter bedre noe som synliggjøres på deres årlige konferanse SHE Conference. De jobber aktivt med likestilling gjennom hele året ved å blant annet ha kurs for ledere, workshops og andre arrangementer. SHE Community ble grunnlagt i 2014 der målet var å inspirere flere kvinner til å bli ledere og investorer. Videre førte dette til SHE konferansen i 2015 som i dag er den største "gender equality"-konferansen i Europa.

  Heidi Aven


  Heidi Aven er Founder og CEO av SHE Community, og har siden første dag jobbet dag og natt (bokstavelig talt) for å løfte SHE til det de er i dag. Hennes arbeid for å styrke kvinners maktposisjon i samfunnet er en viktig del av arbeidet for å lukke kapitalgapet mellom kvinner og menn.

  Anastasia Grevstad


  Anastasia Grevstad begynte som frivillig og har nå fast jobb som prosjektleder i SHE Community. Hun jobber tett sammen med Heidi for å utarbeide og følge opp planene til SHE. Som Heidi selv sier; "struktur og god prosjektledelse er viktig!".

  ripe

  /rʌɪp/

  «having arrived at the fitting stage or time for a particular action or purpose»

 • Oppdatering!

  Oppdatering!

  B21IPL14 | LCA hos Unger Fabrikker AS - Publisert den april 12, 2021 av jenschro

  Her kommer en god oppdatering på hvordan det har gått for oss i det siste. 


  Vi har gjennom mesteparten av tiden hatt intervjuer og møter med de ansatte ved Unger fabrikker. Det vi utforsker på disse møtene er hva som skjer hos Unger. Med verktøy som informasjonsintervju har vi dykket i det åpne havet av informasjon som Unger har gitt oss med glede, dette er vi veldig glade for.  


  Måten vi har brukt informasjonsintervju er på denne måten. Vi brukte mye av januar til å fastslå rammer og problemstillingen til prosjektet. Her finner vi også begrensningene. Unger vil bruke tallene til å fremme bedriften sin på en bærekraftig måte. Dette hjelper oss med å sette opp de forskjellige temaene til intervjuene. Vi valgte temaer som Unger har kontroll over. Dette gjorde vi fordi Unger vil gjøre en forandring, og som man sier må man begynne med seg selv. 


  Når temaene er på plass går vi over til å lage spørsmål til Unger. Alt vi kan komme på som passer innenfor begrensningene er viktig å ha med her. For resultatet vi leter etter kan være gjemt bak spørsmål som ikke virker opplagte i starten av prosjektet. 


  Vi gikk deretter gjennom spørsmålene med en veileder hos NORSUS. Her fikk vi gode innspill for forbedring. Deretter sender vi spørsmålene til vår kontakt hos Unger. Han hjelper oss med å finne de riktige personene slik at vi kan få de beste svarene på spørsmålene. Når det er gjort satt vi opp møter på rundt 1 time. 


  Informasjonen vi fikk ut av møtene skal inn i et program som heter SimaPro. Det kommer mer om hva dette programmet er og hva det gjør for oss og unger senere!


  En gutt til venstre og jente til høyre som står under en bue i stein.


   


  Vi sees!

 • Vannprøver 23.03

  Vannprøver 23.03

  - Publisert den april 12, 2021 av pederk

  Da har vi tatt 2.intervalls vannprøver, det blir interessant nå å sammenligne disse med de første prøvene vi tok den 3.mars. Forholdene var relativt like denne gangen med fortsatt mye is i bekken. Vi håper at litt nedbør og varmere temperaturer i April kan gi oss mindre is og litt høyere vannføring i bekkene.  Prøvene blir analysert av Eurofins i Moss, på den måten er vi sikre på at vi får best mulig resultat for å sammenligne prøvene.  De siste vannprøvene blir tatt 14.04. Vi vil deretter sammenligne og klassifisere prøvene etter dette.

 • Ferdigstilling av oppgaven

  Ferdigstilling av oppgaven

  - Publisert den april 10, 2021 av Fride Amundsen

  Bachelor oppgaven begynner å ta form, samtidig er det mange deler som skal omformuleres og rettes på før den er klar for levering. Jeg ser nå i prosessen at jeg har behov for å samle inn mer data fra bedrifter som har gjort suksess med sine bedrift idrettslag og fra de bedriftene som har mislykkes. Forrige uke sendte jeg ut en spørreundersøkelse den har jeg bare fått fem tilbakemeldinger på. Så neste uke blir det fullt fokus på å få flere svar på spørreundersøkelsen og få booket flere intervjuer. Jeg har denne uken jobbet mye med teori delen og jeg har hentet informasjon fra blant annet Bedriftsidrettens egen nettside, en masteroppgave fra Universitetet i Oslo som handler om Bedriftsfotballens betydning for medarbeidernes sosiale relasjoner på jobb.

  - Fride

 • Intervju med ESSVE

  Intervju med ESSVE

  - Publisert den april 9, 2021 av Cindy Madeleine Svendsen

  Jatak Are Brug As hadde et ønske om å anskaffe mer informasjon om hvordan man kan standardisere innfestingen av vegg til dekke. Her ønsker de mer spesifikt informasjon om knutepunktene sin økonomibesparelse, vedlikeholdbarhet og monterbarhet. I denne forbindelsen har jeg sendt et brev til ulike produsenter av festemidler. Den første produsenten svarte i dag, så jeg ble veldig glad. Grunnet personvernsopplysninger kan jeg dessverre ikke publisere intervjuet her.
 • Lab!

  Lab!

  B21E01 - Publisert den 09/04/2021 av kevina

  Det viser seg at å produsere en firkantpuls med 8 megahertz frekvens fra en 16 megahertz mikrokontroller er fullstendig mulig! Dog gir det ikke det beste resultatet…

   

  Etter påsken har vi fått utlevert mer utstyr; oscilloskop, funksjonsgenerator og lignende. Nevnte funksjonsgenerator er meget flink på firkantpulser! Dermed er vi i gang med simulering. Foreløpig ser det ut som at firkantpuls-metoden er mer immun mot parasittisk induktans - akkurat det vi trenger. Laboratoriene våre befinner seg på 2 pulter i 2 byer og kommunikasjonen over zoom er stadig et hinder vi jobber mot, men her er i alle fall bilder av de nevnte pultene:

  Pult nummer 1Lab nummer 1

  Pult nummer 2Lab nummer 2

  Tidligere i uken hadde vi et møte med oppdragsgiver og de fikk bestilt inn et måleinstrument vi fant lovende. Mens vi venter på testresultater, jobber vi parallellt med vårt eget instrument. Videre arbeid med vårt instrument innebærer simuleringer av måleområder og utvikling av programkoder.

 • Mye arbeid

  Mye arbeid

  - Publisert den april 9, 2021 av amandar

  Resultatene begynner å vise seg.


  Den siste uken har vi hatt intensive arbeidsdager. Vi begynner å føle tidspresset da vi har satt en tidsfrist for ferdigstillelse av prosjektrapporten litt tidligere av praktiske årsaker. Likevel føler vi at vi har god kontroll og har gjennom flere uker nå hatt en god flyt i arbeidet.  Hittil har vi nå gjennomført kvalitative og kvantitative metoder, anvendt flere metoder innen tjenesteutvikling og hatt et hovedfokus i arbeidet med organisasjonsutvikling som et teoretisk perspektiv. Vi har gått mange runder med lange samtaler, undersøkelser, lesing og diskusjoner som har gitt oss det resultatet vi kommer til å levere. Vi har opparbeidet Personas med bakgrunn for resultatene vi har fått gjennom 2-1 intervjuer og markedsundersøkelser, samt analysering av disse resultatene.

  De neste ukene vil bli brukt til å få en god flyt i hele rapporten slik at den vil gi mening for leseren. Vi ser nå verdien i at vi underveis i prosjektet har dokumentert alt vi har gjort og diskutert og reflektert over alle resultater. Dette har gjort at arbeidet med ferdigstillelse av prosjektet og selve prosjektrapporten blir mindre tidkrevende og mer kvalitetssikret med grunnlag for jevnlige diskusjoner og dokumentasjon.

  Vi håper alle har hatt en fin påske!

  Amanda og Maja!

 • Oppdatering uke 9 - A3 med Katoplast AS

  Oppdatering uke 9 - A3 med Katoplast AS

  ISO-sertifisering Katoplast AS - Publisert den april 9, 2021 av carolilg

  God fredag alle sammen!

  Etter en liten påskeferie er vi tilbake med jobbingen på bachelorprosjektet. Denne uken har vi jobbet med å utvikle et prosesskart med fokus på nå-bildet og fremtidsbildet av virksomheten.

  I går, torsdag, hadde vi workshop med noen av de ansatte og ledelsen i Katoplast AS. På workshopen arbeidet vi med A3 som metode. Temaet for workshopen var avvikshåndtering. På grunn av dagens restriksjoner ble workshopen gjennomført digitalt, noe som er en ny erfaring for de fleste av oss. Det gikk over all forventning, selv om vi ikke kunne møtes fysisk.

  A3-metoden er en strukturert arbeidsmetode med formål å skape oversikt og felles forståelse av problemer og mulige løsninger. Den skaper også en arena for medvirkning. En slik metode er med på å skape en felles forståelse internt i virksomheten, slik at alle ansatte kan føle en tilhørighet til prosjektet.

  Vi ønsker dere alle en god helg!

  Screenshot av Teamsbilde fra workshop med Katoplast. Oppe til venstre Mikael, Terje, Nina J, May, Nina, Morten, Edwin. Nedenfra til venstre Oussama, Trond Vidar, Caroline og Sunniva.

 • Andre intervjurunde - OBF

  Andre intervjurunde - OBF

  - Publisert den 26. mars 2021 av chrisgu

  Vi er i gang med andre intervjurunde hvor vi skal intervjue større deler av teamet. Som nevnt ønsker vi å se på hva som utgjør "det riktige teamet". Første team var Oslo Business Forum (OBF) der vi har snakket med fire av teamets syv medlemmer.

  OBF ble startet i Januar 2016 av Christoffer Omberg og Marius Røed Wang, tidligere studenter ved BI Norwegian Business School. Ti måneder senere avholdt de den første konferansen hvor Sir Alex Ferguson var en av foreleserne. I dag regnes OBF som Norges største forretningskonferanse, samt en av de mest betydningsfulle i verden.

  Oslo Business Forum logo

  Marius Røed Wang


  Marius Røed Wang er Co-Founder av OBF. Han står bak innhentingen av blant annet Barack Obama og Sir Alex Ferguson. I 2018 ble Marius kåret som en av Norges fremste ledertalenter av E24 på bakgrunn av sitt arbeid i OBF.

  Fredrik Dehli


  Fredrik Dehli har rollen som Partnership Manager i OBF, og i tillegg er han partner av selskapet. Han har hjulpet til siden oppstarten av selskapet og ble offisielt ansatt i 2018. Fredrik har ansvar for det meste av kommersiell aktivitet.

  Lars Erik Fjøsne-Eide


  Lars Erik Fjøsne-Eide er Art Director i OBF. Han har en bachelor i musikk og planen var å jobbe i denne bransjen. Etter bacheloren jobbet han som freelancer i tre år før han i 2017 kom inn i OBF. Her har arbeidet etter hvert blitt mer grafisk.

  Thomas Bergerskogen


  Thomas Bergerskogen er Partnership Manager i OBF. Han ble ansatt i august i fjor, men har lang erfaring med å arrangere konferanser fra blant annet sin lederstilling i Hegna Media Event. I dag bidrar han med å skape merverdi for samarbeidspartnere og øke salgskulturen i OBF.

  ripe

  /rʌɪp/

  «having arrived at the fitting stage or time for a particular action or purpose»

 • Workshop

  Workshop

  Fruktlåven - Publisert den april 9, 2021 av emmakb

  Nästa vecka ska jag hålla workshop med folket på Bygdø Kongsgård med mål om att utarbeta ett strategiskt förankrat koncept för Fruklåven!
  Det blir en digital workshop sträcker sig över onsdagens och torsdagens eftermiddagar, 12.00-15.00.
  Man kan säga att min workshop är indelad i fem, absolut inte lika stora delar:


  • Gemensam förståelse av vart och vem Kongsgården är nu och vart och vem Kongsgården vill vara i framtiden.

  • Idégenerering där de goda, galna, gastronomiska, galanta och geniala idéerna kommer fram.

  • Idéselektion är då idéen som först ska testas, väljs ut.

  • Konceptualisering (som vi använder nästan hela dag två på) handlar om att bygga upp och tänka igenom idéen från många olika vinklar. Ge idéen lite mer kött på benen, helt enkelt.

  • Planering för genomförande då sex timmar är lite lite tid till att både komma på, bygga upp och implementera en idé, lagar vi här mot slutet en plan för vad som ska hända med idéen vidare.


  Bild av shiftnycklar

  Engelskans workshop översätts till verkstad på svenska. En träffande metafor för den typen av konferens som jag ska hålla - en tom verkstad som behöver verktyg för att komma till liv!
  Till verktygen har jag tagit inspiration från Sprint, en bok av Google Venture, klassiska innovationsprocesser och Business Model Canvas av Alexander Osterwalder & Yves Pigneur.
  Under mina tre år på Høgskolen i Østfold har jag också varit med och deltagit i skapande processer, som jag nu tar med mig som inspiration.

  Det ska bli himla spännande att hålla en digital workshop. Det jag hoppas på är att deltagarna ska sitta igen med en stärkt gemenskap, en känsla av att tiden var väl använd och det häftigaste vore om det här sättet att jobba med en idé blir använt igen vid Bydgø Konsgård, nästa gång en idé ska utvecklas!
  För egen del hoppas jag att själv sitta igen med ny kunskap om att leda en workshop online och att det generellt blir en positiv upplevelse där deltagarna slappnar av och vågar att prata med varandra.

  Nästa fredag får ni veta hur det gick, håll tummarna för mig och stay tuned!

 • Fabrikkbesøk

  Fabrikkbesøk

  - Publisert den april 8, 2021 av henriah

  Da har vi vært på fabrikken i Moss!

  Det ble litt endringer i de planene som først ble lagt på grunn av korona. Vi var på fabrikken til Contiga på onsdag kveld der vi fikk en liten omvisning ute på fabrikken. Vi fikk ikke lov til å komme inn i fabrikklokalene der hulldekkene bli produsert pga. korona.

  Vi fikk sett mange forskjellige typer hulldekker og ble forklart litt mer om prosessen til hulldekkene på fabrikken til Contiga.

  Hulldekkene til Contiga blir produsert på 120 meter lange benker, med bredde 1,2 meter. Det blir spent opp spennveiere med 90kN per tau. Tykkelsen på hulldekkene variere fra 200mm til 500mm, som en ser på bildet under. Der den øverste er 200mm tykk og den nederste er 500mm tykk.

   

  Hulldekkene blir støpt ut med betong som har en helt stiv konsistens, som fører til at betongen ikke synker sammen når utleggeren legger betongen. Betongen har svært lavt sementinnhold, som gjør hulldekker veldig miljømessige og kostnadsmessige.

  Hulldekkene har fått tilstrekkelig trykkfasthet morgenen etter produksjon og vil da bli kappet opp i de lengdene som ønskes. For HD265 hos Contiga kappes disse på maks 12,5 meter.  Vi skal nå sammenligne de beregningene vi har gjort sammen med de målingene vi gjorde på fabrikken i forhold til pilhøyden. Vi fikk lagt merke til noen spennende forskjeller i pilhøyden til hulldekkene, som vi nå skal undersøke videre.

  Flere bilder fra fabrikkbesøket:   

   

   

   

   

      

   

   

   

   

      

   

   

   

   

      

   

   

   

   

      

   

   

   

   

      

   

   

   

   

  Bilder fra eget arkiv, tatt på fabrikken til Contiga i Moss.

   

 • Gruppe bygg 4

  Gruppe bygg 4

  - Publisert den februar 12, 2021 av henriah

  Hei!

   

  Vi er en gruppe bestående av tre sisteårs bygg-ingeniør studenter, som har i oppgave å skrive en bacheloroppgave. Med kunnskap innenfor betongteknologi og konstruksjonsteknikk har gruppen ambisiøse mål for dette prosjektet. Gruppen har fått et samarbeid sammen Contiga AS der vi skal kontrollere beregnet deformasjon og faktisk deformasjon i hulldekker.

   

  Medlemmene er: Henrik A. Hestnes, Emil Kristoffer Bjørklund og Muhammad Alo.

 • Planlegging fabrikkbesøk

  Planlegging fabrikkbesøk

  - Publisert den april 6, 2021 av henriah

  Hei, da er påskeferien overstått og vi har satt oss veldig inn i hulldekker som etasjeskiller. Vi har funnet litteratur og hatt mange samtaler med både intern veileder gjennom skolen og ekstern veileder i Contiga AS.

  På torsdag får vi endelig reist på fabrikken til Contiga AS i Moss for å se på produksjonen av hulldekker. I den anledning har vi gjort ferdig beregninger og gjort ferdig Excel arket. Vi skal da kunne sammenligne beregningene våre og faktisk deformasjon. På fabrikken vil vi få mulighet til å se på hvordan Contiga AS produserer hulldekker. Det vil da komme nytt innlegg etter vårt fabrikkbesøk der vi forklarer litt av prosessen til produksjonen av hulldekkene til Contiga AS.

  Vi gleder oss til å se fabrikken og produksjonen til Contiga AS i Moss og ikke minst hverandre. 🙂

 • Litt mer om prosjektet...

  Litt mer om prosjektet...

  Bacheloroppgave med Gibbs AS - Publisert den april 8, 2021 av martindy

  Kort fortalt handler prosjektet om søknadsprosessen til arrangement og hvordan kommunen håndterer informasjonen fra søknader. 

  Det er en kompleks prosess å håndtere mange søknader når det er så stor variasjon mellom alle de ulike typer arrangement. Arrangement i Norge har et sett med grunnleggende lover som må overholdes, men måten kommuner håndterer søknader på varierer fra kommune til kommune. 

  Prosessen er i ulik grad digitalisert og automatisert, og veien til et heldigitalt system er vrien fra dagens standpunkt. 

  Fra et akademisk perspektiv ønsker vi å undersøke hvordan digitalisering ofte kan være utfordrende. Hvilke utfordringer går igjen? Hvilke løsninger vil gjøre det enklere? Videre vil vi undersøke hvor grensen går for hva som kan og skal forenkles, automatiseres og digitaliseres for at løsningene skal være hensiktsmessig.  

 • Kaste terning i regneark

  Kaste terning i regneark

  Programmering for matematikkundervisning - Publisert den mars 11, 2021 av Susanne Stigberg

  Kompetansemål for 9. trinn :
  Målet for opplæringa er at eleven skal kunne simulere utfall i tilfeldige forsøk og berekne sannsynet for at noko skal inntreffe, ved å brukeprogrammering. 

  Teknologi:
  Regnearkprogram


  Eksempelkode:
  Kast med en terning
  Kast med to terninger

  Beskrivelse:
  Vi tenker at bruk av regneark, her excel, også er en form for programmering der elevene lager formler. I eksemplet brukes kast med en terning og kast med to terninger. 

  Mange elever på 9. trinn kan allerede lage formler i et regneark der de bruker tilfelidigformelen, sum, antallhvisformel mm.  Dersom elevene har gode ferdigheter i å lage regneark, kan de lage regnearket selv. Dersom de ikke har så mye erfaring med regnearket, kan lærer levere ut et ferdig regneark som elevene prøver i bruk (Use). De kan prøve seg fram og endre formelen slik at de bruker andre typer terninger (nikantet) eller flere terninger (Modify). Til slutt kan de bruke regnearket og lage et annet eksempel, e.g. Stein, Saks, Papir (Create). 

  Tips:
  Det kan være interessant å sammenlikne bruk av regneark med Scratch og Python, som er to andre måtene som viser simulering av utfall i tilfeldige forsøk. Elevene kan oppfordres til å finne fordeler og ulemper med ulike måtene å bruke programmering på. 


   

 • Kaste terning i python

  Kaste terning i python

  Programmering for matematikkundervisning - Publisert den mars 11, 2021 av Susanne Stigberg


  1. Kompetansemål: 9 trinn (kopiera teksten)

  2. Utstyr: PC + repl.it

  3. Lenk til eksempelkode:
   https://replit.com/join/fslgmbmu-susannestigberg

  4. Beskrivelse:
   USE:  la elevene bli kjent med programmet, e.g. gi ulike oppgaver så som kaste 10 ganger - knyt eksemplet til matematikken
   MODIFY: ulike muligheter til modify e.g. finn et sted i koden, endre antal sider, legg till en ekstra terning,.....
   CREATE: Lage et lignende spill - slik som stein saks papirOBS alltid angi lenk til eksempelkode!!!

 • Fra BIK til eget byrå!

  Fra BIK til eget byrå!

  - Publisert den 7. april 2021 av studentassistent

  Etter endt studium har Anneli Lund (31) hatt en innholdsrik reise i arbeidsmarkedet. Hun begynte å jobbe med byTiMo, et norsk klesmerke. Her jobbet hun på hovedkontoret, primært i showrommet, men også med å koordinere agenter i utlandet, salg, presse, økonomi og diverse oppgaver.

  Bilde av Anneli Lund

  Derfra gikk det videre til United Influencers hvor primæroppgavene hennes var PR for Louis Vuitton og Emma S. i det norske markedet. Samt PR, event og prosjektledelse, merkevarebygging og management.

  - Det var ganske artig. Men jeg erfarte også at franskmenn - de er det vanskelig å jobbe med. Her kommer det vi lærte om Hofstedes value dimension inn. De har en kultur og et hierarki system som er helt ulikt det norske.

  Etter dette forsøkte hun å importere varer fra Bali til Norge sammen med pappaen sin. Det funket dårlig, så hun tok en prosjektleder utdanning og søkte seg videre.

  Hun landet en jobb som prosjektleder for Mulighetsriket. Et markedsføringsprosjekt for å skape vekst i næringslivet i Østfold. Der hun satt med 21 sjefer, en styringsgruppe og en kommunikasjonsgruppe.

  - Det var to ekstremt artige og hektiske år. Fikk utrettet masse, og gråt litt når engasjementet var over.

  Så bar det videre til å bli Markedsføreren. Som «Markedsføreren», driver Anneli selv med markedsføring, PR og kommunikasjon, og jobber med masse spennende og kreative mennesker og prosjekter.

  - Jeg har kommet dit at jeg vil gjøre de tingene jeg er best på og som jeg har lyst til. Ikke være låst til kjedelige rutinepregede oppgaver på en kjip kontorpult fra 08-16.

  Det hun liker best med jobben sin er at hun styrer sin egen hverdag. Hun får jobbe med de tingene hun har lyst til, og får hjelpe de kundene hun ønsker å bruke tiden sin på.

  Hun er også PR- og markedssjef og partner i et selskap hvor teamet utelukkende består av utviklere og programmerere med masse kompetanse innenfor IT, maskinlæring og kunstig intelligens.

  Hun lærte utrolig mye på BIK som hun har hatt med seg på reisen hit, og hun har fått bruk for nesten alt.

  Her er Anneli sine 7 beste tips til deg som studerer BIK:


  1. Lær deg å se hva som ligger bak fasaden. Bli kjent med bedriften og kulturen du skal inn i. Føles det feil, så er det helt sikkert det.

  2. Det spiller ingen rolle hva du jobber med. Så lenge du føler at du bruker tiden din på noe som betyr noe for deg.

  3. Aldri tenk at du har mislykkes fordi du ikke fikk en relevant jobb med en gang.

  4. Du skal jobbe til du er nesten 70 år, og du vil bli dritt lei jobben og yrket ditt. Men - det er mye bedre å være dritt lei og tjene masse penger enn å være dritt lei og tjene lite penger. Det er lov å være økonomisk motivert.

  5. Det er din personlighet og fremtoning som tar deg lengst. Jeg har en E og en D på karakterkortet.

  6. Har du skikkelig lyst på jobben? Da ringer du. Vær frempå, selg inn deg selv.

  7. Får du en fot innenfor et sted - bruk den muligheten!


  Du finner Anneli på instagramkontoen @markedforeren, hvor hun deler enda fler tips!

  Skrevet av Ida Madeleine Bergman

 • HMS-utfordringer

  HMS-utfordringer

  - Publisert den 7. april 2021 av erikfd

  Siden sist har vi kommet over noen løsninger og noen problemer i dette prosjektet.  

  Det har dukket opp noen utfordringer i forhold til HMS, noe som er viktig å ha fokus på både for oss og de ansatte på Borregaard. Vi har fått en lærepenge med å ikke ta ting forgitt i prosjekter. Borregaard hadde gitt oss en hjelm som vi tenkte var en standardhjelm som alle operatørene brukte inne på fabrikken, men det var det ikke. Da vi kom i snakk med en HMS-leder og spurte om en annen hindring vi hadde i prosjektet stusset hun over hjelmvalget vårt. Etter at vi fant ut at vi ikke hadde standardhjelmen, var vi nødt til å skaffe oss denne og det nødvendige utstyret slik at den testingen som blir gjort i prosjektet er tilnærmet lik det som foregår innenfor veggene til Borregaard.  

  Etter dette har vi hatt møte før påske med HMS-lederen og personer som følger dette prosjektet tett. Dette møte brukte vi til å drøfte ulike scenarioer om hvordan en proof of concept kan bli gjort som en del av resultatet i vårt prosjekt.  

  I påskeuken var det rolig jobbing for oss, grunnet mange ferier på Borregaard. Påskeuken gikk derfor til rapportskriving og gjennomgang av interne HMS-dokumenter. Hindringer som vi står ovenfor nå, er hvilke typer clips som trengs til den nye hjelmen. Her har vi allerede vært i kontakt med leverandøren av brillen og de er i gang med å kontakte produsenten av brillen.  

  Neste steg i prosjektet er en proof of concept som vi håper på å få gjort om 1-2 uker. Etter dette vil vi ha et godt grunnlag for å diskutere om dette prosjektet er verdt å ta videre eller ei for Borregaard.  

   

 • Hei og velkommen til vår blogg

  Hei og velkommen til vår blogg

  B21B06 Vegplanlegging - Publisert den april 6, 2021 av sanderba

  Vi er 3 studenter fra bygg som skriver bachelor i vegfaget.

  Vi har vært så heldige å få skrive vår bacheloroppgave for Park & Anlegg om et prosjekt de holder på med nå. Her skal vi se på miljøavtrykk, gjenbruk og transport knyttet til både kostnader og miljø ved oppbygging av ny veg etter endt rehabilitering på vannrør.

 • Asana - et digitalt verktøy for prosjektorganisering

  Asana - et digitalt verktøy for prosjektorganisering

  Bacheloroppgave med Gibbs AS - Publisert den april 7, 2021 av martindy

  Gjennom prosjektet har vi brukt et digitalt verktøy som heter Asana.  Sortere informasjon

  Det er ofte et problem å organisere all informasjonen man får i løpet av et stort prosjekt. Det å kunne sortere og kommentere allslags informasjon i ulike kolonner, kategorier og underkategorier har bidratt positivt til hvordan vi håndterer innsamlet informasjon.

   

  Dele informasjon & kommunikasjon

  Asana har også gjort det enklere å dele informasjon med Gibbs da de fikk innsyn i alt vi skrev inn der. I Asana er det også mulig å kommunisere i chat med enkelte eller i grupper. Om det er noe vi lurer på i en spesifikk "task" kan vi også kommentere dem der det gjelder så de enkelt er oppdatert, og vet hva det gjelder.

   

  Fremgang

  Vi bruker også Asana som milepælsplan. Vi har laget en kolonne med delmål, milepæler og aktiviteter som vi kan gi tidsfrist og markere når gjennomført.

   

 • Bachelorprosjektet

  Bachelorprosjektet

  Bacheloroppgave med Gibbs AS - Publisert den april 7, 2021 av martindy

  Vi er en studentgruppe på to medlemmer fra Innovasjon og Prosjektledelse som utfører en bacheloroppgave for Gibbs AS.

  Oppgaven går ut på å kartlegge søknadsprosessen til arrangement i ulike kommuner. Vi utforsker hvilken informasjon ulike etater trenger og hvordan kommuner behandler informasjonen fra søknader.

   

  Martin Dyrseth

  Alder: 23

  Linkedin: https://www.linkedin.com/in/martin-dyrseth-10a19b16b/

   

  Marcus Moberg

  Alder: 23

  Linkedin: https://www.linkedin.com/in/marcus-moberg-88939a16b/?originalSubdomain=no

   

 • Oppstartsperioden

  Oppstartsperioden

  - Publisert den mars 16, 2021 av malinweb

  Velkommen til vår blogg!

  Vi er to studenter fra Ingeniørfag Bygg ved Høgskolen i Østfold. Vår bacheloroppgave lyder som følgende; «Prefabrikkert eller plasstøpt betong? Sammenligning av byggemetoder med fokus på fremdrift, kostnad og ytre miljø». Vi skal sammen med PEAB Bygg avd. Østfold ferdigstille oppgaven våren 2021.

  Bachelorgruppen består av:

  Lalesh Bero


  • Alder 22 år

  • Bosted: Fredrikstad

  • Linkedin: https://www.linkedin.com/in/lalesh-bero-b239141a6/


  Malin Webjørnsen

  • Alder 21 år

  • Bosted: Fredrikstad

  • Linkedin: https://www.linkedin.com/in/malin-webjørnsen-757ba4199/

 • Photoshoot!

  Photoshoot!

  Fiberbetong - Publisert den 6. april 2021 av hoad  Heyheyhey! Tilbake fra påskeferien, og Oh my, for en deilig og solfylt start på uken. Vi fikk en herlig mulighet for å ta gruppe- og profil-bilder! En hyggelig start i disse covid-19-dager. Nå får vi endelig gjort bloggen vår komplett før vi leverer inn bloggen til innlevering i kveld.

  Ha en fin solfylt vårdag!

 • Kan noen hjelpe meg?

  Kan noen hjelpe meg?

  - Publisert den 6. april 2021 av studentassistent

  Det er fredag og siste skoledag denne uken. Klokken er cirka halv åtte om morgenen. Ute er det endelig sol. Jeg er midt mellom to oppgaveinnleveringer og er rimelig stresset. Har gitt beskjed til læreren om at jeg er nødt til å ta en digital variant av undervisningen i dag. Ikke fordi jeg er syk, har unger eller må være et sted. Nei – Jeg planlegger å gå opp og ned festningen i Halden, mens jeg lytter til Brattaas undervise i «krisekommunikasjon». Jeg skal trave av meg stresset. Mobilen er fulladet. Treningsklær og joggesko på. I lomma har jeg blokk og penn.

  Bilde av Olivia

  Å roe kropp og sinn går foran alt nå. Jeg må unngå enda en runde med voldsom frustrasjon. Det skjedde nemlig tidligere i uken. Det tok egentlig helt av. Jeg vandret desperat i Haldens gågater rundt klokken elleve på kvelden, i pøsregn. Liknet nærmest et menneske som hadde rømt fra institusjon. Strigråt. Rennende mascara. Og som med kvalt stemme ropte: «Kan noen hjelpe meg!?» «Tro ikke at det er lett å studere!» «Helvete heller!»

  Så langt jeg har observert, er det bare meg i klassen som lider av det pågående stresset. Ingen av mine medstudenter ser ut til å være spesielt affektert av de kommende innleveringene. Jeg føler meg nesten irritert og muligens noe misunnelig på deres tilsynelatende «chille» væren. Jeg har studert tidligere, vet hva det dreier seg om. Kan noen triks om å ligge a jour med lesing, at det er lurt å delta på alle forelesninger. Dette bør jo være enkelt, egentlig.

  Problemet mitt er det uidentifiserte monsteret «digitale medier». Jeg er blitt fullstendig overveldet av emnet. Det er komplisert. Jeg opplever å ha støtt på et voldsomt fjell jeg ikke har noen forutsetning for å bestige. Utilstrekkelighetsfølelsen kommer hver bidige gang jeg titter på oppgaven. Jeg koser meg med lærerne, det handler ikke om dem. Snarere tvert imot er jeg takknemlig over å være elev blant engasjerte og dyktige pedagoger.

  Brattaas nevner det å ha gode strategier. Jeg lytter alt jeg kan, ignorerer at hele overkroppen klør i ullundertøyet, at svetten siler ned langs ryggraden der jeg haster oppover i det kuperte terrenget. Det Brattaas sier er viktige saker å få med seg. Han snakker jo om kriser. Jeg synes jeg kan gjenkjenne mange av elementene i eget liv, der jeg befinner meg nå. Jeg stopper opp, finner frem pennen og blokken. Noterer alle gode poenger, mens jeg nikker for meg selv.

  Halden festing er majestetisk. Jeg er på toppen og begynner å få god oversikt over området. Jeg tar meg selv i å tenke på hvor mange kamper som har foregått her. Og hvordan det egentlig må ha vært krisehåndtering hver gang. Det gir meg perspektiv.

  Brattaas snakker om en såkalt «bro». Det handler om at man legger disse gode strategiene både under og i etterkant av en krise. Broen bør være solid. Den skal fungere som en overgang fra ulykkestidspunktet, til et langt stykke frem i tid. År faktisk. Han nevner langtidsperspektiv. Jeg henger meg opp i ordet. Stopper opp, skriver det ned med blokkbokstaver.

  Brått kommer jeg på en Mail jeg fikk av den ene læreren i digitale medier. Der sto det svart på hvitt at jeg har gjort oppgaven mer komplisert enn jeg behøver. At jeg med fordel kunne senke kravene for ikke å havne i et spor jeg ikke kommer ut av. Kloke ord. Jeg vet jo hvordan jeg enkelt vikler meg inn i et mentalt kaos når jeg blir overveldet. Det er mønsteret mitt. Jeg har hatt skavanken helt siden barneskolen. Og jeg har tendens til å gi opp om det blir for heftig.

  Jeg forstår at jeg må tenke annerledes om hvordan jeg håndterer emnet, og studiet generelt. Rett og slett sette på meg de langsiktige brillene. Jeg må legge en ny og gjennomførbar strategi, slik at jeg kan studere uten å brenne meg ut. Samtidig må jeg akseptere at kompetansen, den kommer. Ingen gjør det perfekt første gangen. Brattaas sier det så fint: At en lærer av sine feil og gjør det bedre neste gang noe inntreffer.

  Lysten til å ta fatt på oppgaven med ny innsikt og motivasjon kjennes et sted der inne, mens jeg går i nedoverbakken fra festingen. Jeg tenker at et ubeseiret fjell alltid har noen stier som tar en til toppen. Det gjelder å finne de. Og stole på at de tar en til målet, selv i sikk sakk. Og er man på feil spor, da spør man noen om hjelp.

  Vel hjemme er jeg mindre stresset. Jeg tenker at jeg har hatt en god morgen. At livet som student ikke er så verst allikevel. Det blir nok bra dette her, tenker jeg.

  Skrevet av Trine Olivia Sandbraaten

 • Prosjektet laboreres hjemme

  Prosjektet laboreres hjemme

  Styring av statisk omformer for å unngå metning i transformator - Publisert den mars 23, 2021 av andrm

   

  På bilde foretar Stein målinger med et oscilloskop fra koblingsbrettet

  Stein gjør målinger  Vi har startet med å gjøre en oppkobling av systemet med diverese IC kretser med tillhørende elektronikk samt foretatt målinger med oscilloscopet. Vi rakk heldigvis akkurat i siste liten å låne nødvendig utstyr fra Høgskolen i Østfold før hele Viken gikk til en ny nedstegning på grunn av koronasituasjonen. Det ble derfor utført laborering hjemme hos en av våre gruppe medlemmer.

 • Uppdatering vecka 13

  Uppdatering vecka 13

  - Publisert den april 5, 2021 av majasta

  Den här veckan har vi arbetat med diskussionen och nästa vecka ska vi börja med den nya BMCn. Vi satte upp en hypotetisk affärsplan och vi har arbetat och reflekterat över de resultat vi har fått, därför har vi valt att sätta upp en hypotetisk affärsplan för att sedan kunna jämföra de resultat vi fått baserat på de metoder som vi har använt.

   

  Varför har vi valt att avvakta med den slutgiltiga affärsplanen?

  Vi kände att vi behövde få reflektera och diskutera de resultat vi fått för att kunna utforma den slutgiltiga affärsplanen och vårt slutgiltiga resultat.

   

  Hoppas alla har haft en fin påskhelg!

  Stor påskkram Amanda & Maja

 • Valg av bachelor oppgave

  Valg av bachelor oppgave

  Sammenligningsstudie av miljøprestasjoner av diverse rørsystemer - Publisert den februar 15, 2021 av mjahedmb

  Det hele startet med en digital møte mellom en veileder og fire ukjente bygg-ingeniør studenter angående gruppe dannelse og valg av oppgave på starten av året. Det som var interessant var at vi alle hadde ulike meninger og interresser for hva vi skulle skrive om. Resultatet ble slik at veilederen kom fram med en idé om et potensiel bedrift (Amiblu Technology AS) vi kunne prate med og eventuelt danne et samarbeid med for bachelor.

  Etter et par dager møttes vi igjen digitalt alle sammen, men også to esktra personer fra Amiblu til å ha en diskusjon, en overseer og en bedrift-veileder for eventuelt bacheloren. Med god hjelp og strålende veiledning fra Amiblu Technology AS ble vi kjapt enige om valg av bachelor oppgave og detaljert plan om veien videre for gjennomførelse av oppgaven.

  Prosjektet fikk tilslutt hovedtittel:
  "Sammenligningsstudie av miljøprestasjoner av rørsystemer produsert av GRP, betong, termoplast og duktilt jern, utført for tilsvarende funksjonelle enheter basert på LCA-studier og EPD-dataevaluering."

  Og da var løpet igang.

 • Koronasituasjonen

  Koronasituasjonen

  Sammenligningsstudie av miljøprestasjoner av diverse rørsystemer - Publisert den mars 16, 2021 av mjahedmb

  Desverre har det blitt slik at vi lever i en tid nå der det er en pandemi, nemlig utspredning av korona-viruset. Dette har begrenset oss med fysiske møter og ført til nedstenging av høgskolen/campus flere ganger. Dermed har alle møter, diskusjoner, evalueringer og eventuelle andre "utenfor hjem-aktiviteter" blitt håndtert og utført via digitale programmer. Møtene skjer for det meste enten på programmet Teams eller Zoom.

  Alle møter blir avtalt på forhånd via epost påmeldinger.

  En av de viktigste milepælene vi hadde satt fram, oss og noe vi tenkte vi må gjøre ferdig så fort som mulig, var en oppmøte hos bedriften Amiblu Technology AS som forbeholder seg i Sandefjord. Målet med besøket til Amiblu er å bli mer kjent med oppgaven og bedriften, men også få ta et par bilder som vi kan sette inn i blant annet bloggen og bachelor oppgaven.

  Dette var først planlagt på en lørdag, 27. Februar. Hensikten med på en lørdagsmorningen istedet for en vanlig dag var på grunn av tanke på færrest mulig personer på jobb med hensyn til korona regler, men den måtte vi utsette da to stykker i gruppen var nødt til å være i karantene.

  Vi ble enige om å utsette besøket til Amiblu til søndag, 28. Mars.
  Dette gleder vi oss mye til!

 • Levering av Forprosjekt rapport

  Levering av Forprosjekt rapport

  Sammenligningsstudie av miljøprestasjoner av diverse rørsystemer - Publisert den mars 1, 2021 av mjahedmb

  De siste dagene av februar gikk ut å ferdigstille en Forprosjekt rapport da dette var en arbeidskrav med frist 1. mars.

  Forprosjekt rapport inneholder en prosjektplan, prosjektmål og problemstilling, rammer og avgrensninger, valgt løsningsmetodikk, midlertidig kilder og standarder, kontrakt-avtale mellom oss internt i gruppen og eksternt mellom gruppen, veileder og bedrift.

  Alt dette ble heldigvis ferdig og levert innen fristen etter en hard økt med skriving.

 • Møteaktivitet

  Møteaktivitet

  Sammenligningsstudie av miljøprestasjoner av diverse rørsystemer - Publisert den mars 5, 2021 av mjahedmb

  For å følge hverandre opp riktig og deligere oppgavene likt mellom hverandre bestemte vi oss for å ha en konstant ukelig digital møte internt med gruppen for å se hvordan vi ligger an. Møte invitasjon blir sendt av gruppelederen, Mjahed Babawat på epost. Vi holder oss også aktive på Facebook hvis det skulle være noe.

  Takket være fantastisk veildening og fabelaktig hjelp fra Amiblu Technology AS, har vi digitale møter med bedriftens veileder minst 1-2 ganger hver uke for å rettlede oss med oppgaven og problemstillingen. Dette er noe vi håper på å fortsette med til vi nærmer oss slutten av hovedoppgaven.

  Når det gjelder gruppens hoved veileder fra høgskolen, så har vi digital møter med han etter en viss milepæl for at han kan se hva vi har gjort og holde oss på riktig spor.

 • Om siden

  Om siden

  - Publisert den april 3, 2021 av Cindy Madeleine Svendsen

  Denne siden omhandler informasjon tilknyttet det tekniske prosjektet om hvordan man kan feste påhengsfasader tilstrekkelig til betongdekke.  Først og fremst vil tre-mot-tre forbindelsene bli kontrollert etter NS1995-1-1, hvilket ble gjennomgått i konstruksjonsteknikk 3. Etter oppfordring av veileder vil det her bli undersøkt hvordan man kan kontrollere at uttrekkskapasiteten til tre-mot-tre forbindelsene er tilstrekkelig når den ikke er gitt av ETA'en. Deretter blir det undersøkt hvordan man kan kontrollere forbindelsene i betongdekket etter NS1992-4. Til slutt vil det undersøkt hvilke muligheter det finnes for å kontrollere skjærsnittet som ligger mellom trevirket og betongdekket. Etter oppfordring fra veileder undersøkes det her om de samme formlene for tre-mot-stålforbindelser kan benyttes for tre-mot-betongforbindelser.

  Som referansebygg er Dokka 6-næringbygget, hvilket er et av de seks største boligutviklingprosjektene i Oslofjord regionen (Dokka 6 - AF Gruppen). Bygningen er etablert etter samspillsavtale mellom ulike aktører, deriblant Jatak Are Brug As, AF Gruppen og Rambøll. Det er estimert at bygget skal stå ferdig til jul i år, så lastbildet var allerede etablert. Dette gjorde at oppgaven fokuserer på hvordan man kan sikre at forankringene har tilstrekkelig kapasitet mot tverrbelastning.

 • Snart påskeferie!

  Snart påskeferie!

  B21E01 - Publisert den 30/03/2021 av kevina

  Etter noen uker med lesing har vi funnet ut at det er 3 hovedmetoder å måle kapasitans på;


  • Firkantpuls

  • Sinusbølge

  • Målebro


  Samt noen nisje-metoder som resonansmåling.

   

  Firkantpuls-metoden baserer seg på tidskonstantformelen: 𝜏=RC, der 𝜏 er kondensatorens oppladningstid, R er kretsens motstand og C er den ukjente kapasitansen. Denne metoden bruker konstant strøm i kretsen som vi mistenker kan hjelpe med induktansproblemer som igjen kan virke lovende for oss.

   

  Sinusbølge-metoden benytter seg av fasevinkelen mellom en AC kilde og den ukjente kondensatoren til å beregne kapasitansen.

   

  Målebro er en vanlig, sofistikert måte å måle kapasitans på, disse finner en typisk i laboratorier. Problemet med disse for vår del er at de kommer i koffertstørrelse og oppover og er dermed ikke egnet for oss som skal lage noe håndholdt.

   

  Vi har forespurt labansvarlige å levere ut noen komponenter som vi kan teste de forskjellige målemetodene på, vi har vel kommet frem til at vi legger målebroene på hylla, eller heller under setet på grunn av vekt, må passe på ryggen!

  God påske!

  Kylling med holdning

  Bildet er hentet fra Pexels.com

 • Lol, jeg har fått jobb!

  Lol, jeg har fått jobb!

  - Publisert den 29. mars 2021 av Maria Madeleine

  Heisann!

  Jeg har fått meg en jobb innen noe jeg ikke aner hva er.

  Jeg gikk ut av BIK våren 2020 da jobbmarkedet rett og slett sugde. Jeg fant ingen interessante jobber der jeg bodde, så da søkte jeg meg på et helt nytt studium. Jeg er interessert i språk og teknologi, så et naturlig steg videre ble studiet IT og informasjonssystemer. Det var absolutt ikke det jeg forestilte meg.

  Jeg ville lære koding og webutvikling, men dette studiet så mer på teknologi i sammenheng med samfunnet. Misforstå meg rett, det er kjempeinteressant, men det var absolutt ikke det jeg så for meg. Så mens jeg ventet på dagen for semesterets siste eksamen, bestemte jeg meg for å søke en jobb bare for å ha noe å gjøre. Og gjett hvem som ble kalt inn på intervju a. Denne berta!

  bilde av Alise som smiler

  Lang historie kort, så ga min interesse for teknologi og iver etter å lære nye ting meg en jobb innen noe jeg aldri hadde hørt om: adops.

  Har du hørt om adops før? Det hadde i hvert fall ikke jeg før jeg begynte i jobben.

  Første dagen hadde jeg ærlig talt ikke peiling på hvordan arbeidsdagen kom til å bli. Jeg visste at jeg skulle jobbe med annonser og kunder, men jeg forsto ikke helt i hvilke systemer og sammenhenger.

  Organisk markedsføring er noe jeg har jobbet mye med. I hvert fall så mye man kan jobbe med det mens man studerer. Men nå skulle jeg plutselig over til betalt markedsføring og på et helt annet nivå. Her er det ikke jeg som utvikler det kreative med annonsene, men heller sjekker at det tekniske fungerer.

  Så hva gjør egentlig en adops-manager? Vel, spør du meg, så spør jeg deg.  Neida, jeg begynner å få litt oversikt over hva jeg faktisk jobber med.

  Jeg setter enkelt og greit inn annonser for nettaviser. Vi får bilder og landingssider, og setter det inn på riktig sted. For det meste går dette veldig lett, men noen ganger kan det være små feil som gjør at annonsen bare ikke vil kjøre. Da kommer jeg inn og fikser. I teorien. Foreløpig har jeg ikke peiling på hvordan man fikser enkelte problemer. Heldigvis har jeg et godt og sterkt team som lærer meg, sånn at jeg etter hvert kan løse ting på egenhånd.

  Jeg interesserer meg veldig for teknologi og koding, noe som jeg får jobbe mye med. Igjen, så har jeg jo ingen peiling på hva jeg driver med. Men da er det jo så deilig at jeg har mange geniale folk rundt meg som kan lære meg! Og takk Gud for tålmodigheten deres altså! Jeg har stilt så mange «dumme» spørsmål fordi jeg rett og slett ikke har noe erfaring med adops. Jeg vet jo egentlig at det er svært få «dumme» spørsmål, men når man er ny så er det lett å føle at man maser. Men det viser jo bare at man vil lære og at man faktisk er interessert. Så hvis du kjenner på den følelsen selv, prøv å minne deg selv på det. Egentlig så er du bare ivrig, og det er jo en sykt god egenskap!

  For man trenger faktisk ikke å kunne alt for å få en jobb. Ut ifra min erfaring vil jeg si at man trenger vilje til å lære, pågangsmot og naturligvis grunnleggende kunnskap om fagfeltet. Jeg kunne ikke akkurat hoppet inn som en barnehagelærer neste uke kun med litt pågangsmot. Det tror jeg hadde blitt grufullt for alle parter. Men jeg lover at jeg faktisk er kvalifisert for jobben jeg fikk altså.

  Og her kommer moralen, for som vi alle vet så må jo en god historie ha en moral: Søk på alt som frister, for selv om du ikke kan absolutt alt, så kan du mer enn du tror etter tre år på BIK!

   

  Skrevet av: Alise Zachrisson


   

   

   

   

   

 • Besøk hos oppdragsgiver - 2. mars

  Besøk hos oppdragsgiver - 2. mars

  Utvikling av generisk styringsystem for roterende tetninger - Publisert den mars 3, 2021 av fredrisv

  2. mars var gruppen for første gang på besøk hos oppdragsgiver.
  Vi startet dagen med en gjennomgang av sikkerhetsrutiner og omvisning i lokalene.
  Det var spesielt interessant å se råvarelager, produksjonshallen og utstyr for produksjon, testing og kvalitetskontroll av tetninger. Dette ga oss et innblikk i hva som kreves for å produsere høyteknologiske tetningsløsninger - overraskende mye.

  Ved lunsjtider fikk vi teste kantinen, som sto til forventningene.
  Etter lunsj ble vi bedre kjent med flere av de ansatte hos oppdragsgiver,  og fikk diskutert problemstillingen knyttet til bacheloroppgaven.
  Vi lærte mye denne dagen, og ser fram til flere besøk i ukene som kommer.

  Studentgruppen og Hans Fredrik Sandberg fra Seal Engineering utenfor lokalen i Fredrikstad.

  Studentgruppen sammen med Hans Fredrik Sandberg fra Seal Engineering. Foran fra venstre: Fredrik Svanholm, Hans Fredrik Sandberg, Mathias Sætre, Thomas Hagejordet.   

   

  Studentgruppen sammen med Hans Fredrik Sandberg inne i produksjonslokale foran en av CNC-maskinene.

  Inne fra produksjonshallen foran en av de mange CNC-maskinene for maskinering av store tetninger.

 • Covid-19, Nedstengning 16.Mars

  Covid-19, Nedstengning 16.Mars

  Utvikling av generisk styringsystem for roterende tetninger - Publisert den mars 18, 2021 av thomahag


  16. Mars ble det holdt en pressekonferanse av Regjeringen angående nye tiltak om smittevernsituasjonen i Oslo/viken. Det ble det da bestemt at Universiteter og høgskoler skal holde stengt fra 16. mars til og med 11. april. Dette medfører for vår del at kommunikasjon med oppdragsgiver og studentgruppen må foregå via Zoom/Teams møter. Vi vil holde dere oppdatert på situasjonen videre!

  -Hilsen B21E06


 • De første vannprøvene 03.03

  De første vannprøvene 03.03

  - Publisert den mars 29, 2021 av pederk

  De første vannprøvene ble tatt 3.mars og prøvene blir analysert av Eurofins for å sikre at analysene blir utført profesjonelt. Vi har fått svar på prøvene og har begynt å sammenligne resultatene opp mot standarder og krav. Nå er vi spente på hvordan verdiene for de to neste prøveintervallene ser ut sammenliknet med denne.

  Vi har bestemt oss for å ta 6 prøver som analyseres med hensyn på totalt fosfor, totalt nitrogen og pH. Det vil også være interessant å se på oksygeninnholdet i vannet, det vil derfor bli tatt to oksygenprøver i tillegg. De 6 prøvene blir fordelt på 6 forskjellige prøvestasjoner, der vi ser på vannprøver før eventuell påvirkning fra anleggsområde, prøver midt i området, og der hvor den samlede avrenningen fra området er.

  Det var fortsatt mye is i bekkene og ved prøvestasjonene, det var på noen plasser så ille at vi måtte slå hull i isen for å kunne ta prøvene. Vi håper at ved neste prøvetakningsdato (23.mars) at det vil være mindre is og kanskje mer vann i bekkene.  Følg med videre etter påske, da kommer det et innlegg om prøvetakningen vi gjorde 23.mars.

 • Ny spørreundersøkelse!

  Ny spørreundersøkelse!

  - Publisert den mars 28, 2021 av Fride Amundsen

  Denne uken har jeg intervjuet flere bedrifter og gjort klar en spørreundersøkelse for bedrifter som jeg skal sende ut neste uke. Jeg har også skrevet litt mer på bachelor oppgaven. Neste uke skal jeg fokusere på å ferdigstille bacheloren og samle og strukturere informasjonen jeg har hentet. Jeg skal også sende ut spørreundersøkelsen til en rekke bedrifter! Det blir spennende å se hvordan responsen blir.


   

 • Analyse, teori og metoder

  Analyse, teori og metoder

  - Publisert den mars 26, 2021 av amandar

  Resultater!


  Den siste uken har vi anvendt tiden til å få en felles forståelse for alle resultatene vi har kommet frem til. Vi har diskutert teoretiske tilnærminger i form av organisasjonsutvikling og tjenesteutvikling, samt hatt en god del refleksjoner rundt selve resultatene og diskusjonsdelen av oppgaven. Vi har satt oss en ganske så presset tidsplan for å få ferdig bachelorprosjektet, som krever mye disiplin, motivasjon og godt samarbeid. Vi ser nå verdien i at vi startet med prosjektet i god tid før jul og hadde en felles forståelse for prosjektet og dets perspektiv i forkant av oppstarten.

  Vi lærer stadig underveis når vi diskuterer, skriver, leser og anvender praktiske metoder. Prosjektet har hatt side opp og nedturer med mye motstand på veien - men vi velger å se på alt som læring og muligheter til å gjøre ting på nye og spennende måter! Vi har anvendt metoder og teoretiske tilnærminger, som også har blitt endret underveis i prosjektet, da vi har sett det mer hensiktsmessig for vår problemstilling å faktisk gjøre noen endringer. Målet er jo å gi oppdragsgiver et resultat vi kan være stolte av, og som gir svar på et problem! Igjen - ukene går hakket for raskt akkurat nå, så vi har ikke tid til å ligge på latsiden. Her jobbes det på hver dag, men vi er flinke på å ta pauser og tilpasser arbeidsdagene ut i fra hvordan vi arbeider best og når vi gjør det.

  Denne uken har vi virkelig brukt tid på å la resultatene vi har kommet frem til synke inn, diskutert og reflektert, samt skrevet en god del på prosjektrapporten. Vi begynner virkelig å se enden av tunnelen og ser mer og mer et tydelig resultat for hver dag som går. Vi har jevnlig dialog med vår oppdragsgiver og har hittil fått gode tilbakemeldinger på arbeidet vi har lagt ned. Siste innspurten i ukene fremover går nå til å ferdigstille selve rapporten, kvalitetssikre resultatene og såklart - forsøke å lære mest mulig før vi avleverer x-antall sider med mye arbeid vi både tror og håper oppdragsgiver kan få god nytte av!

  I mellomtiden ønsker vi alle en god helg - og for de som skal ha ferie, god påske! Hold avstand 😉

  Amanda og Maja

 • Oppstart

  Oppstart

  Bacheloroppgave 2021 - Vann og avløp - Publisert den mars 26, 2021 av andreark

  Hei!

  Nå er vi endelig i gang med bacheloroppgaven. På grunn av Covid-19 har oppstart tatt litt lenger tid enn forventet, men vi er fortsatt optimistiske til gjennomføring av prosjektet.

  På tirsdag 23. Mars hadde vi et møte med Norconsult, hvor vi gikk  gjennom oppgaven og fikk opplæring i programvarene vi skal bruke videre i oppgaven.

  Vi gleder oss til fortsettelsen.

 • I jakten på den röda tråden

  I jakten på den röda tråden

  Fruktlåven - Publisert den mars 26, 2021 av emmakb

  Den här veckan har jag letat efter den röda tråden, som jag vill ha gående genom hela min bachelorrapport. Denna röda tråden i en bachelorrapport är även kallad problemställning.
  När man börjar ett projekt av den här storleken gör man sig gärna några tankar om vad den kommer att handla om och vad man tror att man kommer att finna.
  Men med ganska lite bakgrund, är det lätt att man ställer fel fråga.

  När jag och Bygdø Kongsgård började att prata om projektet stod det snart klart för mig att jag ville ta en organisationsutvecklingstwist och istället för att själv utveckla ett nytt koncept till Fruktlåven, hjälpa gården att utveckla konceptet själv.
  Något som jag personligen brinner för är att de anställda får en röst och är delaktiga i utvecklingen på arbetsplatsen. Så det var på medarbetardriven innovation som min första problemställning fokuserade.

  Men efter ett par intervjuer stod det klart att Bygdø Kongsgård inte är ett klassisk uppifrån-och-ned-företag. Nej, det allt om oftast de anställda som kommer med ideérna och tar dem till ledelsen.
  Alltså hade det inte gjort företaget bättre om jag hade satt in en massa tilltag med medarbetaren i fokus, då medarbetaren idag alla redan är i fokus.

  Så jakten efter en problemställning gick vidare.
  Och ju mer jag lärde om gården, ju mer specifik har min röda tråd blivit.

  Frågan som min rapport nu kommer att svara på är:

  Hur kan medarbetardriven innovation på tvärs av interna team skapa nya och strategiskt förankrade koncept?

 • Oppdatering uke 7 - teori og litteratur

  Oppdatering uke 7 - teori og litteratur

  ISO-sertifisering Katoplast AS - Publisert den mars 25, 2021 av carolilg

  God torsdag!

  Denne uken har vi jobbet med teori og litteratur fra forskjellige lærebøker som vi har tatt i bruk de siste årene. Temaer som "lærende organisasjon" og "kommunikasjon" er sentrale i vår bacheloroppgave.

  Mye av tiden har gått til research av litteraturen som er relevant til prosjektet og dette er noe vi skal jobbe videre med neste uke. Ut i fra den faglitteraturen som vi har funnet, har vi prøvd å koble det som er relevant opp mot prosjektrapporten.

  Vi har også planlagt og utarbeidet en workshop vi skal gjennomføre med Katoplast AS etter påske som vil hjelpe oss videre på veien.

  bilde viser 3 bøker, fra venstre hvordan organisasjoner fungerer av Jacobsen og Thorsvik, Forandring som praksis - endring og utvikling som samskapt læring av Klev og Levin, siste bok (høyre) Lærende organisasjoner av WIG

   

   

 • Oppstart av bacheloroppgave

  Oppstart av bacheloroppgave

  Precut VS fallende lengder - Publisert den januar 27, 2021 av expo19

  Velkommen til vår blogg!

  Dette er en blogg som deler vårt arbeid med bacheloroppgaven våren 2021. Vi er fire byggingeniørstudenter som vil gjøre et dypdykk inn i bruk av precut i forhold til fallende lengder. Vi skal se spesielt på fremdrift og økonomi.

  Følg med!

   

 • Møte med oppdragsgiver

  Møte med oppdragsgiver

  Precut VS fallende lengder - Publisert den februar 16, 2021 av henrikaj

  11.02 hadde vi møte med oppdragsgiver. Der var Boger Bygg AS representert av daglig leder Erik Boger. Vi presenterte informasjon om hvordan vi har tenkt å løse bacheloroppgaven og hvilken fremdrift vi forventer å ha i prosjektet. Videre snakket vi om forventninger til begge parter i bachelorperioden og hvilke mål vi ønsket å nå. Erik kom også med gode synspunkter  på oppgaven som vil være til hjelp siden.

  Vi takker Erik og Boger Bygg for et hyggelig møte og gleder oss til fortsettelsen.

 • Oppdatering 24.03.2021

  Oppdatering 24.03.2021

  Precut VS fallende lengder - Publisert den mars 24, 2021 av henrikaj

  Fra forrige innlegg har det skjedd en hel del!

  Gruppemedlemmene har gjennomført siste eksamen, og har nå fullt fokus på prosjektoppgaven. Vi følger progresjonen som gruppen har satt i fremdriftsplanen og har samlet inn data både via kalkyler og intervjuer. Prosessessen om å bearbeide informasjoner er i gang.

  Vi skulle gjerne møttes på avsatt plass på kontoret til Boger Bygg,  men grunnet restriksjonene foregår arbeidsøktene over Teams. Sammarbeid over Teams fungerer bra, selv om diskusjoner er noe vanskeligere over nett.

  Neste punkt på planen vår er å ha møte med veileder hos HIOF, her skal vi se nærmere på hvordan oppgaven skal bygges opp helt konkret. Videre etter dette ser vi for oss at produksjonen av oppgaven kommer til å øke.

  Vi oppdateres!  Bilde: To av gruppemedlemmene jobber med blogg.

 • Fra Skattetaten til NRK

  Fra Skattetaten til NRK

  - Publisert den 24. mars 2021 av studentassistent

  Hallais.


  Sigrid Synnøve Øberg, 24 år.


  Sommeren 2019 var jeg ferdig på studiet mitt. Jeg valgte å flytte nordover til Bodø og jobbsøkinga hadde allerede pågått en stund.


  Bilde av Sigrid

  Jeg var ikke sikker på hvilke jobber jeg kunne få, eller i det hele tatt hva jeg ville gjøre. Jeg kunne ikke akkurat velge og vrake mellom relevante jobber her heller.


  Siden det ikke var så mange jobber å velge mellom måtte jeg omstille meg litt og begynne å tenke litt bredere, sånn for å i det hele tatt finne noe å søke på.


  Jeg hadde ikke sendt så mange søknader da jeg søkte på, og fikk en stilling i Skatteetaten.


  Skatt, tenker du. Skatt!?


  Det tenkte i hvert fall jeg. Er det noe jeg ikke kunne så var det skatt. Skattemeldinga hadde jeg sendt til pappa de siste årene, så han kunne se på den. Ikke var jeg interessert i å lære det heller.


  Men sånn ble det da, jeg endte opp i Skatteetaten. Som veileder. I skatt.


  Og vet dere hva, det tror jeg det er noe av det lureste jeg har gjort. Jeg mener oppriktig at alle burde jobbet et år i Skatteetaten.


  I tillegg til å nå kunne ta vare på egen økonomi, så har jeg også lært mye om hvordan samfunnet fungerer. Gjennom veilederrollen fikk jeg øvd meg mye på samtaleteknikk, og jeg fikk være med på utviklingen av kompensasjonsordningen. Samtidig som jeg fikk meg et flott nettverk.


  Det er så mange muligheter der ute. Skal jeg anbefale dere noe, så er det å ikke være alt for kresen når det kommer til jobb. Med bachelorgrad i Internasjonal Kommunikasjon så kan du passe inn i de aller fleste jobber, også jobber du aldri i livet hadde tenkt du var interessert i.


  Etter et år begynte jeg å føle på at jeg ville gjøre noe annet. Takknemlig for året som hadde gått, var jeg klar for å ta et steg videre.


  Jeg hadde en trygg og fast jobb, men valgte likevel å søke på et års vikariat, midt under en pandemi. Sjansen kunne jeg ikke la gå fra meg.


  Journalist i NRK Nordland. Helt ærlig hadde jeg aldri trodd jeg skulle bli journalist heller.


  Jeg har alltid slitt litt med prestasjonsangst, men da jeg søkte på denne jobben var det første gangen jeg tenke at dette skal jeg klare, for dette kan jeg. Om ikke, så har jeg et sterkt ønske om å lære meg det.


  Det som er fint med NRK, er nemlig at det ikke bare er lokalavis-journalistikk. Måten vi jobber på, på kryss og tvers av kanaler, har vært et eventyr for meg de siste månedene.


  Jeg har fått brukt min lidenskap innen fotografi, jeg har skrevet flere artikler, og jeg har møtt så mange flotte folk, med sterke, fine og tøffe historier. Jeg har også fått prøvd meg innen radio, og er nå å høre jevnlig på P1 (Nordland) når det er nyheter å melde. Og jaggu har jeg ikke fått bruk for litt av skatte-kunnskapene mine også.


  Hos NRK har jeg fått mye tillit og blitt kastet ut av komfortsona mi støtt og stadig. Likevel står jeg støtt og er klar til neste utfordring.


  Jeg står fortsatt for det å være modig og prøve seg på noe nytt. Kanskje høres det ikke ut som drømmejobben, men det er en jobb. Og en jobb fører til en annen. Og alle disse jobbene fører til at du får en enorm mengde kunnskap og erfaring.


  What doesn’t kill you makes you stronger, am I right?


  Her er noen av artiklene jeg har skrevet:

  Denne er ganske ny og fin: https://www.nrk.no/nordland/xl/marit-skogsholm-og-tommy-ingebrigtsen-bor-pa-vokkoya-i-helligvaer-i-bodo-kommune-1.15388975?fbclid=IwAR2bFz0qGKnPYcBwLioRS6MuxYdZYeYCIrLd8l3LsHgsciKRVYMqMdov3ok

  En av de første artiklene jeg skrev: https://www.nrk.no/nordland/frank-dahl-kombinerer-instagram-og-naturopplevelser-med-jobb-i-pbl-1.15209382


  Overraskende mange er interessert i gamle hus? https://www.nrk.no/nordland/arkitekt-kjopte-hus-pa-buoya-i-rodoy-i-nordland-for-en-krone-1.15242771


  Skrevet av Sigrid Synnøve Øberg

 • Ripe identitet

  Ripe identitet

  - Publisert den 23. mars 2021 av auroras

  Den siste tiden har grafisk designer for Drivhuset, Thomas Knoll, jobbet med å utvikle en identitet for Ripe. Han utviklet fire utkast til logo og fargepalett som vi testet med vår målgruppe i form av en brukerundersøkelse. 42 relevante personer kom frem til at følgende logo og fargepalett var den mest passende for eventet.

  Videre satte vi sammen dette til en ferdig logo som nå er synlig her på bloggen, og som senere vil bli synlig på Ripe sine egne plattformer. Identiteten til Ripe vil også prege våre dokumenter i bacheloroppgaven fremover.

  Ferdig logo

  Ferdig logo  Fargepalett og logo

  Fargepalett og logo  Ellers er vi i gang med andre intervjurunde der vi ser nærmere på hva som utgjør det "perfekte" teamet. Vi vil komme med en oppdatering på resultatene av dette i løpet av de neste ukene.

  ripe

  /rʌɪp/

  «having arrived at the fitting stage or time for a particular action or purpose»

 • Til tross for tvil fikk jeg jobben!

  Til tross for tvil fikk jeg jobben!

  - Publisert den 23. mars 2021 av studentassistent

  Endelig. Etter flere titalls søknader og mye frustrasjon – fikk jeg jobb! «Er du ambisiøs og har gode kommunikasjonsevner?» var overskriften i stillingsannonsen, og jeg skjønte raskt at denne jobben ville jeg ha. Å jobben skulle allikevel vise seg at var vanskeligere enn å bryte seg inn i den amerikanske kongressen.

  Bilde av Ingrid

  Det føltes i hvert fall sånn.
  Personlighetstest, skrive- og korrekturtest, et par intervjuer og noen telefonsamtaler skulle til før jobben var i boks. Jeg er nå ansatt i full stilling som prosjektleder og tekstforfatter hos JS Norge. Det var litt av en prosess, og mot slutten av det hele begynte jeg å ane en viss tvil fra deres side. Det var bare en følelse jeg fikk, men også noe jeg etter hvert fikk bekrefta.

  Å ansette en fersking i en sånn type stilling forstår jeg at virker usikkert. Det trygge valget er jo naturligvis å ansette noen med god erfaring fra samme område. Til tross for tvil fikk jeg jobben, fordi mine personlige egenskaper veide tyngre. Hadde jeg vært så mye som en hårsbredd mindre selvsikker i denne søknadsprosessen, kan jeg garantere at noen andre hadde fått jobben. Men, de ga meg en sjanse - og alle må jo starte et sted.

  Jeg er litt stolt over å ha klart å få en jobb som det ikke lå i korta at skulle bli min!

  Så hva består arbeidsdagen min av da? Først og fremst, er JS Norge en bedrift som lager interaktive brosjyrer. Min oppgave som prosjektleder og tekstforfatter, er å lede brosjyreprosjektet fra det havner i mine hender -  til det er ferdig. Jeg skal også skrive tekstene i brosjyrene.

  Nå har jeg fullført tre uker her, og for tiden får jeg god og grundig opplæring i mine arbeidsoppgaver. Noen oppgaver har jeg begynt å gjøre alene, andre får jeg veiledning på og resten har jeg ikke prøvd enda. Så langt stortrives jeg, og merker at dette er en jobb hvor mine interesser og personlige egenskaper kan blomstre. I tillegg er det et motiverende og godt arbeidsmiljø her. Tenk at min første «ordentlige» jobb, skulle bli en så kul jobb!

  Jeg er ingen jobbsøkerekspert, men jeg har gjort meg noen erfaringer som jeg vil dele med dere avslutningsvis.


  • Jobbmarkedet er beintøft. Som om ikke det å være nyutdanna er vanskelig nok, så fikk vi en pandemi på kjøpet. Det er det som kalles sånn 2 for 1, og jeg digger det ikke.

  • Dere aner ikke hvor mye og ofte jeg har vært frustrert for at jeg ikke har fått jobb. Jeg har lagt ned masse arbeid, og skrevet ulike søknader til ALLE jeg har søkt på. Mange har ikke tatt seg bryet med å svare meg en gang.

  • Jeg har alltid vært meg selv, og har vært helt ærlig på mine styrker og svakheter. Jeg har selvfølgelig prøvd å vinkle svakhetene til positiver, men ingen vil jobbe et sted hvor du må forfalske personligheten din «for å passe inn». Nei, da passer du ikke inn der uansett.

  • Har du jobberfaring fra et annet sted? Uansett hva, bruk det for ALT det er verdt, det gjorde jeg.


   

  Skrevet av Ingrid Anette Bakke

 • Forprosjektrapport

  Forprosjektrapport

  Analyse av den historiske utviklingen rundt overvannssituasjonen i Oredalen - Publisert den mars 20, 2021 av stianvr

  Mesteparten av februar gikk med på å skrive en forprosjektrapport som var et arbeidskrav. Den inneholder informasjon om prosjektet, bakgrunn og teoretisk grunnlag, problemstilling og prosjektmål, rammer og avgrensninger, prosjektplan, valgt løsningsmetodikk, standarder og veiledere vi følger og avtalene mellom oss i gruppa. Vi har også en prosjektavtale med Fredrikstad kommune og Høgskolen i Østfold som ble vedlagt.

  Forprosjektrapporten ble levert til fristen 1.mars.

  Tilbakemeldingene på rapporten var gode og den ble godkjent. Vi fikk kommentar på at det var uvanlig å ha et spørsmål som tittel og at vi burde ha med temaet i oppgaven. Dette er nå endret!

  Det var også glemt kildehenvisning på bildene vi hadde brukt. Nå setter vi opp kildebruk fortløpende.

  Vi fikk også beskjed om at det er greit å huske det å ha fokus på prosess og vitenskapelig metode når vi skriver oppgaven.

 • Forprosjektrapport

  Forprosjektrapport

  B21E01 - Publisert den 22/03/2021 av kevina

  I dag er dagen for første innlevering og vi har fått levert allerede i 12-tiden, nesten 12 timer før frist! Ny rekord?

  Vi slapp heldigvis overtidsarbeid i helgen og vårt nyutarbeidede timesregnskap gir oss BÅDE påskeferie OG 17.mai! #Blessed

 • Att förstå

  Att förstå

  Fruktlåven - Publisert den mars 19, 2021 av emmakb

  It is not enough to do your best; you must know what to do, and then do your best.

  - W. Edwards Deming

  Den här veckan har jag påbörjat min andra runda av samtal med anställda vid gården - om hur gården fungerar idag, vilka team som samarbetar med vilka och hur man idag går till väga om man vill genomföra en god idé.

  Samtalen har varit digitala samt på telefon och de har varit semistrukturerade. Det betyder att jag innan hade frågor förberedda, men att jag lät samtalen gå sin gång, då det ger mer flyt och möjlighet för små avspårningar av intresse. En balanserad blandning mellan struktur och ostruktur alltså.
  Jag valde att ha de här samtalen för att skaffa mig en djupare förståelse att basera mina beslut på vidare. Ett försök att följa Demings råd och skaffa mig god insikt i vad jag ska göra, innan jag gör det.

  På tal om planer så är planen vidare alltså ha en workshop efter påsk, där jag organiserar och de anställda samarbetar tillsammans, på tvärs av team och kunskapsfält, med att jobba fram en plan för Fruktlåvens andra etage.
  Jag ser så fram mot workshopen då jag har aldrig haft en workshop själv, på det här viset, så ska bli spännande. Och framför allt: Spännande att se vad planen för Fruktlåven vidare blir!

  Stay tuned!

 • Uppdatering vecka 11

  Uppdatering vecka 11

  - Publisert den mars 19, 2021 av majasta

  Efter analyser från föregående vecka har vi den här veckan haft fokus på att skriva på rapporten. Både Amanda och jag (Maja) är ganska hårda mot varandra när det kommer till formuleringar och har ställt kritiska frågor till varandras arbete i rapporten. Det har resulterat till att vi nu har ett bättre flyt där metoder och teori ger mer mening baserat på att man behövt tydliggöra detta mer grundligt.

  Vi avslutade veckan med lite vägledning från Dr. Gunnar Andersson. Under mötet diskuterade vi vägen till hit vi är idag, samt reflekterade över vårt arbete vilket vi behövde. Det är något med att återberätta det man arbetat fram, det ger oss möjlighet att tänka igenom processen, de resultat vi fått samt den diskussion som uppstår när allt börjar falla på plats.

  Ha en strålande fredag och helg

  Önskar Amanda och Maja

 • Besøke Betong Øst i Spydeberg

  Besøke Betong Øst i Spydeberg

  Fiberbetong - Publisert den 17. februar 2021 av hoad  For en lærerikt dag! Ingenting er bedre enn å få observert og være "hands on" på det man har jobbet med teoretisk.

  Vi startet dagen med å dra på befaring, der Betong Øst bidro til et grunnarbeid ved Coop i Spydeberg. Deretter begynte blandingen med fiber, synkmål, pumping med betongbil, støping og fibertelling.

  Viktige hendelser vi fant ut:
  - God synkmål
  - Maks fiber 65kg/m3 ved fibertelling
  - Akseptabel pumpe ved maks fiber 27 m3/timen med en 3" slange, når vanlig uten fiber er 50 m3/time.

 • Matproduktion som en arena för lärande och mästringskänsla

  Matproduktion som en arena för lärande och mästringskänsla

  Fruktlåven - Publisert den mars 12, 2021 av emmakb

  På onsdagsmorgonen mötte jag upp på Bygdø Kongsgårds gartneri för att få vara med och se hur en vanlig onsdag kan se ut hos dem – och wow vilken onsdag!
  Arbetssdagens mål för dagen: att få ställt i ordning växthuset inför våren, så sallader och plantera om de små chiliplantorna för att ge dem bättre förutsättnigar – så det var det vi gjorde.  Löven som hade täckt bäddarna i växthuset krattades och forslades bort till komposten, bevattningssystemen rullades ut och på höga stegar tog vi ned solgardinerna och la dem i korgar, för vårtvätt.
  Det var jag, ledaren för Garneriet och ett team från Unikum.
  Snön singlad ned på växthustaket, det var lugnt och stilla, förutom för småpratet och glädjeutropen när vi fick löst upp de hårda knutarna som höll gardinerna på plats.

  Vi lunchade tillsammans och småpratade om hemliga sommarstränder och jätteröksvampar. Att hålla avstånd till varandra är inget problem i de stora och luftiga lokalerna.

  Efter lunch gick vi bort till ladan där kalvarna och plantorna bor i väntan på våren.
  Försiktigt särade vi de små chiliplantorna från varandra och planterade dem i var sin liten kruka, med kalvarna som bakgrundsljud. Så himla mysigt! Jag önskar att ni var där, så att ni kunde känt den varma lukten av djuren och känt jorden mellan era fingrar!

  Och vipps så var dagen över; Och trots att det kändes som att det hade gått alldeles för fort, hade vi också fått gjort en hel del.

  I regeringens ’Dyrk byer og tettstedet, nasjonal strategi for urbant landbruk’ som kom nu i 2021 skriver man om hållbar utveckling för stadsutveckling, öka kunskapen om hållbar matproduktion och hur urbant jordbruk kan vara med och skapa värde och näringsutveckling.
  Det finns ett avsnitt i stategien, som handlar om matproduktion som en arena för lärande och mästringskänsla. Avsnittet pratar om skolträdgårdar och dagis och när jag läste det vet jag att jag tänkte att det är ju mysigt att de små får vara med i trädgårdarna och lära.

  Och det håller jag fast vid, men den här veckan insåg jag att matproduktion är inte bara en toppenarena för skolor och dagisbarn, men för alla. Jag kan ju bara prata för mig själv, men det händ verkligen något med mig när jag fick vara med och se hur gartneriet fungerade, när jag fick lösa uppgifter tillsammans med andra och jubla över succé ihop. Känna på gemenskapen och vara en del.
  Och jag tror verkligen inte att jag är den enda som upplever en djup tillfredställelse av att få en god dags fysiskt arbete och nya lärdomar i gott sällskap.

  Hemmakontor i all ära, men en del av den där gemenskapen försvinner lite mellan de digitala raderna.

  Så himla glad och tacksam för onsdagen och all den nya insikten!

  Nästa vecka är det samtal med anställda som gäller, så stay tuned!

 • STOPP EN HALV!

  STOPP EN HALV!

  Fiberbetong - Publisert den 16. mars 2021 av hoad  For en trist dag for alle! Planen var å fullføre snekring av de 5. siste støpeformene, og det store å besøke Betong Øst på torsdag for å støpe betongbjelker. Alt har dessverre blitt avlyst på grunn av høyt smitteantall, der regjeringen har bestemt strengere tiltak for smittevern. Aktiviteter har blitt stoppet inntil videre.

  Vi kommer sterkere tilbake!

 • La oss snekre!

  La oss snekre!

  Fiberbetong - Publisert den 15. mars 2021 av hoad  I dag hadde vi HMS-kurs på verkstedet for å benytte det på skolen. Dette var noe gruppen måtte gjennomføre for å snekre 40. stk støpeformer som skal brukes til oppgaven.

 • Møte fjernt og nært

  Møte fjernt og nært

  - Publisert den 18. mars 2021 av erikfd

  Den siste uka har vi vært i mange møter med leverandørene til Borregaard. Det har vært en spennende og lærerik uke for oss som har minimal erfaring med leverandørmøter fra før. I disse møtene tok vi opp noen problemer vi hadde med brillen vi har valgt og gå for, og diskuterte disse i plenum. Det var et problem vi kom opp med som ikke hadde vært tatt opp i Norge før hos leverandøren, noe som vi ser på som morsomt. Vi klarte ikke umiddelbart å løse dette problemet med kontoret i Norge, dermed førte dette til et nytt møte med utviklerne i India.  

  I møte med utvikleren fikk vi svar på noen av problemene vi kom opp med, men det var noen av problemene som leverandøren måtte ta direkte med produsenten senere. Det er utrolig morsomt å få utfordre både produsent og leverandører på ulike problemer og hindringer vi kommer over i dette prosjektet 

  Vi har noen spennende uker i vente med prøving og testing av løsningen vi har kommet frem til. Det som gjenstår før vi kan starte testingen for fullt er noen avtaler mellom Borregaard og leverandør, når dette er på plass så kommer det forhåpentligvis til å gå kjapt frem til ferdig prosjekt. 

 • Oppdatering uke 6 - kurs i ISO 9001:2015

  Oppdatering uke 6 - kurs i ISO 9001:2015

  ISO-sertifisering Katoplast AS - Publisert den mars 18, 2021 av carolilg

  God torsdag!

  På mandag kveld kom beskjeden om at vi ikke lenger kunne møtes fysisk, da hele Viken regionen ble stengt ned. Dette betydde at vi igjen må begynne å jobbe sammen gjennom Zoom, noe som vi i teamet føler er mer utfordrende enn å jobbe fysisk sammen. Dette gjorde at vi måtte tenke nytt og måtte omstille oss. Planen var å gjennomføre intervjuene fysisk hos Katoplast AS i dag, men på grunn av omstendighetene måtte planene endres.

  Denne uken har vi jobbet videre med problemstillingen og vært med på et kurs i ISO 9001:2015 standarden av vår mentor Ellen i Kiwa. Gjennom kurset fikk vi en bredere forståelse av ISO-standarden. Vi er veldig takknemlige for samarbeidet med Kiwa og all kunnskapen de deler med oss. Denne kunnskapen kan vi ta med oss inn i arbeidet med bachelorprosjektet.

  Screenshot bilde av presentasjon til Kiwa

  Håper at alle får en fin uke og tar vare på dere selv!


   

 • Vi er i gang!

  Vi er i gang!

  B21E01 - Publisert den 17/03/2021 av kevina

  Nå er alle eksamener ferdig og vi har kommet godt i gang med forprosjektet. Vi har fått utlevert 2 instrumenter fra oppdragsgiver som vi kan leke med og har fått oversikt over alt som skal gjøres både innen 22. mars, men også videre!

  Bilde av zoom møte med gruppen

  Slik sitter gruppen og arbeider hardt med bachelorprosjektet   

 • Nyere alltid best?

  Nyere alltid best?

  B21E01 - Publisert den 18/03/2021 av kevina

  Vi har fått utlevert 2 instrumenter fra oppdragsgiver, det ene er egnet til formålet, mens det andre ikke fungerer like godt når kablene blir lange. I dette tilfellet er det det nyeste av dem som ikke fungerer. Vårt oppdrag er å finne ut hvorfor det gamle fungerer, hvorfor det nye ikke fungerer, og til slutt lage et nytt instrument som erstatter det gamle.

  Bilde av de 2 måleinstrumentene

  Utleverte instrumenter  Til nå mistenker vi at det gamle bruker en metode som tar lang tid (opptil 35 sekunder) mens det nye bruker litt matematikk og antakelser for å få fart på måleresultatet. Med lange (opptil 150 km!) og dyre kabler, bruker heller oppdragsgiver 35 sekunder på å måle riktig kapasitans enn å måle raskt og feil.

 • La oss dra i land avtalen...!

  La oss dra i land avtalen...!

  Fiberbetong - Publisert den 17. februar 2021 av hoad  For en deilig følelse av å få dratt i land avtalen! Vi fikk nå bekreftet at Betong Øst er vår oppdragsgiver, og Mapei ekstern veileder nr 2.

  I mellom tiden blir det masse forprosjektskriving før vi skal besøke Betong Øst 25. februar for å få en befaring, teste i praksis maks pumpe med pumpebil og maks kg per kubikkmeter med stålfiber. Dette blir blir spennende!

  Masse takk til Betong Øst og Mapei for at dere ønsket et samarbeid med oss!

 • Milepæl nådd!

  Milepæl nådd!

  Fiberbetong - Publisert den 1. mars 2021 av hoad  Da fikk innlevert forprosjektet til fristen. Vel utført og lavere skuldre for gruppen.

  Takk for kaffen!

 • Karriereintervju: Vidar Ravneng

  Karriereintervju: Vidar Ravneng

  - Publisert den 18. mars 2021 av studentassistent

  Tidligere BIK-student Vidar Ravneng kommer med nyttige råd og tips til hvordan du kan få mest mulig ut av studietiden, bli attraktiv på markedet og finne jobb etter studiet. Selv har han jobbet med kommunikasjon for flere kjente bedrifter, blant annet Microsoft og Coca-Cola. I dag jobber han som spesialist og rådgiver innen sosiale medier.

  Bilde av Vidar

  Kan du fortelle kort om hvilke bedrifter du har jobbet med kommunikasjon i?

  Faget kommunikasjon er så bredt at man kan vel egentlig si at alle jobbene jeg har hatt har hatt noe med kommunikasjon å gjøre på en eller annen måte, selv før studiene. Men for å nevne noen konkrete: Coca-Cola (Vidar var i praksis hos Coca-Cola da han gikk på BIK, og fikk jobb der etter endt praksistid), Capgemini, Wunderman/Microsoft og Oculos.

  Hvor jobber du den dag i dag og hva er dine ansvarsoppgaver?

  I dag jobber jeg i et markedsføringsbyrå som heter Oculos. Her har jeg jobbet i to år som spesialist og rådgiver innen sosiale medier. Jeg har ansvar for en del kunder og gjør alt fra planlegging og strategi, innholdsproduksjon, oppsett og drift av kampanjer i ulike kanaler til analyse og rapportering. Det er til tider veldig hektisk, men som regel alltid gøy!

  Hva er det du liker best med jobben din?

  Å jobbe med flinke folk! Jeg har trivdes godt i tidligere jobber, men jeg valgte å gå over til et byrå nettopp fordi at det gir meg sjansen til å jobbe med, og lære av andre som jobber med det samme som meg. Jeg har lært utrolig mye på de siste to årene takket være mine kolleger.

  Hva er det viktigste du lærte under studietiden på BIK?

  Jeg tror det som har gitt meg mest verdi uansett hvor jeg har jobbet, og hva jeg har jobbet med, må være retorikk. Det er ikke nødvendigvis det som er lettest å konkret vise til, men det har vært et godt styrkende underlag som har hjulpet meg mer enn jeg er bevisst over.

  Hva skulle du ønske du visste da som du vet i dag?

  At alt løser seg så lenge man gjør sitt beste og prøver hardt nok. Jeg husker jeg syntes det var vanskelig å se arbeidsmulighetene basert på hva vi hadde lært, men med hjelp fra Mari til å forstå den faglige verdien, og egen innsats i praksis så løste det seg.

  Har du noen tips til BIK studentene som kan hjelpe dem å få jobb etter studiet?

  Utnytt praksisplassen for alt den er verdt! Gi alt, vis at du er lærevillig, engasjert og en arbeidshest. Gir du et godt inntrykk her og knytter et godt nettverk så kan det åpne mange veier videre. Tenk over alle fagene du har hatt og lag en liste med hvordan de gjør deg verdifull. Arbeidet dere gjør med blogginnlegg, podcast og SoMe er også konkret gull. Ellers finnes det også flere gratiskurs der ute dere kan ta. Utdannet.no koster bare 200kr i måneden og består av mange nyttige kurs.

  Etter din erfaring, hva er det arbeidsgivere ser etter i en kommunikasjonsrådgiver?

  Det varierer veldig fra sted til sted. Jeg har nok fått de fleste av mine jobber fordi personligheten har passet, og fordi jeg har gjort forarbeid eller vist hvor gira jeg er på å lære. Jeg var langt fra den mest faglig dyktige som søkte til den stillingen jeg har i dag hos Oculos, men jeg fikk jobben fordi jeg passet som person og viste at jeg ville lære. Jeg fikk jobben som ansvarlig for sosiale medier i Microsoft, ikke fordi jeg hadde mest kunnskap om faget, men fordi jeg hadde fått to bransjevenner til å lære meg opp i faget på kveldene. En engasjert og lærevillig person er mye mer verdt enn en sliten, uengasjert erfaren person tenker jeg!

  Har du noen tips til studenter som snart skal begynne å søke jobb i kommunikasjonsbransjen?

  Tidligere administrerende direktør i Coca-Cola Norge ga meg et bra tips; ikke gå en smal og spisset karrierevei med en gang, velg heller å søke bredt. Test mange ulike ting. For det kan godt hende at du finner andre ting du liker å jobbe med enn for eksempel kun sosiale medier eller PR.

   

  Skrevet av Sunniva Strand Pedersen

 • Blir kalibreringen vellykket?

  Blir kalibreringen vellykket?

  Fiberbetong - Publisert den 28. januar 2021 av hoad  I dag kom teknikerne for kalibrering av juvelen multitest-maskinen med en vellykket gjennomføring. Vi fikk testet maskinen og fikk spennende informasjon som vi kunne bruke til å beregne restbøyefasthet som er hovedmålet med oppgaven.

  Det var også spennende og se hvordan fiberfordelingen var i bjelken. En behagelig bekreftelse om at stålfiber blir lett spredt under blandingen, da vi fryktet noen klumper/ansamlinger rundt i blandingen.

  Kjempedag selv om Renate måtte observere hjemmefra grunnet strengere tiltak i hennes kommune i denne perioden. Ikke minst og viktigste at nå kan vi gi beskjed til Betong Øst og Mapei om at multitest-maskinen er kalibrert. Et nytt møte skal arrangeres, og avtalen skal dras i land!

 • Velkommen til vår blogg

  Velkommen til vår blogg

  Analyse av den historiske utviklingen rundt overvannssituasjonen i Oredalen - Publisert den mars 17, 2021 av stianvr

  Hei

  Vi er en gruppe byggingeniørstudenter fra Høgskolen i Østfold. Denne består av Yanek Brunsell, Stian Rokke og Njål Sørensen.

  Etter at vi hadde emnet Vann og Miljøteknikk i høst ville vi fordype oss innen temaet overvann. Dette blir bare mer og mer aktuelt siden det forekommer større og kraftigere regn oftere enn før.

  Vi valgte å se nærmere på Oredalen i Fredrikstad kommune siden dette området har fått store skader etter kraftige regnskyll.

 • Meieridrømmen

  Meieridrømmen

  - Publisert den 16. mars 2021 av Maria Madeleine

  Jeg startet på studiet internasjonal kommunikasjon litt ved en tilfeldighet etter det som hadde vært det tøffeste året i mitt liv. Jeg kan nesten høre dere som blir oppgitt over den setningen i disse koronadager, men det var faktisk det. Jeg ble utsatt for en trafikkulykke som endte i koma, brudd i hele kroppen, hjerneblødning, indre blødninger, egentlig det meste man kan komme på av skader. Da det første året med rehabilitering var gått ville jeg naturligvis tilbake til livet mitt, selv om anbefalingene var at hjernen og kroppen trengte tid. Men, det er jo ikke noe gøy å gjøre som man blir bedt om! Jeg ramlet over internasjonal kommunikasjon og tenkte at dette kanskje kunne være noe for meg, noe som var håndterbart for min situasjon akkurat da. La oss prøve og se hvordan det går, tenkte jeg.

  Internasjonal kommunikasjon viste seg å være midt i blinken for meg og de tre årene hadde fort gått, det var nå på tide å finne en jobb. Jeg tror de fleste studenter kan si seg enige i at det å finne seg en jobb fersk ut i arbeidslivet ikke er så lett, så om du legger til sykdomshistorien min er sjansen plutselig blitt ganske liten. Jeg søkte rundt som en gal, og etter et halvt år fikk jeg napp på et sted som tilfeldigvis var i hjembyen min. Etter konsultering med Mari om jeg burde gå for dette eller ikke (ikke at jeg druknet i jobbtilbud akkurat), takket jeg ja og startet sommeren samme år. I mars året etter ble alle permitterte, og jeg som var sist inn, ville antageligvis være sist tilbake fra permittering igjen. Heldigvis for min del hadde mamma det siste året vært i prosessen om å starte et meieri, av alle ting. Dette er ikke helt tilfeldig altså, for jeg er oppvokst på en gård og faren min er melkebonde. Mamma er også veldig opptatt av mat, at det skal være økologisk og lokalt, helst fra naboen, nesten.

   

  Bilde av Sølvi Gammelsrød, mammaen til Eline.

  Mamma (Sølvi) med noen av ostene våre.  Jeg bestemte meg for å bli med på dette lille meierieventyret med mamma og tenkte først at dette var jo ikke helt i min gate, men jeg har ikke råd til å være kresen akkurat nå. Det viste seg fort at det jeg i utgangspunktet trodde, var helt feil. Internasjonal kommunikasjon hadde forberedt meg som en helt til dette, og når vi først var i gang fikk jeg bruk for det jeg hadde lært mer enn jeg trodde. Da jeg kom inn i bildet var oppussing av lokalene i gang, og det neste var å lande noen steder som ville kjøpe osten. Det passet meg ganske utmerket å komme inn på det tidspunktet ettersom jeg har hatt mer enn nok øvelse under studiet på å snakke med andre og overbevise. Vi fikk på plass flere avtaler, og det ble til slutt litt for mye litt for fort slik at vi var nødt til å avslå noen. Jeg liker å tro at det viser hvor godt utbytte jeg har hatt av den uendelige læren om etos, patos og logos. Da vi var kommet litt i gang, begynte navnet å surre rundt og vi hadde på veldig kort tid veldig mye å gjøre, så vi var nødt til å få litt hjelp.

  Patrick er en sveitser som har viet hele livet sitt til ost, tror jeg, og kom til oss i august for å lære bort det han kunne og være til hjelp i oppstarten. Han skulle vel egentlig bare bli et par uker, men ble der ut sommeren. Mamma fikk hjelp med produksjonen så jeg kunne fokusere på mitt. Frem til dette hadde jeg nemlig vært med mye i produksjonen som jeg i utgangspunktet egentlig ikke skulle være med i, og som gikk utover mine ansvarsoppgaver. Med Patrick på laget for en liten stund kunne jeg gå tilbake til den komfortable kontorstolen, sosiale medier, kommunikasjon og alt som hører til en markedsansvarlig. Nå sporet jeg litt av her, men han har vært for gull til å ikke nevnes. Etter han dro var det bare jeg og mamma igjen, som åpenbart ikke er nok for å drive en bedrift. Vi har i dag, på under ett år, blitt til syv ansatte.

  Da høsten kom trodde vi begge at det ville bli litt roligere frem til desember, men der tok vi feil. Vi druknet i telefoner, e-post, bestillinger fra folk som ville ha tak i osten. Det høres sikkert litt teit ut, men folk er visst blitt veldig opptatt av lokalmat og støtter oppunder det de interesserer seg for. Vi leide det lille lokalet som ligger vegg i vegg med meieriet på høsten, altså under tre måneder etter oppstart, og startet en liten butikk der. Vi skulle i utgangspunktet bare teste det ut en måned og se på responsen, men på en helg hadde vi solgt for mer enn ei annen som driver samme type butikk, hadde solgt for på sin beste måned. Vi har ikke bare ost der altså, men alt mulig fra andre lokalmatprodusenter som for eksempel sjokolade, prisvinnende granola, pesto, eplemost og nå snart lavprosent alkohol (om vi er heldige). Høsten gikk fort unna hvor dagene gikk slag i slag, så kom desember. Vi hadde mer bestillinger enn noen gang, i tillegg til at vi måtte ha butikken åpen oftere enn før. Jeg skal innrømme at når foreldrene mine snakket om den butikken var jeg ikke positiv i frykt for at det skulle lande enda mer jobb over på meg (som allerede hadde mer enn nok), men så utrolig verdt det å svelge pessimisten i meg for det var absolutt riktig beslutning. Det er jo også en ganske lettvint måte å kunne snakke med forbrukeren om hva som funker eller ikke funker, mer av ditt og mindre av datt, og så tror jeg mange liker å kunne sette et ansikt på den som lager og selger det de spiser.

  Nå etter juleferien er vi i gang igjen, og det har vært høyt tempo fra første minutt. Jeg fikk faktisk en e-post i romjulen fra et lite økologisk utsalg i statene som var interesserte i ostene, men det blir kanskje for mye å gape over for tidlig. Jeg er veldig takknemlig for å ha fått denne muligheten og veldig glad for at jeg ble med på det, for hvor mange kan si i ung alder at de har vært med på å starte et meieri? Jeg tror derimot ikke at det er dette jeg kommer til å drive med livet ut, men det er et ganske spennende stopp på veien. Det er selvfølgelig utfordrende til tider å jobbe med nær familie, men på den andre siden er det ingen andre i hele verden som kjenner min historie bedre og en jeg kan gå til for mer forståelse enn mamma. Jeg sa forresten opp den andre jobben min etter en uke på meieriet, og jeg har ikke angret helt enda.

   

  Skrevet av: Eline Gammelsrød 

 • Nå er vi i gang!

  Nå er vi i gang!

  - Publisert den mars 16, 2021 av pederk

  Hei!

  Vi er en gruppe studenter fra Høgskolen i Østfold som skriver en bacheloroppgave i samarbeid med  Leif Grimsrud AS. Gruppen består av studentene: Markus Skjelbred, Erik H. Meli, Marie Eriksen og Peder Karlsen.

  Bacheloroppgaven tar for seg avrenning av nitrogen til tilliggende resipienter etter sprengningsarbeid. Vi har valgt å dele oppgaven inn i tre deler:


  • Vannprøvetakning med analyse på lab

  • Vurdering av avrenning og metode for rensing

  • Vurdering og sammenligning av sprengstoff


  Vi starter opp denne uken etter å ha fullført siste eksamen, nå er det fullt fokus på oppgaven framover. Gruppa hadde sett for seg å jobbe på skolen i tiden framover, men nye restriksjoner fra og med 16.03 til og med 11.04 gjorde at vi var nødt til å endre planene til hjemmekontor. Vi har allerede tatt de første vannprøvene og begynt tolkningen av disse. Planen framover er å ta nye vannprøver ved 3 ukers intervaller slik at vi har god tid til å analysere og sammenligne disse før innleveringsdato.

  Vi gleder oss til å vise dere fremgangen videre i prosessen.

 • Data angrep

  Data angrep

  B21IPL14 | LCA hos Unger Fabrikker AS - Publisert den mars 16, 2021 av jenschro


  Uke 10 fikk vi beskjed om et angrep mot HiØ's E-post servere. Dette gjorde at vi ikke hadde noen mulighet til å sende eller motta E-post i et par dager som er overaskende mye av kommunikasjonen vår under dette prosjektet.


  Mann som står foran hvit skilt som det står Unger på med blå rammer.


  Andre tjenester som er koblet opp mot skolen sitt innloggings-system som Teams, Canvas og tilgang til bloggen ble også truffet under angrepet. Vi i gruppen satt uten tilgang til noen av disse tjenestene i 3 dager, men hva gjør vi med dette fremover?


   Etter angrepet bestemte vi oss for å begynne å lagre filer og dokumenter lokalt på datamaskinene våre også. Dette skal forhåpentligvis hindre at vi ikke får jobbet på et par dager selv om tjenester der vi jobber er nede.


  Vi håper dette gir ett lite innblikk i hvordan vi kan handtere problemer som kommer uten oppfordring. Dette var ikke noe vi så for oss kom til å skje under bachelor tiden, med tanke på hvor få angrep som har hatt en effekt på arbeidet vi har gjort de siste 3 årene nå snart. 


  Når det er sagt så stopper vi ikke selv om vi treffer noen fartsdempere. Det eneste vi vet er at fremtiden er usikker.


   


   


 • Statusuppdatering vecka 10

  Statusuppdatering vecka 10

  - Publisert den mars 12, 2021 av majasta

  Den här veckan har vi sammanställt intervjuer och skrivit på rapporten. Vi har även hunnit skriva personas baserat på det resultat som vi fick av det kvalitativa intervjuerna och ligger gott ann enligt handlingsplanen.  


  Högskolans server blev hackad vilket ledde till att vi inte kunde logga in på de program som vi vanligtvis använder under torsdagen. Bachelorteamet är vana vid at arbeta digitalt och att fördela uppgifter så för vår del gjorde det inget då vi är klara med intervjuer och andra möten.  


  På onsdagen fick vi vara med på styrelsemöte för Padel Center Fredrikstad där vi gick igenom budget, driftsplanen och inte minst projektledningen. Vi lär oss ständigt av de olika medlemmarna och tar referat. Det är intressant att få möjligheten att lära sig av de olika parterna med olika bakgrund och synsätt men framför allt hur de/vi spelar varandra goda för att bli ett starkt team för att kunna ge utövarna på PCF goda förutsättningar.  


      

  Njut av helgen!

  /Amanda & Maja

 • Intervjurunda

  Intervjurunda

  - Publisert den mars 5, 2021 av majasta

  Halvvägsrapporten skickades in i måndags och idag, fredag blev den godkänd och bara det känns som en toppenstart på helgen!


  Enligt planen skulle vi genomföre intervjuer denna vecka och samtliga intervjuer är nu genomförda. Vi vill rikta ett stort tack till alla de respondenter som deltagit i intervjun och delat med sig av sina erfarenheter och synpunkter i samband med de frågor och samtal vi haft med dem. Att arbeta digitalt är ofta krävande men inte den här veckan, vi har tack vare respondenterna fått nya perspektiv, kontakter och många härliga skratt tillsammans med dem.


  Att få till en bild där man sitter och skriver är inte helt enkelt. Eftersom intervjuerna också är anonymiserade så tog vi heller inga bilder på oss tillsammans med kandidaterna. Men nu har vi målet i sikte, som man ser på bilderna. Nästa vecka ska vi börja med att analysera och sammanställa de svar vi fått från från de kvalitativa intervjuerna. Nu tar vi sikte mot helg  efter en intensiv vecka!
  Trevlig helg, allt gott


  / Amanda & Maja


   

 • Oppdatering uke 5 - mentor og bedriftsbesøk

  Oppdatering uke 5 - mentor og bedriftsbesøk

  ISO-sertifisering Katoplast AS - Publisert den mars 11, 2021 av carolilg

  God torsdag alle sammen.


  Vi i bachelorteamet har en god nyhet å dele med dere i dag, vi har vært så heldige at Ellen Fleberg i Kiwa har takket ja til å være vår mentor. Ellen er seniorrådgiver kvalitetsledelse og fagansvarlig for kvalitetslederskolen i KIWA.  Hun skal hjelpe oss med å besvare eventuelle spørsmål rundt ISO-sertifiseringen og gi oss gode råd på veien.

  På mandag jobbet vi videre med interessentanalysen, vi analyserte hverNina står å skriver på en tavle av interessentenes behov og ønsker i prosjektet for tilrettelegging av ISO-sertifisering, og deretter utarbeidet vi strategier for hver av interessentene. Dette for å hjelpe Katoplast AS til å kunne håndtere deres interessenter på en god måte.

  På tirsdag hadde vi møte med Jotron AS som er en avFra venstre er Kathrine Dalen og Morten Kristensen. Det lille bilde under er bile a kundene til Katoplast AS, for å kunne forstå bedriften fra kundens ståsted. Videre jobbet vi med utforming av problemstilling til bacheloroppgaven, her tok vi i bruk metoden "problemroten" fra boken prosjekthåndboka 3.0. Metoden hjelper til med å finne ut hvor utfordringene ligger.

  Onsdag hadde vi nettmøte med Ellen fra Kiwa hvor vi fikk svar på allefra venstre er bilde av bachelorteamet og bilde av logo til Kiwa. Nederst i midten er bilde av Ellen Fleberg fra Kiwa spørsmål om ISO-sertifisering og plan for videre samarbeid. Møte gikk veldig bra og vi fikk bedre forståelse om ISO-standarden.
  Å samhandle med noen som jobber med det i det daglige, vil gi oss en bedre forståelse av ISO-standardene. Personlig erfaring er for oss veldig verdifull læring.

  Onsdag ettermiddag dro Sunniva og Caroline på bedriftsbesøk til KatoplastBilde av logo til Katoplast AS AS, der fikk de omvisning i produksjonslokalet. Et veldig lærerikt og inspirerende besøk. Dette har gitt oss grunnlag for nå-bildet av bedriften, men for å kartlegge det fulle og hele nå-bildet skal vi supplementere med intervjuer av ansatte.

  I dag står gruppemøte og veiledning på agendaen.

   

     Ønsker du å lese mer om Ellen og Kiwa, trykk her: Kiwa

  Ønsker du å ta i bruke metoden "problemroten", trykk her: Problemroten

   

 • Fra teori til praksis

  Fra teori til praksis

  Bachelorprosjekt Contiga AS - Publisert den mars 9, 2021 av oliwiasm

  Hei!

  Vi har de siste ukene jobbet aktivt med teori og metodevalg til prosjektet. Det har vært en krevende og lærerik periode, der vi har fått ny kunnskap om metoder og verktøy.

  Det første verktøyet vi har begynt å ta i bruk er 5 Hvorfor. Her har vi utformet et 5 Hvorfor skjema og en enkel brukermanual for operatørene ved produksjonslokalet. For å implementere dette verktøyet på en effektiv måte har vi utarbeidet en implementeringsstrategi, som tar for seg ulike faser vi må gjennom. Den første fasen i implementeringsstrategien omhandler den praktiske delen ved prosjektet, der vi kontinuerlig skal følge opp og lære operatørene bruken av 5 Hvorfor skjemaet. Som følge av Covid - 19 restriksjoner med påbud om hjemmekontor, sitter vi for tiden på Høgskolen og jobber med bachelorrapporten.

  5 Hvorfor perm med brukermanual


 • Resultatene av første intervjurunde

  Resultatene av første intervjurunde

  - Publisert den 5. mars 2021 av auroras

  Som nevnt i forrige innlegg satt vi igjen med to kategorier etter sorteringen og kategoriseringen av første intervjurunde, nemlig "før eventet" og "team". Vi valgte derfor å se nærmere på disse kategoriene, og så raskt at alt bunner i hvilket team som sitter bak eventet.

  Christopher og Aurora kategoriserer intervjuene

  Fra venstre: Christopher og Aurora  For å få en oversikt over de røde trådene og spørsmålene som vokste frem i første intervjurunde valgte vi å gjøre en felles brainstorming rundt kategorien "team". Noen var veldig bevisste på strategi rundt sammensetning av, og arbeid i teamet. Andre forklarte denne prosessen som mer tilfeldig. Vi ønsker derfor å se på hvordan og hvorfor disse bevisste og ubevisste strategiene fungerer eller ikke fungerer.

  I samråd med vår veileder har vi jobbet med å utarbeide et forskningsspørsmål som vi vil bruke i arbeidet videre. Ønsket er at dette spørsmålet skal hjelpe oss å avdekke nye funn rundt hva som utgjør den beste strategien for team i eventer. Modellen under visualiserer hvor vi ønsker å være ved endt prosjekt.

  Modell rett og galt

  Modell - Rett og galt  Videre er vi i gang med å kontakte intervjuobjekter for andre intervjurunde. I denne runden vil det være viktig å få kontakt med en større bredde av mennesker i ulike team. Dette for å få andre perspektiver enn kun fra leder- og eiersiden. Vi håper disse menneskene vil kunne hjelpe oss med å finne et svar på følgende spørsmål: Hva utgjør den beste strategien for team i eventer?

  ripe

  /rʌɪp/

  «having arrived at the fitting stage or time for a particular action or purpose»

   

 • Research og risikoanalyse

  Research og risikoanalyse

  - Publisert den 8. mars 2021 av erikfd

  Til nå så er vi godt i gang med vårt bachelorprosjekt. Vi har til nå jobbet med research rundt hvilke briller som er mest optimal til ulik bruk rundt om på Borregaard. Til dette har vi laget forskjellige analyser og matriser. Noen av analysene og matrisene vi har laget er risikoanalyse for å ta en risikovurdering rundt produkt og prosjekt. Vi har også laget en enkel matrise for å se fordeler og ulemper rundt de ulike brillene som det har stått mellom.  

  Gjennom hele dette prosjektet har vi en levende Gameplan som er et visuelt prosjektdirektiv. Denne Gameplanen er for å hjelpe oss med å holde stø kurs gjennom hele prosjektet. 

  Hittil har vi vært i kontakt med mange internt fra Borregaard, men vi har også hatt en del kontakt med eksterne slik at vi har til hentet informasjon fra ulike hold. Et av våre mål for dette bachelorprosjektet er å bygge nettverk, dette føler vi at vi allerede har fått til med tanke på at vi allerede har kommet i kontakt med mange både i og utenfor Borregaard AS.  

 • Introduksjon

  Introduksjon

  - Publisert den 8. mars 2021 av erikfd

  Denne våren skal vi ha et prosjekt sammen med Borregaard AS som inngår i hvordan Borregaard AS skal integrere VR-teknologi inn i virksomheten. Denne bloggen vil være en kommunikasjonsplattform mellom oss og dere, slik at dere der ute blir holdt oppdatert gjennom hele dette bachelorprosjektet.  

  Hvem er vi?  

  Bachelorteamet vårt består av Jørgen Alfredsen og Erik Fredriksen Dulin. Vi er nå på vårt tredje og siste år ved Innovasjon og prosjektledelse her på Høgskolen i Østfold. Gjennom disse tre årene har vi gjennomført store og små prosjekter både med og uten næringslivet rundt om i Fredrikstad distriktet. Teamet har jobbet stort sett sammen på de aller flest prosjekter gjennom disse tre årene ved Høgskolen, noe som kan gagne oss positivt gjennom denne våren.

  Jørgen Alfredsen

  Jørgen Alfredsen  Erik Fredriksen Dulin

  Erik Fredriksen Dulin   

 • Value Stream Map og Current State

  Value Stream Map og Current State

  Paxster Second Drive - Publisert den mars 8, 2021 av noahak


  Hva er Value Stream Map?


  En value stream map (VSM) eller verdistrøms-analyse er en Lean metode som brukes for å analysere verdistrømmen til et gitt produkt/tjeneste. En VSM er et visuelt verktøy som skal illustrere alle de kritiske stegene i en spesifikk prosess, vist i mengde materialer, tiden hvert steg tar, og hvordan informasjonen flyter.


   

  Current State Map for Paxster Second Drive


  Etter en periode med datainnhenting, testing og utføring av oppdrag i Second Drive avdelingen kan verdistrømmen til avdelingen illustreres slik:

  Bildet illustrerer hvordan materialer og informasjon flyter gjennom prosessforløpet til Paxster Second Drive

    Bildet illustrerer hvordan materialer og informasjon flyter gjennom prosessforløpet til Paxster Second Drive   

   

 • Utført intervju

  Utført intervju

  - Publisert den mars 7, 2021 av Fride Amundsen

  Hei!

  Denne uken har jeg utført intervju med en bedrift som har et bedriftslag i Bedriftsidretten. Dette var et test intervju for å kvalitetssikre at spørsmålene fungerer. Jeg fikk også mye nyttig informasjon som jeg skal ta med videre og bruke i den ferdige rapporten. Neste uke skal jeg ha møte med bedriftsidretten igjen og gi en oppdatering på prosessen. Jeg skal også utføre flere intervjuer, det blir spennende og jeg gleder meg!

  - Fride

   

 • Välkommen

  Välkommen

  Fruktlåven - Publisert den januar 28, 2021 av expo19

  Välkommen till mitt bachelor projekt Fruktlåven.

  På Bydgø Konsgård står det en stor lada, som förr användes till lagring av äpplen. Och även om äppleträden togs bort och äpplelagrandet slutade, kallas ladan fortfarande för "Fruktlåven".

  Att ha en lokal som står mestadels tom, är inte att utnyttja potensialen till fullo. Men vad är egentligen ladans potensial? Vad borde man använda ladan till? Kan den vara med och generera inkomst till gården och i så fall hur?

  Det är frågor som jag i det här projektet ska ta mig an, samtidigt väcker det också frågor om utvecklingen på gården;

  Vart är man på väg? Hur ser år 2030 ut på gården? I vilken utsträckning är de anställda med och bidrar till denna utvecklingen och skapar utveckling på tvärs av avdelningarna en djupare förankring till resultaten?

  Följ gärna min resa mot en djupare förståelse och utvecklingen av nya användningsområden för Fruktlåven.

 • Den dolda potentialen upptäcks, när du och jag kan se vad vi kan göra tillsammans

  Den dolda potentialen upptäcks, när du och jag kan se vad vi kan göra tillsammans

  Fruktlåven - Publisert den mars 5, 2021 av emmakb

  Titeln till det här inlägget är taget som ett citat från Transformationspodden i ett avsnitt med Mattias Axelson från Handelshögskolan i Stockholm, och passade så perfekt in här och gjorde mig alldeles i extas när jag hörde det!
  Det är precis det här min bacheloruppsatts handlar om!
  Att jobba tillsammans på tvärs av team och på så sätt hitta fram till vad Fruktlåven på Kongsgården ska användas till framöver.

  I litteraturen finns det något som kallas för modellen för gemensamt lärande eller "Den samskapte læringsmodellen" som den heter på norska. Den integrerar både mig, som den externe och Bygdø Kongsgård som inbyggare. Tillsammans kan vi mötas på arenor, så som veckomöten eller workshops för att kommunicera och lära tillsammans, reflektera över motgångar och framgångar och vägen vidare. Våra möten leder till konkreta handlingar, som igen leder till möjligheter för att reflektera gemensamt och var av oss på var sin sida, för att sedan mötas igen och fortsätta att jobba vidare. På toppen, som en ledstjärna är vår problemavklaring och fråga: Vad ska vi göra med Fruktlåven?

  Visar hur lärande händer i sammarbete

  Den samskapte læringsmodellen av Roger Klev og Morten Levin  Modellen visar att vi lär av allt vi gör. Och om vi pratar med varandra så lär vi mer och från olika perspektiv.

  Så det är en del av litteraturen och bakgrunden till min nördiga fnitterlycka över citatet
  "Den dolda potentialen upptäcks, när du och jag kan se vad vi kan göra tillsammans" och varför det passar så himla bra in på det jag håller på med just nu!

  Något annat att vara exaltera över, förutom fina citat från podcasts, är jag idag uppe vid gården och hämtade en rapport som blev skriven efter det att gården blev övertagen av Norske Folkemuseumstiftelsen i 2004.
  Jag har inte hunnit att läsa den än, men tydligen ska den innehålla en smörgårdstårta av önskningar och visioner inför framtiden. Så den ser jag fram mot att läsa, jämföra mot hur gården ser ut idag och se om vi kan ta med oss någon inspiration från rapporten in i workshopen vi ska ha tillsammans efter påsk.
  Spännande tider och från och med nu ska jag bli bättre på att uppdatera den här bloggen, så att ni får vara med på resan.

  Buckle up, I'll keep you posted!

 • Oppdatering uke 4 - gjennomgang av dokumentasjon

  Oppdatering uke 4 - gjennomgang av dokumentasjon

  ISO-sertifisering Katoplast AS - Publisert den mars 4, 2021 av carolilg

  Riktig god torsdag til dere alle sammen!

  Denne uken har vi i teamet hatt mulighet til å treffes fysisk og det er noe som vi lenge har hatt et ønske om, men på grunn av pandemien har ikke det latt seg gjør før nå. Dette bilde viser prosjektteammedlemmene som sitter rundt bordet å jobber foran hver sin egen pc

  Arbeidet denne uken har gått til å sortere og gå igjennom alle dokumentene som Katoplast AS har i sin database, og det har vært en ganske krevende jobb. Dette fordi vi ikke har kjennskap til alle dokumenter som en bedrift bør ha og skal ha, men læringen ved å gå igjennom all dokumentasjon er høy.

  Videre denne uken har vi levert inn midtveisrapporten vår, som dokumenterer arbeidet som er gjort frem til nå.

  Neste uke er planen at vi skal ferdigstille en problemstilling, Caroline og Sunniva skal på bedriftsbesøk til Katoplast AS.

 • Velkommen til bachelorprosjektet ved Contiga AS Avd.Moss

  Velkommen til bachelorprosjektet ved Contiga AS Avd.Moss

  Bachelorprosjekt Contiga AS - Publisert den februar 21, 2021 av oliwiasm


  Vi er 3 studenter som studerer Innovasjon & Prosjektledelse ved Høgskolen i Østfold.

  Bachelorprosjektet omhandler forbedringsarbeid, som skal styrke effektiv arbeid og flyt ved produksjonslokalet.  Contiga er ledende leverandør for bæresystemer i Norge. Bedriften tilbyr løsninger og planer som er detaljert og skreddersydd for kundene. Det er totalt 7 Contiga fabrikker i hele Norge, hvor den største av dem befinner seg i Moss !

  Ved denne siden kan du følge med på vår fremgang ved bachelorprosjektet som organisasjonsutviklere!


 • Ny uke!

  Ny uke!

  - Publisert den mars 1, 2021 av Fride Amundsen

  Hei!

  Denne uken som har gått har jeg jobbet med bachelor oppgaven. Jeg har lest en tidligere Master oppgave fra UIO som handlet om bedriftsidretten og hvordan idrettslag påvirker bedrifter. Jeg har også satt en problemstilling for bachelor prosjektet mitt og den er: Hvordan øke bruken og tilstrømmingen, av deltakere, til de aktivitetene som  Bedriftsidretten kan tilby? Denne uken har jeg gjort mest research og lest i andre oppgaver og funnet ut mer om bedriftsidrettens historie og hvor de er nå på deres nettsider og andre plattformer. Det har vært spennende og jeg føler jeg vet mer om bedriften.

  Denne uken er jeg klar for å gå i gang med intervjuer av gamle og nye medlemmer. Det blir spennende å høre deres erfaringer og tanker.

  Her kommer et bilde av meg 🙂   

   

   

   

 • V.8 En positiv veckouppdatering

  V.8 En positiv veckouppdatering

  - Publisert den februar 26, 2021 av majasta

  Padel Center Fredsikstad logo  Det har minst sagt varit en händelserik vecka för oss i projektgruppen. Vi ska utveckla en hållbar affärsplan för Padel Center Fredrikstad i slutet av våren och är gott igång och är en bra bit på vägen. Modeller och verktyg är satta och varje steg ger mening för oss på vägen mot vårt mål. 

  Vägen hit har inte varit spikrak men varenda sväng har varit en bra för vårt lärande och vår förståelse av både branschen och kunden. Rapporten ligger i i fas förhållande till vart vi befinner oss i projektet och på måndag ska halvvägs rapporten levereras. Vi ser fram emot att få respons på de arbete som gjorts och kunna få konstruktiv kritik så att vi kan bli bättre och i maj presentera en hållbar affärsplan till vår uppdragsgivare.

  PCF har fått godkänt av kommunen till att temporärt ändra detaljplanen vilket för oss i projektgruppen sporrar oss ännu mer till att anstränga oss till det yttersta.

  förhållande till vår projektplan så ligger vi gott ann, vi uppdaterar den kontinuerligt och ligger före den beräknande planen, men ett problem kan leda till fördröjning. Vi lär oss ständigt och har såklart stött på utmaningar som många andra gjort i projekt, såväl som pandemin. Väl uppe i utmaningarna kan och har det varit krävande för oss i projektteamet då vi som många andra helst hade kunnat arbeta på plats tillsammans. Men vi försöker se det positivt, vi ger varandra mycket ansvar och lyfter eventuella konflikter direkt samt diskuterar mycket för att klargöra att vi båda förstått vägen vidare. Detta har satt prövning på oss när det kommer till projektledning och vi båda ser ödmjukt på uppgiften och värdesätter tydlighet och struktur högt speciellt när vi arbetar digitalt.

  Vi har gjort en marknadsundersökning i form av en enkät och har sammanställt de svar vi fått samt börjat med ytterligare marknadssegmentering för att kunna nå ut till rätt kund förhållande till vår problemställning. Vidare ska vi påbörja kvalitativa intervjuer för att lära känna kunder ytterligare. I enkätundersökningen lärde vi oss mycket om den potentiella brukaren och ser fram emot att kunna lära känna dem ytterligare för att kunna erbjuda det denne önskar.

  Är du mellan 25-60 och föredrar att träna mellan 07-16 är vi spända på att prata mer med dig! Kontakta oss gärna på mail:

  amanda.rosstad-larsen@hiof.no

  maja.staxang@hiof.no

  Kontakta oss för att vara en del av den kvalitativa undersökningen  Hoppas ni får en trevlig helg

  / Amanda & Maja

 • Sortering og kategorisering av første intervjurunde

  Sortering og kategorisering av første intervjurunde

  - Publisert den 26. februar 2021 av auroras

  Denne uken har vi brukt på å sortere intervjuene fra første intervjurunde. Etter å ha vært gjennom ti samtaler med erfaringsdeling satt vi igjen med masse rådata vi var nødt til å bearbeide. For å gjøre dette tok vi utgangspunkt i Jon Kolko sine metoder for "Design Synthesis" (Kolko, 2010). En syntese handler om å sammenfatte eller skape en forbindelse av enkeltheter til en helhet (SNL, 2021). Målet med denne prosessen er derfor å sortere og kategorisere intervjuene slik at vi kan se denne helheten. Vi sørget for å gjøre hele denne bearbeidingen i fellesskap for å sitte igjen med samme forståelse av helheten til slutt.

  I første steg tok vi for oss hvert enkelt intervju for seg. Vi begynte derfor med å gå gjennom alle referatene i fellesskap. Underveis skrev vi post-it lapper med den informasjonen og erfaringene intervjuobjektene hadde delt med oss. Hvert intervjuobjekt fikk sin egen plakat med navn og et nummer. På baksiden av post-it lappene noterte vi nummeret tilhørende intervjuobjektet slik at vi kunne spore informasjonen tilbake til personen senere.

  Aurora og Christopher sorterer intervjuene

  Aurora og Christopher sorterer intervjuene  I løpet av det første steget så vi at informasjon og erfaringer begynte å gå igjen, og det vokste dermed frem flere naturlige kategorier. Vi gjorde en felles brainstorming på hvilke av disse vi så på som de største, og endte opp med tre hovedkategorier; "personer", "verdier" og "praktisk".  I bearbeidingens andre steg handlet det om å sortere informasjonen fra intervjuene i disse kategoriene. Vi begynte med å samle alle post-it lappene fra plakatene i en felles haug på bordet. Videre sorterte vi lappene i våre tre utvalgte hovedkategorier, deretter i underkategorier. Etter å ha gjort dette hang vi lappene opp på veggen igjen sortert etter disse.

  Kategorisering av intervjuene  Etter å ha vært gjennom denne prosessen ble det veldig synlig hvilke kategorier som var de største. Kategorien "før eventet" og "team" sto frem med 71 lapper i hver. Disse kategoriene ble det derfor naturlig å dykke dypere i for å finne de røde trådene og spørsmålene som vokste frem.

  ripe

  /rʌɪp/

  «having arrived at the fitting stage or time for a particular action or purpose»

  Referanseliste:
  Kolko J. (2010) Abductive Thinking and Sensemaking: The Drivers of Design Synthesis. Hentet 26. februar 2021 fra https://www.mitpressjournals.org/doi/pdfplus/10.1162/desi.2010.26.1.15

  Syntese i Store norske leksikon på snl.no. Hentet 26. februar 2021 fra https://snl.no/syntese

 • Oppdatering uke 3 - interessentanalyse

  Oppdatering uke 3 - interessentanalyse

  ISO-sertifisering Katoplast AS - Publisert den februar 24, 2021 av carolilg

  God onsdag!


  Selv om det egentlig er vinterferie nå, betyr ikke det at vi ligger på latsiden. Denne uken har gått til mye møter, vi har snakket med både produksjonsansvarlig og salgs- og markedsansvarlig. I dag hadde vi et felles møte med ledelsen hvor vi gjennomgikk interessentanalysen vi hadde utarbeidet på forhånd, slik at ledelsen kunne komme med tilbakemeldinger på de antagelsene vi tok under utarbeidelsen av analysen.

  Fellesbilde av bachelorteamet og ledelse i Katoplast AS. Øverst til venstre er Peter Magnusson (salg og markedsansvarlig), øverst i midten er Nina Brevik Olsen (medlem av bachelorgruppe), Øverst til høyre er Trond Vidar Kjellin (daglig leder i Katoplast AS), nederst til venstre er Mikael Axelsson (produksjonsansvarlig), nederst i midten er Caroline Lyseng Gunhildrud (medlem av bachelorgruppe), nederst til høyre er Oussama Louhibi (medlem av bachelorgruppe) og helt nederst til høyre i et mindre bilde er Sunniva Grov Framnes (medlem i bachelorgruppe).


  Interessentanalyse - "ivareta nøkkelpersoner og -grupper"

  En av nøklene til å lykkes i prosjekter er å vite hvem som er de viktigste interessentene, og håndtere dem på en måte som tjener prosjektets formål. Eksempler på interessenter er kunder, sponsorer, leverandører og samarbeidspartnere. Kort fortalt er interessenter personer eller grupper som kan påvirke prosjektet positivt eller negativt, og som prosjektet avhenger av. Det er viktig å kartlegge hvem de er, deres interesser, innflytelse, viktighet og holdning i prosjektet, i tillegg til muligheter og trusler i prosjektet (Aakre & Scharning, 2018. s. 136)

   

   

   

   

  Litteraturliste

  Aakre, J. D.  & Scharning, H. S. (2018). Prosjekthåndboka 3.0. Oslo: Universitetsforlaget.

 • Andre uke med intervjuer - erfaringsdeling på Teams

  Andre uke med intervjuer - erfaringsdeling på Teams

  - Publisert den 22. februar 2021 av auroras

  Denne uken har vi gjennomført de siste intervjuene i det som indikerer første intervjurunde. Som nevnt tidligere har disse intervjuene vært uformelle samtaler over Teams for å høre andres erfaringer rundt det å starte opp og drifte eventer.

  Først møtte vi Leif Fosselie som er eier og CEO av Palmesus. Det var spennende å få høre om hvordan det som "bare" skulle være en fest for å samle vennegjengen i Kristiansand ble til Skandinavias største strandfest. Videre snakket vi med Torill Frydenlund som startet Månefestivalen der hun nå er daglig leder og produsent. Månefestivalen er en av de eldste musikkfestivalene i Norge med feiring av 20-årsjubileum nå i 2021.

  Vi snakket deretter med Jarle Ring som er administrerende direktør for JCP Arena AS, som er en del av JCP Nordic. Jarle har lang erfaring med å starte opp, og utvikle kommersielle konsepter, festivaler og arrangementer. Han delte mye av sin kunnskap rundt håndtering av salg og partnerskap. Vårt siste intervju i denne runden var med Marius Røed Wang. I 2016 startet Marius og hans medstudent Christoffer Omberg Oslo Business Forum (OBF). OBF er i dag Norges største forretningskonferanse, samt en av de mest betydningsfulle i verden.

  Aurora, Tori, Christopher og Marius

  Fra venstre: Aurora, Tori, Christopher & Marius  Med det er første intervjurunde til vår bacheloroppgave ferdig, og neste steg blir derfor å sortere all data vi har innhentet. Det blir spennende å se hvilke resultater første runde med intervjuer vil gi oss, men ut fra de inspirerende bidragene vi har fått virker det lovende for veien videre.

  ripe

  /rʌɪp/

  «having arrived at the fitting stage or time for a particular action or purpose»

 • Markedsanalyse og metoder

  Markedsanalyse og metoder

  - Publisert den februar 19, 2021 av amandar

  Nok en innholdsrik uke er omme! Vi vil starte med å takke alle dere som har tatt dere tid til å svare på spørreundersøkelsen vi nå har hatt gående og vi har de siste to dagene startet arbeidet med å analysere de. Dette skal gi oss et grunnleggende fundament for å velge ut hvilke personer vi videre skal gjøre dybdeintervjuer av for å til slutt finne ut hvem som kommer til å være segmentet for målgruppen i markedet. Vi har satt opp en hypotese for hvordan vi skal kunne utvikle en bærekraftig forretningsplan og den omhandler da nettopp segmentering. 

  Jobben videre blir nå å utarbeide en intervjuguide med gode spørsmål, ut i fra metoden "Customer Discovery" som er til hjelp for å velge de rekke intervjuobjektene. Å lage gode intervjuspørsmål er en kunst og noe vi lærer mye av hver gang. Dette er noe vi tidligere har arbeidet med, sett med andre metoder, men aldri kan si oss ferdig utlærte på!

  I starten av dette året hadde vi lange møter og samarbeidet over teams daglig, men dette er noe vi har oppdaget er lite effektivt da vi er produktive til ulike tider. Arbeidet med bachelorprosjektet ble langt fra slik vi hadde sett for oss når vi først startet på et treårig studieprogram – men vi er gode på å motivere hverandre og løfte stemningen under litt tyngre dager.  Vi har valgt å tilpasse oss dag for dag og uke for uke ved ha kortere oppsummeringsmøter med diskusjon og oppgavefordeling. Dette ser vi gjør prosessen enklere for å få til et effektivt arbeid med oppgaven. Nå skal vi snart ta en velfortjent pause i helgen før arbeid med intervjuspørsmål og videre intervjuer startes på neste uke. Noe vinterferie tenkte vi ta, men først venter et par effektive arbeidsdager foran oss!

  Inntil videre - Ha en smashing helg!
  Amanda Røsstad-Larsen og Maja Staxäng. 

 • Nye utfordringer fører til omstilling! 

  Nye utfordringer fører til omstilling! 

  - Publisert den februar 12, 2021 av amandar

  Dagene flyr av sted og vi jobber med å opprettholde den gode flyten vi har hatt siden oppstart i januar. Utfordringene har ikke latt vente på seg med stengte grenser og stadig strengere restriksjoner, men dette har igjen ført til at vi hele tiden må tenke nytt og være kreative. Våre styrker som team er at vi er gode på å tilpasse oss omstendighetene og er løsningsorienterte, som kommer godt med i tiden vi er inne i! Vi vil i høyeste grad si at studiet har hjulpet oss godt på veien med å takle det som måtte skje – uten å føle at det setter en stopper for prosjektets fremgang! 

  Den siste uken har vi jobbet med analysere og forstå metoder som kan hjelpe oss med å løse problemstillingen, samt for å gi oss en god flyt i arbeidet fremover. Med nye og strengere restriksjoner for fysisk tilstedeværelse både som team og for praktisk utførelse – har vi omstilt oss i prosessen og brukt uken på å kaste oss inn i det ukjente med nye metoder og verktøy. Vi ser på dette som en stadig pågående læringskurve, med å lære noe nytt hele veien.  

  At vi skulle få faglipåfyll helt til siste prosjektet undestudietiden, var en av forutsetningen for valget av bachelorprosjektVi er begge glade i utfordringer og så på denne oppgaven som en unik mulighet til å utvikle kunnskap etter egen interesse. Vi har begge to gjennom studiet tatt ekstra kurs og utnyttet de mulighetene som har dukket opp, blant annet med belter i lean. Lean er en ideologi hvor man arbeider for å effektivisere prosesser og minimere sløsing, som skal gi høyere verdi for både kunden og bedriften. Vi ser nå verdien i å ha vært aktive studenter gjennom studieperioden, hvor vi kan ta i bruk all kunnskapen vi har opparbeidet oss.  

  lean ideologien arbeider man også med prosesser for å være levedyktige, for å kunne tilby kunden et ledende produkt eller tjeneste. Da vi i bachelorteamet befinner oss i en situasjon hvor vi ikke kan møtes fysisk, har vi sett verdien i å tilpasse arbeidet ut fra nåværende behov. Vi ser dette er viktig for kulturen og arbeidsforholdene for å opprettholde en god arbeidsflyt. Da det kan se ut til at hele vårt bachelorarbeid kommer til å foregå digitalt, ser vi viktigheten med å opprettholde og skape en god arbeidskultur også over digitale flater. Det er en utfordrende og til tider krevende prosess vi daglig arbeider med å få til å fungere. For å få til dette tar vi hyppige pauser, hvor vi kan pratfritt om annet enn studier og for å holde den gode kontakten som vanligvis ville foregått over fysiske møter på campus.  

  Inntil neste gang – ha en smashing helg!
  Amanda Røsstad-Larsen og Maja Staxäng.


 • Velkommen til mitt Bachelor Prosjekt

  Velkommen til mitt Bachelor Prosjekt

  - Publisert den februar 18, 2021 av Fride Amundsen

  Hei!

  Jeg heter Fride Amundsen og studerer tredje året i Innovasjon og prosjektledelse ved Høgskolen i Østfold. Jeg skal dette halve året gjennomføre mitt Bachelor prosjekt. Jeg har fått gleden av å samarbeide med «Bedriftsidretten» avdeling Fredrikstad.

  Gjennom dette halve året skal jeg jobbe med og løse denne problemstillingen: Hvordan øke bruken og tilstrømmingen, av deltakere, til de aktiviteter som bedriftsidretten kan tilby?

  For å løse denne problemstillingen skal jeg gjennomføre intervjuer, analysere og hente data og ha god kommunikasjon med mentor og bedriften gjennom hele prosjektet. Følg med for videre oppdateringer!


   

   

   

 • Oppdatering fra uke 2

  Oppdatering fra uke 2

  ISO-sertifisering Katoplast AS - Publisert den februar 18, 2021 av carolilg

  Hei.

  Da er straks uke 2 med bachelorprosjektet ferdig, denne uken har gått til mye møter og klargjøring av bachelorprosjektet.Screenshotbilde av presentasjon fra møte med Nemko med lite bilde av prosjektdeltakerne under

  Vi startet uken med videomøte med daglig leder i Katoplast AS, hvor vi gikk igjennom hvilke dokumenter vi trenger fra dem, slik at vi får tatt et dypdykk i bedriften. Videre hadde vi et videomøte med Nemko, som blant annet ISO-sertifiserer bedrifter. Her fikk vi en innføring i hva ISO-sertifisering egentlig er og hva som kreves av en bedrift ved ISO-sertifisering.

  Videre denne uken har vi startet på en interessentanalyse, som er med på å kartlegge og ivareta personer og -grupper som påvirker eller påvirkes av prosjektet. Førsteutkastet av interessentanalysen er ferdig, og skal gjennomgås med bedriften neste uke.

  Vi har nå kommet i gang med prosjektet, det vi nå erfarer er at det ikke alltid er så lett å trekke litteratur inn mot praktisk arbeid, ved ISO-sertifisering kan vi allerede se at vi både er systemtenkere, organisasjonsutviklere og risikoanalytikere.

 • Vi beveger oss ut av oppstartsfasen

  Vi beveger oss ut av oppstartsfasen

  Viken Park bachelorprosjekt - Publisert den februar 18, 2021 av mathiahs

  Hei!

  Det har nå blitt februar, og vi er allerede godt i gang med utformingen av bachelorprosjektet. Vi har vært gjennom en oppstartsfase som, på grunn av lite samlingssteder og hjemmekontor, har vært lang og til tider tung, men også full av læring.

  Det har ikke bare vært en dans på roser når det kommer til det å definere problemstillingen for bacheloroppgaven. Vi har brukt noen uker på dette, og bestemte oss denne uken for å ta ett skritt tilbake, slik at vi kan få en bedre innsikt i hva problemet vi skal fordype oss i egentlig er. Vi sitter nå igjen med en bedre oversikt og forståelse for dette. 

  I tillegg har vi jobbet med det administrative som må på plass i bacheloren samt satt oss inn i hvilken litteratur vi tenker å bruke. Vi har også gjennomført intervjuer og kaffemøter over Microsoft Teams, og har derfor “møtt” flere interessante mennesker tross hjemmekontor.

  Akkurat nå jobber vi med å fastsette og ferdigskrive problembeskrivelsen til prosjektet, og gleder oss til å komme oss videre etter en lang oppstartsfase! 

  Oppsett av teknisk utstyr for beste opplevelse av hjemmekontor  Illustrasjon av Viken Park

 • Spennende og Relevant Teori for Prosjektet

  Spennende og Relevant Teori for Prosjektet

  Paxster Second Drive - Publisert den februar 15, 2021 av noahak

  Prosjektet skal aktivt gjøre en verdistrømsanalyse for Second Drive avdelingen til Paxster. For å sikre den høyeste kvalitet forankres prosjektet i anerkjent og bevist fungerende teori.

  De første bøkene som legges inn i prosjektets teori-liste er:


  • Learning to See av Mike Rother & John Shock

   • value-stream mapping to create value and eliminate Muda

  • Creating Continuous Flow av Mike Rother & Rick Harris

   • an action guide for managers, engineers & production associates

  • Making Materials Flow av Rick Harris, Chris Harris & Earl Wilson

   • a lean material-handling guide for operations, production-control, and engineering professionals
  Alle bøkene er lansert av Lean Enterprise Institute som er ledende innen formidling av LEAN teori og praksis. Forfatterne av bøkene for stadig tilbakemeldinger fra deres lesere, og tilbakemeldingene brukes som forbedringsarbeid (iterasjon) for Value-stream mapping.

  Learning to See

  bilde av forside på boken "Learning to See" av Mike Rother & John Shock  bilde av forside på boken "Creating Continuous Flow" av Mike Rother & Rick Harris  bilde av forside på boken "Making Materials Flow" av Rick Harris, Chris Harris & Earl Wilson

 • Let´s Go!

  Let´s Go!

  Paxster Second Drive - Publisert den januar 28, 2021 av expo19

  Hei og hjertelig velkommen!

  Denne platformen vil være deres vei inn både foran og bak kulissene i forbedrings-prosjektet som utføres hos Paxster AS. Her vil det deles spennende innsyn i Norges største bilprodusent gjennom tidene. Hvordan virksomheten er, hva de holder på med, hvordan de arbeider, men viktigst av alt:

  Hvordan vi kan legge LEAN drift og organisasjonsutvikling som fundament i den nyetablerte annenhånds-avdelingen deres PAXSTER SECOND DRIVE.

   

  For å få en bedre oversikt over Bakgrunnen for prosjektet og hva det skal ta for seg gå videre til Om Prosjektet

 • Utflukt for å ta bilder!

  Utflukt for å ta bilder!

  B21IPL14 | LCA hos Unger Fabrikker AS - Publisert den februar 9, 2021 av jenschro

  Prosjektarbeid for oss handler om god planlegging og kommunikasjonsflyt.

  Dette har vi opplevd nå i januar. Unger og NORSUS har gitt oss de innblikkene vi har trengt for en pangstart på prosjektet!

  Det betyr veldig mye for oss i gruppa og gjøre ting sammen for å bli bedre kjent. Vi har kanskje gått i samme klasse i snart 3 år, men det er viktig å bli kjent med gruppen. Vi var ute og tok noen bilder så her kommer det mer i løpet av de neste ukene!

  (Korona anbefalinger ble fulgt)

  Gruppemedlemmene står i en trapp foran en trapp.

 • Første innlevering!

  Første innlevering!

  B21IPL14 | LCA hos Unger Fabrikker AS - Publisert den januar 20, 2021 av jenschro

  Vi nærmer oss første innlevering i løpet av prosjektet. Prosjekt Direktiv er veikartet vårt i prosjektet. Vi bruker hjelpemidler som SWOT, milepælsplan, suksesskriterier og fallgruver.

  Å gjøre et godt forprosjekt kommer til å gi oss et kjempe sprang inn i selve oppgaven vår. Erfaring fra tidligere prosjekter viser oss at god planlegging er essensielt for gjennomføringen av et vellykket prosjekt!

  Også ganske spennende ettervært kommer det til å blir opprettet en nettsiden for prosjektet vårt der vi kommer til å legge ut mer info!
  (Håper også det kommer flere bilder av oss i arbeid, men som dere vet møtes vi fysisk så lite som mulig.)
  Stay Safe!

  Bilde av snø som faller over en vei og en lyktestolpe som er belyst.

 • Starten av noe spennende!

  Starten av noe spennende!

  B21IPL14 | LCA hos Unger Fabrikker AS - Publisert den januar 5, 2021 av jenschro

  For å få svar på spørsmål man har er det viktig å bruke de riktige metodene for at svarene skal gi mening. Richard Feynman sa en gang at spørsmålet i seg selv er ikke feil men hva du ønsker ut av det er ikke klart og derfor så stiller du det feil. Vi er heldige og har sterk litteratur vi tar i bruk. Dette sørger for at vi holder kursen og at vi selv vet hvordan vi skal stille spørsmålet riktig i forhold til hva vi trenger.

  Bilde av diverse bøker

 • Første uke med intervjuer - erfaringsdeling på Teams

  Første uke med intervjuer - erfaringsdeling på Teams

  - Publisert den 12. februar 2021 av auroras

  Den siste tiden har vi brukt på å etablere kontakt med mennesker som av ulike årsaker er relevante for vår oppgave. Etter mange telefonsamtaler og mailer har vi samlet et knippe mennesker vi skal snakke med i første fase av prosjektet. Denne fasen dreier seg om å innhente mest mulig kunnskap gjennom en uformell prat over Teams. Dette bunner i vårt faglige ståsted som handler om fremvoksende prosesser, også kalt "emergent processes". Utførelsen styres av kunnskapen som dukker opp underveis, og veien blir til mens man går. Senere vil vi skrive et innlegg hvor vi tar for oss teorien som ligger i bunn av dette.

  De første intervjuene


  I uken som har gått har vi snakket med seks personer med ulik kunnskap og erfaring om nettopp det å starte opp og arrangere eventer. Vi snakket først med Andreas Ljones som er ansvarlig for nye arrangementer og partnerskap hos Norges Varemesse. Blant annet jobber han med eventer som Oslo Business Forum og Norwegian International Boat Show. Andreas satte oss videre i kontakt med Kaiju Pitkänen som er "Congress Manager" hos Messukeskus Helsinki som er det største konferansesenteret i Finland. Her arrangeres blant annet Slush og Nordic Business Forum.

  Aurora, Tori, Christopher og Kaiju

  Øverst fra venstre, med klokka: Aurora, Christopher, Tori og Kaiju.  Vi har også snakket med Solvor Øverlien Magi som er CEO i det nyoppstartede selskapet Lifeness. Hun har også vært med i planleggingen av større og mindre eventer som for eksempel SHE-konferansen som er Europas største "gender diversity conference". Videre har vi snakket med Tommy Larssen, salgsleder hos Norges Varemesse, og prosjektleder for Oslo Motorshow og MC-messa. Til slutt har vi snakket med Jørgen Schröder Aanonsen og Nard Schreurs. Jørgen er styreleder for Månefestivalen og Blender Collective. Nard er leder for EHiN som er Norges største e-helse konferanse.

  Vi ser viktigheten av gode referanser og nettverk for å komme i kontakt med de riktige menneskene. Dette er noe vi vil utnytte videre i prosjektet, og en erfaring vi vil ta med oss ut i arbeidslivet.

  Vi ser frem til flere spennende intervjuer neste uke!

  ripe

  /rʌɪp/

  «having arrived at the fitting stage or time for a particular action or purpose»

 • Bacheloroppgaven RiPE

  Bacheloroppgaven RiPE

  - Publisert den 3. februar 2021 av auroras

  Vi er tre studenter fra Innovasjon og prosjektledelse ved Høgskolen i Østfold. Denne våren har vi gått sammen for å realisere konseptet "RiPE" i samarbeid med Drivhuset Østfold. På denne bloggen vil vi komme med løpende oppdateringer om bachelorprosjektets fremgang og resultater.

  Hvem er vi?


  Bachelorgruppen består av studentene Aurora Steigen, Tori Guriby Dahl og Christopher Gudevold. Gjennom snart tre år ved Innovasjon og prosjektledelse har vi jobbet i større og mindre prosjekter både i og utenfor skolen. Blant annet har gruppen jobbet sammen i vervene sine i linjeforeningen Schumpeter.

  Aurora, Tori og Christopher

  Fra venstre; Aurora Steigen, Tori Guriby Dahl og Christopher Gudevold


  Hva er RiPE?


  "RiPE - a global startup event" er tenkt å være en arena hvor startups og investorer møtes. Eventet er planlagt arrangert i Viken, Norge, og skal være av interesse for nasjonale og globale aktører. Konseptideen kommer fra Drivhuset Østfold med stor inspirasjon fra "Slush" i Helsinki.

  Vår faglige posisjon i oppgaven vil handle om å se på hvilke mennesker som skal til for å realisere slike eventer. Er dette gjennomførbart? Hva og hvem må til?

  Konseptet er fortsatt i idéfasen. Ved siden av vårt arbeid med oppgaven vil derfor Thomas Knoll,  grafisk designer for Drivhuset Østfold, arbeide med å skape en identitet for RiPE som også vil bli synlig her på bloggen.

  Klikk her for å lese mer Om oss

  Klikk her for å lese mer Om RiPE


  ripe

  /rʌɪp/

  «having arrived at the fitting stage or time for a particular action or purpose»

 • Bli med på reisen vår!

  Bli med på reisen vår!

  ISO-sertifisering Katoplast AS - Publisert den februar 10, 2021 av carolilg

  Velkommen til vår bloggside!

  Vi er fire avgangselever ved innovasjon og prosjektledelse ved Høgskolen i Østfold. Vi skal denne våren legge til rette for at Katoplast AS skal kunne ISO sertifiseres.

  Men hva er egentlig ISO sertifisering?

  ISO (International Organization for Standardization) er en uavhengig, ikke statlig internasjonal organisasjon som utvikler standarder for å sikre kvalitet, sikkerhet og effektivitet til produkter, tjenester og systemer.

  ISO-standardene har gitt oss oppsett for hva som må gjøres for å sikre kvalitet, kontinuitet og sikkerhet. Hva vi gjør, hvordan vi sjekker for kvalitet og hva som kreves av oss skal gjøres ut i fra retningslinjene i ISO standarden vi jobber ut i fra.
 • Hvem er vi og hva er vår historie sammen?

  Hvem er vi og hva er vår historie sammen?

  Viken Park bachelorprosjekt - Publisert den februar 9, 2021 av mathiahs

  Mens vi sitter her og jobber fra hvert vårt hjem, kan vi starte med å introdusere teamet vårt! 

  Teamet ble først introdusert for hverandre under faget studentbedrift i 2019. Under denne perioden lærte vi hverandre kjenne, og fastslo verdiene for team-arbeidet vårt. Etter et års samarbeid leverte vi et ferdig produkt som vi selv var stolte av, vi fikk en 2. plass i NM for studentbedrift og en toppkarakter i faget. Det vi satt igjen med var en godt etablert arbeidsmoral og et team som fungerer utmerket godt sammen. Vi har etter dette samarbeidet på flere prosjekter, der vi har levert resultater vi er stolte av og blitt gode venner.

  Teamet: Hedda Kristine Kolås Øyesvold, Benedikte Bekkevold Hansen, Mathias Skotheimsvik og Per Oscar Wærnes

  Tidligere samarbeidsområder:

  Studentbedrift
   • Allvit Sb: Vinn med ord du ikke kan
  Digitalisering   • Smart transformasjon av Notodden kommune

   • Kronikk: Sakte er sakte, men raskt er enda saktere; også i helsevesenet. Hvorfor det?

   • Digital transformasjon av: Næss Since 1955
  Produkt- og tjenestemodellering   • Modellering av en negleklipper for mennesker med nedsatt funksjonsevne
  Prosjektutvikling av forprosjektet Attraktiv studentby for Drivhuset Østfold og Fredrikstad kommune høsten 2020

  Vi skal nå jobbe sammen for siste gang på dette studiet, og er motiverte til å levere over forventningene til både faglærere og oppdragsgiver. 

  Illustrasjon av Viken Park

 • Oppdatering på hva gruppa har drevet med tidligere og hva som gruppa driver med nå.

  Oppdatering på hva gruppa har drevet med tidligere og hva som gruppa driver med nå.

  Gruppe 7 Bygg - Publisert den april 30, 2020 av expo19

  Som vi vet så er geopolymer betong et nytt produkt som ikke mange har gjort gode tester av. Mye av det som var planlagt for bachelor ble avlyst på grunn av Covid-19. Noe av de viktigste var å få på plass de Geopolymer betong tester som gruppe hadde startet med tidligere i laboratoriet på skolen, etter Høgskolen i Østfold ble stengt fikk gruppen ikke gjort ferdig de testene. Disse testene var veldig viktig for oppgaven vår. Da gruppe skulle lage Geopolymer betong og teste det i forskjellige tidspunkter. For måling av trykkfasthet med og uten MPCM. Noe annet gruppe hadde planlagt er å få tilgang til LCA-programmet for å kjøre en LCA-test på produktet. Gruppen hadde også tidligere møte om det på skolen, da skolen skulle kjøpe LCA-programmet, men skolen støttet ikke det, og pga. det måte oppgaven endres igjen.

  Men det viktigste for gruppen var å få bachelor oppgaven på hvilken som helst måte i gang igjen, det ble mye endringer på oppgave, og gruppen fikk ikke gjort som det var planlagt. Nå går gruppen videre med bachelor utenom avlyste.

 • NASA skal bruke PCM i rommet

  NASA skal bruke PCM i rommet

  Gruppe 7 Bygg - Publisert den mai 4, 2020 av Cindy Madeleine Svendsen

  Visste du at PCM'en skal bli brukt under Orion sin ekspedisjon til månen? Testplattformen til Nasa kan pumpe propylenglykol i temperaturer mellom -10 og 30 grader celsius. Mellom månen og solen absorberer PCM'en all energi generert av romfarten. Hot kjølevæske flyter gjennom varmevekslere, slik at voksen smelter og kjøler ned kjølevæsken til Orion. Når Orion er på den mørke siden av månen kan Orion kjøle ned igjen PCM'en, slik at den kan benyttes på månens varme side. Er du nysgjerrig etter en illustrasjon av hvordan dette fungerer, sjekk ut: https://www.youtube.com/watch?v=BG2w4wb4Q5w