Holmboe-symposiet 2025

🏛️ Holmboe-symposiet 2025

Dato: 19. mai 2025
Sted: Oslo katedralskole
Tid: 13:00–15:45


📌 Program

13:00 – Sigrid Melander Vie

Tittel: Refleksjoner fra klasserommet
Beskrivelse: Sigrid Melander Vie, Holmboeprisvinner, åpner symposiet med innsiktsfulle betraktninger om matematikkundervisningens kraft og kompleksitet. Hun deler erfaringer fra praksisfeltet og setter årets prisutdeling i perspektiv.

13:45 – Kakepause 🍰

Ta en pust i bakken med kaffe og kake i hyggelig selskap.

14:15 – Kristóf Fenyvesi

Tittel: STEAM Education for Planetary Responsibility: Reimagining Mathematics Learning for Sustainability, Wellbeing and Creativity
Abstract: How can mathematics education empower learners to address today’s global challenges? In this talk, Kristóf Fenyvesi explores how interdisciplinary approaches—combining Science, Technology, Engineering, Arts, and Mathematics (STEAM)—can foster planetary responsibility. He presents international examples and practical strategies for reimagining the mathematics classroom as a space for creativity, wellbeing, and sustainable thinking.

15:00 – Thomas Gjesteland

Tittel: Matematikk i høyere utdanning – Stillas eller filter?
Abstract: Matematikk har lenge vært en grunnstein i høyere utdanning – men hvilken rolle spiller den egentlig? Er den et nødvendig stillas som støtter opp under annen kunnskap, eller fungerer den som et selektivt filter som stenger noen ute? Thomas Gjesteland reflekterer rundt undervisning, vurdering og matematikkens posisjon i et moderne utdanningslandskap.


💡 Arrangementet er åpent for alle! Gratis lunsj serveres mellom prisutdelingen og symposiet.

📬 Vil du være med på lunsjen? Send e-post til cordian.riener@uit.no innen 14. mai.

Skrevet i Ukategorisert | Legg igjen en kommentar

Sigrid Melander Vie – Holmboeprisvinner 2025

Sigrid Melander Vie – Holmboeprisvinner 2025

Norsk matematikkråd har tildelt Bernt Michael Holmboes minnepris for 2025 til Sigrid Melander Vie. Sigrid er en lærer som inspirerer og motiverer. Hun har arbeidet på Rud videregående skole i mer enn 20 år.

Cordian Riener, leder Norsk Matematikkråd, og Sigrid Melander Vie, Holmboeprisvinner 2025, Rud VGS

Sigrid er en lærer som inspirerer og motiverer

Elevene beskriver en lærer som alltid er villig til å strekke seg for at de skal oppleve mestring og motivasjon. Sigrid engasjerer elevene ved å gjøre matematikken både interessant og relevant. Gjennom samarbeidsoppgaver og eksempler fra virkeligheten forklarer hun matematiske konsepter på en forståelig måte. Hun er faglig trygg og ser sammenhenger mellom fag. Hun våger å prøve nye metoder og involverer elevene i undervisningen, noe som bidrar til økt elevmedvirkning. Elevene verdsetter henne ikke bare for hennes undervisning, men også for hennes personlige engasjement. «Alle liker Sigrid – og det er faktisk veldig viktig!»

Sigrid er en viktig ressursperson i matematikkmiljøet på skolen, en kollega som alltid er villig til å lytte og gi råd. Hun leder ofte fagforum for alle matematikklærere, og har spilt en nøkkelrolle i utviklingen av et sterkt realfagsmiljø ved Rud videregående skole. Hun er veileder og mentor for nye lærere og beskrives som en inspirator som bidrar til en delingskultur på skolen. Hun er en pådriver for kompetanse innen programmering og digitale verktøy og er faglig oppdatert, aktiv i diskusjoner og arbeider systematisk for å gi undervisningen en tydelig retning. I tillegg til å være en dyktig lærer, er hun også forfatter for Aschehoug og engasjert i eksamensgrupper.

Sigrid har arbeidet på Rud videregående skole i mer enn 20 år. Ledelsen ved skolen uttrykker stor takknemlighet for hennes innsats, og betydningen hun har for elever og kollegaer hver eneste dag.

Skrevet i Ukategorisert | Legg igjen en kommentar

Hederlig omtale 2025

I tillegg til årets prisvinner gir Holmboekomitéen hederlig omtale til:

Hanne Eliassen – hederlig omtale 2025

Hanne Eliassen er en engasjert, kreativ og elevorientert lærer som gjør matematikkundervisningen praktisk, relevant og yrkesrettet. Hun har spesielt utmerket  seg i undervisningen i 1P-Y hvor hun klarer å knytte matematikkundervisningen tett opp til elevenes programområder. Gjennom bedriftsbesøk til blant annet bank og produksjonsbedrifter hjelper hun elevene med å forstå matematikken i en konkret og praktisk sammenheng. Dette har styrket elevenes mestringsfølelse og gitt dem økt motivasjon for læring.

Hanne har utviklet egne undervisningsopplegg og ressurser, særlig rettet mot elever som strever med faget, og har delt disse aktivt med kolleger. Hun framheves av kollegene som en viktig ressursperson og inspirator på skolen, og er dyktig til å samarbeide både med elever, lærere og foresatte.

Elevene beskriver Hanne som hjelpsom, forståelsesfull og empatisk, en lærer som virkelig bryr seg om hver enkelt elev. Gjennom hennes evne til å integrere matematikk med praktiske yrkesfaglige prosjekter har hun gitt elevene et faglig grunnlag som er direkte anvendbart i yrket og i hverdagslivet.

Hannes innsats har bidratt til å løfte kvaliteten på matematikkundervisningen ved skolen, og hennes arbeid har gjort henne til en svært verdsatt og respektert lærer både blant elever og kolleger.

 

Skrevet i Ukategorisert | Legg igjen en kommentar

Nominasjon 2025

Kjenner du en matematikklærer som fortjener en pris? Noen som både brenner for sitt fag og greier å formidle det til sine elever? Noen som har gitt et løft for matematikkfaget og som fortjener større oppmerksomhet for det?

Norsk matematikkråd deler hver vår ut Bernt Michael Holmboes minnepris. Holmboeprisen kan gis til en eller flere matematikklærere i norsk grunnskole eller videregående skole. Prisen, som er på 100 000 kr, er finansiert av Abelstyret ved det Norske Videnskaps-Akademi, og skal deles likt mellom prisvinneren og skolen som hen kommer fra.

Bernt Michael Holmboe (1795–1850)
J.A. Aubert © Matematisk institutt, UiO

Alle kan nominere kandidater til Holmboeprisen, og vi ber skolen hjelpe oss med å formidle denne invitasjonen videre til alle dem som kan være interessert i å foreslå kandidater, f.eks. til avdelingsleder for realfag og til elevråd.

Det er mulig å nominere en enkelt lærer eller en gruppe lærere som sammen har gjort en innsats for matematikkfaget.

Mer informasjon om nominasjonen på siden Nominasjon

Bruk online nominasjonsskjema på Nettskjema

Frist for nominasjon 15. januar 2025

Skrevet i Ukategorisert | Legg igjen en kommentar

Pål Harald Hansen, Sandnes og Bjørnevatn skole i Sør-Varanger, vinner av Holmboeprisen 2024

Norsk matematikkråd har tildelt Bernt Michael Holmboes minnepris for 2024 til Pål Harald Hansen. Pål Harald Hansen har et stort engasjement for matematikk og er glødende opptatt av utvikling i faget. Han arbeider ved Sandnes og Bjørnevatn skole i Sør-Varanger kommune, og har over 30 års erfaring som lærer. Han har en helt spesiell evne til å løfte og stimulere elevene sine. Dette gjelder både de som strever med faget, og elever som ønsker nye og større utfordringer.

Pål Harald Hansen

Pål Harald har utmerket seg som en pioner i arbeidet med utforskende undervisning, og hans engasjement har hatt en betydelig innvirkning både lokalt og nasjonalt. I 2019 fullførte han lærerspesialistutdanning i matematikk, og han har skrevet en masteroppgave om hvordan utvikle læreres praksis innenfor undersøkende matematikkundervisning. Hans bidrag til teori og praksis på dette området har ikke bare styrket hans egen undervisning, men har også fungert som inspirasjon for kollegaer. De omtaler han som en meget dyktig matematikklærer med et eget blikk for hva hver enkelt elev trenger.

Pål Harald inspirerer og veileder elever til å oppnå eksepsjonelle resultater. Skoleåret 2022-2023 vant elevene hans UngeAbel-konkurransen, og gikk dermed videre til nordisk finale i Vaasa i Finland der de ble nummer to.

Pål Harald Hansen har vist seg som en sann leder innenfor sitt felt og han deler sin kunnskap og erfaring gjennom kurs på andre skoler i kommunen, både på grunnskolenivå og videregående skole. Hans engasjement har også nådd ut til kommunestyret og næringslivet, der han har presentert sitt arbeid og vist hvordan matematikkundervisning kan være en katalysator for intellektuell vekst og innovasjon.

Sandnes og Bjørnevatn skole

Skrevet i Ukategorisert | Legg igjen en kommentar

Hederlig omtale 2024

I tillegg til årets prisvinner gir Holmboekomitéen hederlig omtale til disse:

André Løvvang Aasgaard, Øreåsen skole

André Løvvang Aasgaard er alltid engasjert, oppmerksom og opptatt av utvikling, forbedring og læring. Han kombinerer det analoge og det digitale, og han er alltid opptatt av hvilke verktøy som er mest hensiktsmessig å bruke. Han er nysgjerrig, lekende og interessert i å finne ut hvordan ulike program og apper kan brukes for å gi elevene god mestring og god læring. Dette kombineres med god bruk av konkreter, vektlegging av matematisk forståelse og utforskende undervisning med god bruk av åpne oppgaver som gir alle elever både mulighet til å mestre og til å strekke seg. Gjennom gjennomtenkt bruk av vertikale tavler opplever han at flere elever er aktive og deltakende – og mer matematisk tenkende. Klasserommet er innredet og organisert slik at arbeidsprosessene blir mest mulig hensiktsmessig og innbyr til samarbeidslæring der elevenes læringsprosesser har hovedfokus.

Med sitt store engasjement er André en viktig fagperson for skolen. Han deler villig egne erfaringer i faggrupper, team og i utviklingstid. Han har kurs for lærerne der han forteller med engasjement, glød og stor faglig kunnskap – om fallgruver, veier ut og veier videre. Han stiller spørsmål og er nysgjerrig på andres praksis, erfaringer og teorier. Han er en ildsjel som er opptatt av hvordan skolen framstår i lokalmiljøet.

André har delt stilling mellom rådgiverfunksjon i kommunens skoleeieravdeling og lærerstilling på Øreåsen skole. Han holder kurs for lærerne og han blir forespurt om å holde kurs i utviklingstid for andre skoler.

Alle skoler skulle hatt en André.

Øreåsen skole

Paul Venter, British International school of Stavanger

Paul Venter er en lærer som setter elevene og elevenes læring i sentrum. Han tilnærmer seg matematikkfaget på den måten han ser for seg at unge mennesker best kan lære faget. Elever og kolleger sier at han er en engasjert lærer som sprer faglig glede. De mener han har en egen evne til å gjøre matematikkfaget både interessant og levende, men at det er vanskelig å sette ord på hva det er han akkurat gjør. Han har det bare i seg, og hans entusiasme smitter over på elevene! De føler at de blir sett, men også at de blir stilt krav til. Oppgavene Paul lager til elevene gir rom for å vise hva de kan. Han legger stor vekt på å gi presise og konkrete tilbakemelding slik at elevene vet hva de mestrer og hva de bør arbeide videre med. I hans undervisning er egenvurdering en naturlig del av elevenes læringsprosess.

Paul Venter har hatt betydelig innvirkning på utviklingen av skolens matematikkfag. Han er raus med kolleger og deler velvillig både faglige ideer og måten han arbeider med formativ vurdering i undervisningen. Han er aktiv engasjert i foreningen for norske IB-skoler og ideene han får der fra tar han med tilbake til egen skole. I tillegg holder han kurs for internasjonale IB-lærere. På denne måten inspirerer han lærere over hele verden til å forberede praksis og styrke matematikkopplæringen på tvers av ulike kulturer.

British International Schools of Stavanger

Torill Lekve, Byåsen videregående skole

Torill Lekve er en engasjert, kreativ og nytenkende lærer. Hun bruker utforskende undervisningsmetoder der elevene deltar aktivt. Dette gjør elevene positivt innstilte til matematikkfaget, og at de sitter igjen med et bedre læringsutbytte. Torill er opptatt av å skape et godt læringsmiljø. Dette er en forutsetning for at elevene skal kunne jobbe aktivt sammen med utforskende oppgaver. Torill har utviklet mange utforskende matematikkaktiviteter som grubleoppgaver, pusleoppgaver og «escape room». Hun bruker også mange praktiske og virkelighetsnære oppgaver som inviterer til diskusjon i sin undervisning. Som lærer er Torill en ressurs som jobber for å bedre undervisningen for alle elever.

Torill er en god ambassadør for matematikkfaget i skolen, og hun har holdt flere velkomstseminarer og motivasjonsforedrag for lektorstudentene på NTNU.

Byåsen videregående skole

Issa Mihesh, Valler videregående skole

Issa Mihesh er en meget engasjert matematikklærer som lever for at elevene hans skal oppleve mestring i matematikkfaget. Han undrer seg sammen med elevene og får dem til å føle seg trygge i klasserommet samtidig som han stiller høye krav. Issa knytter sin undervisning tydelig til kompetansemål i læreplanen og er langt fremme i bruken av digitale verktøy. Han har utviklet opplegg til alle kompetansemål og er i gang med å lage et eget læreverk. Issa deler dette med kollegaer, og er derfor en viktig del av det profesjonelle fellesskapet på skolen. Han arrangerer for eksempel matematikkverksted med bevertning mandag morgen før skolen begynner. Elevene forteller at Issa gir vanskeligere prøver enn det som kommer på tentamen. Dette samtidig som får med seg alle og får hver og en til å føle seg enestående. En elev sier: «Han sier jeg er den beste eleven han har. Jeg vet jo at han sier det til alle, men det er godt å høre allikevel.» Issa sier, ifølge elevene, at matematikk er 50% gøy og 50% læring. I undervisningen til Issa er det motiverende å delta og det er et trygt sted å argumentere og diskutere.

Issa kom til Norge som syrisk flyktning for få år siden, men er nå norsk statsborger. Han har før det jobbet som lærer ved Nour Al Sham grunnskole, Al-Tafaoq videregående, Al-Awael videregående og Damaskus universitet. Han har også vært frivillig for Røde halvmåne under to kriger. Engasjementet har han tatt med seg til Norge og han er nå, i tillegg til alt han gjør for elevene og skolen, leksehjelper for Røde Kors.

Valler videregående skole

Skrevet i Ukategorisert | Legg igjen en kommentar