Introduksjon til 3D modellering

Vi kommer bruker verktøy Tinkercad for 3d-modellering. Det er tre trinn for å komme i gang.

1. Lager deg en konto https://www.tinkercad.com/join

2. Lær de viktigste funksjonene. Start med «Place It!»
https://www.tinkercad.com/learn/project-gallery;collectionId=OPC41AJJKIKDWDV

3. Lær deg hvordan du kan endre eksisterende STL-filer enkelt ved å bruke TinkerCAD:https://www.youtube.com/watch?v=OvHiLiEo1bY

 

Vi bruker et nettbasert program som heter Tinkercad til 3D-design. Man lager seg en konto, og kan logge på fra hvilken som helst datamaskin. Når du logger inn, vil du først se en del tutorials. Det anbefales å gjøre disse før du begynner å lage ditt eget design. Da lærer du deg hovedprinsippene, og kan eksperimentere videre selv.

I Tinkercad setter du sammen og tilpasser ulike former. I høyremenyen kan man velge former, som for eksempel boks, sylinder og kjegle. Man tar tak i en form, og drar den inn på arbeidsbrettet. Der kan man tilpasse formen på flere måter. Man kan endre størrelse, og man kan dra i den slik at den blir slik man ønsker. Det finnes også innstillinger for å runde av kantene, gjøre den glatt eller kantete, med mer.

Formene kan gjøres både som ugjennomsiktig eller som hul. Hvis du vil lage en kopp, tar du først en ugjennomsiktig sylinder. Så tar du en sylinder som hul som er mindre, og setter oppi, slik at koppen får et hul oppi. Deretter grupperer du dem.

Det er en fordel å ha mus med scrollehjul. Scrollehjulet bruker man til å zoome inn og ut. Man holder inne høyre museknapp for å vende på designet. En stor overgang fra å gjøre design todimensjonalt i forhold til tredimensjonalt, er jo at du får flere sider å se en figur fra. Alt kan se helt fint ut før du dreier på designet, men plutselig innser du at modellen faktisk ikke henger sammen. Derfor er det bare å øve og prøve seg fram.