Introduksjon til vinylkutter

Introduksjon til vinylkutter

Vinylkuttere er enkel å bruke, rask og driftsikker. Den beveger seg i to akser og skjærer i flater som er festet med lim til en kuttematte ved hjelp av et roterende knivblad. Til forskjell fra laserkutteren er den veldig mye rimeligere, tar mindre plass, bråker mindre, er ufarlig og har ingen avgasser. Den lar deg skjære i vinyl som du kan bruke til å lage klistremerker eller trykke på tekstiler som handlenett, t-skjorter, bannere osv. Mange vinylkuttere kan kutte i flere materialer som f.eks papir, papp og tekstiler. Ved å feste en penn på kuttehodet kan du også bruke vinylkuttere til å tegne med. Les mer på https://skaperskolen.no/vinylskjaerere/. Vi bruker vinylkutter fra Cricut.

2D Model

Vinylkuttere kan skjære ut i 2D. Dette betyr at du må finne en eksisterende 2D-modell eller lage din egen. Hvis du nettopp startet, anbefaler vi å bla gjennom Thingiverse og finne noe enkelt som ser interessant ut for din første testutskrift. Uansett hvilken fil du velger, må du kontrollere at den er i SVG-filformat. Selv om det finnes utallige andre formater for 2D -modeller er disse vanligvis ikke kompatible med programvaren du vil bruke til å  kjøre vinylkutteren.

Forberede 2D-modelen

Når du har valgt 2D -modellen du vil skjære ut, må du importere modelen til vinylkutterens programvare eller utskriftsdialog.

1. Du kan importere en eller flere SVG-filer til Cricut Design Space.

2. Du kan flytte runt modelen på printytan.

3. Nå må du velge de riktige innstillingene.

4. Print

Tips og tricks