Frankrike Forklart i 2022, sesong 5 og 6

 

Det reklameres ikke hele tiden for vår podkast i denne bloggen, men Frankrike forklart har hatt et høyt aktivitetsnivå i 2002, med mange spennende temaer og spennende gjester. Herunder følger en oversikt over samtlige episoder.

Ellers finner dere kronikkene på vår webside:

Episoder i 2022

 • Hvorfor snakker Macron fortsatt med Putin? Med Kåre Dahl Martinsen19. des. 2022 07:00

  I sesongens siste episode diskuterer vi hvordan president Emmanuel Macron har håndtert Russlands invasjon av Ukraina. Det har blitt stilt en rekke spørsmål rundt hans dialog med president Putin både før og etter krigsutbruddet. Hvorfor har det vært så viktig for ham å holde telefonlinja til Moskva åpen? I hvilken grad er dette i tråd med tradisjonell fransk utenrikspolitikk? Og hvilken funksjon har det? Vår gjest er Kåre Dahl Martinsen, professor i europeisk sikkerhetspolitikk ved Forsvarets Høgskole.

 • Hvorfor bør vi lese Marcel Proust i dag? Med Karin Gundersen og Gro Bjørnerud Mo5. des. 2022 07:00

  I denne episoden handler det om en av Frankrikes største forfattere – ja, kanskje den aller største: Marcel Proust. Han er først og fremst kjent for det store romanverket “På sporet av den tapte tid”, og i år er det 100 år siden hans død. For å markere det, har vi invitert to av Norges beste Proust-kjennere – Karin Gundersen og Gro Bjørnerud Mo fra UiO – til å forklare hva slags verk dette er, hva som kjennetegner Proust sin stil, og hvordan Proust har påvirket forfattere verden over.

 • Fransk teater på norske scener. Med Olav Torbjørn Skare14. nov. 2022 07:00

  I denne episoden av Frankrike forklart retter vi blikket mot Molières’ verden og ser på franskspråklig teater i Norge. Hvordan finner et teaterstykke på fransk veien til Norge og hvilke nye navn er spennende å følge med på i den franskspråklige teaterverdenen? Vår gjest er Olav Torbjørn Skare, dramaturg ved Nationaltheatret i Oslo.

 • Hvordan høres fransk ut? Med Kathrine Asla Østby24. okt. 2022 07:00

  Ukas episode handler om uttale: Hva skal til for å høres fransk ut? Hvorfor er det ofte forskjell på skriftbilde og lydbilde på fransk? Og hva er de vanligste feilene vi nordmenn gjør når vi uttaler franske ord? Vår gjest Kathrine Asla Østby, førsteamanuensis i fransk språk ved Universitetet i Oslo, gir oss et lynkurs i fransk uttale.

 • Er nasjonalforsamlingens rolle styrket etter valget i juni?26. sep. 2022 07:00

  I denne episoden ser vi nærmere på sammensetningen av den franske nasjonalforsamlingen etter parlamentsvalget i juni. Dette valget endte med at Macrons parti mistet det absolutte flertallet: Han er dermed nødt til å bygge et flertall sammen med andre partier fra sak til sak for å få vedtatt lovforslag. Hvordan fungerer dette i praksis? Fører denne situasjonen til mer handlingslammelse eller til at nasjonalforsamlingen får økt betydning? Og hvilke saker vil prege den politiske debatten denne høsten?

 • Fra en terrorrettssak til en annen. Med Vibeke Knoop Rachline5. sep. 2022 07:00

  I sesongens første episode ser vi på utfallet av rettssaken for attentatene i Paris fra november 2015, som ble avsluttet 29. juni 2022. Hva slags dom fikk gjerningsmennene og hvordan reagerte det franske samfunnet på domsavsigelsen?  Vi tar også opp rettssaken for attentatet i Nice i juli 2016, som begynner 5. september, og drøfter likheter og ulikheter mellom de to attentatene. Vår gjest er frilansjournalist og forfatter Vibeke Knoop Rachline.

 • Sesongslutt: en sommerhilsen fra Frankrikes ambassadør i Norge. Med Pierre-Mathieu Duhamel26. juni 2022 21:00

  I denne episoden har vi gleden av å samtale med Frankrikes ambassadør i Norge, Pierre-Mathieu Duhamel. Hvem er han? Hvordan ble han diplomat? Hva tenker han om forholdet mellom Norge og Frankrike og om presidentvalget som fant sted i Frankrike i april? Denne episoden, som også er sesongens siste, er på fransk. Vi ønsker alle våre lyttere god sommer, vi høres igjen til høsten!

 • Andre omgang i parlamentsvalget: Macron i motbør20. juni 2022 15:42

  Andre og avgjørende omgang i parlamentsvalget ble avholdt 19. juni, og den store taperen ble president Macron: Han mistet det absolutte flertallet i nasjonalforsamlingen, og utfordres av sterke opposisjonsgrupper både på venstre- og høyresiden. Hva ble resultatet for de ulike alliansene og partiene? Hvordan skal presidenten styre landet fremover? Det er temaer Geir og Kjerstin diskuterer i ukas episode.

 • Hvordan fungerer det franske parlamentsvalget? Med Jonas Stein9. juni 2022 13:34

  I denne episoden drøfter vi det franske parlamentsvalget, som foregår over to valgomganger 12. og 19. juni. Hvordan er valget lagt opp? Hva er forskjellen mellom parlamentsvalget i Frankrike og stortingsvalget i Norge? I hvilken grad er valget viktig for en nylig gjenvalgt Macron og for opposisjonslederne Marine Le Pen og Jean-Luc Mélenchon? Vår gjest er Jonas Stein, førsteamanuensis i statsvitenskap ved UiT Norges arktiske universitet.

 • Hvilke utfordringer har Frankrike, Tyskland og Storbritannia før sommeren 2022?22. mai 2022 21:00

  Hvor står Frankrike, Tyskland og Storbritannia innenrikspolitisk og utenrikspolitisk på vei inn i sommeren 2022? Podkastene Pod Britannia, Tyskerne og Frankrike forklart kom sammen for å drøfte dette. Live-episode fra Kulturhuset i Oslo, tatt opp 11. mai 2022.

 • Hvorfor bør man elske franskspråklige tegneserier? Med Alexander Leborg8. mai 2022 21:00

  I ukens episode er temaet franskspråklige tegneserier og tegneserieromaner. Hva er det med tegneseriemediet som gjør det så populært? Hvorfor ble franskspråklige tegneserier som Tintin, Lucky Luke og Astérix verdenskjent? Og hvilken rolle spiller tegneseriekunst i den franskspråklige verden i dag? Dette drøfter vi sammen med ukens gjest, Alexander Leborg.

 • Andre omgang i presidentvalget – fra Macron 1 til Macron 226. apr. 2022 22:36

  I denne episoden ser Geir og Franck på utfallet av andre omgang av det franske presidentvalget 24. april. Hvordan stemte velgerne? Hvorfor vant Macron nok en gang? Hvordan kan Marine Le Pens tap likevel være et historisk resultat for ytre høyre? Og hva betyr alt dette for fransk politikk?

 • Første omgang i presidentvalget – vinnere og tapere11. apr. 2022 18:03

  I denne episoden går Kjerstin og Franck gjennom valgresultatene etter første valgomgang av presidentvalget for å skille vinnere fra tapere. Hva betyr valgutfallet for de to kandidatene som er igjen Macron og Le Pen? Hvem ligger best an til å vinne før andre og avgjørende omgang 24. april?

 • Frankrike forklart LIVE – Hvem vinner presidentvalget?3. apr. 2022 21:00

  I denne live-episoden fra Deichman Majorstua, som ble tatt opp i forbindelse med Demokratidagene, gjør vi opp status for presidentvalget før første valgomgang 10. april. Hvem er kandidatene og hva vil de? Hva står på spill? Og ikke minst: hva sier velgerne? Våre gjester er Oda Sletnes, tidligere ambassadør i Paris, og Tone Magni Finstad Vestheim, politisk journalist i Nationen.

 • Hva kjennetegner fransk populisme? Med Anders Ravik Jupskås27. mars 2022 21:00

  I ukas “Frankrike forklart” skal vi snakke om populisme. Mange av årets presidentkandidater i Frankrike, som Marine Le Pen, Eric Zemmour og Jean-Luc Mélenchon, omtales gjerne som populister – men er de faktisk det? Hva betyr egentlig «populisme» og hva kjennetegner den franske varianten av dette politiske fenomenet? Ukas gjest er statsviter Anders Ravik Jupskås, nestleder ved C-REX Senter for ekstremismeforskning, UiO.

 • Hvordan fungerer presidentvalget i Frankrike?20. mars 2022 21:00

  I denne episoden ser Franck Orban og Kjerstin Aukrust nærmere på det franske valgsystemet, bare uker før det viktige presidentvalget i landet. Her får du svar på hvorfor det er to valgomganger, hvem som kan stille som presidentkandidat, og hvor mye makt den franske presidenten faktisk har.

 • Hva betyr Frankrikes EU-formannskap for EU? Med Jan-Erik Grindheim13. mars 2022 21:00

  I ukas episode snakker vi om det franske formannskapet i Rådet for Den europeiske union, som startet 1. januar 2022 og som varer frem til slutten av juni. Hva er egentlig dette rådet og hva gjør det? Hvor viktig er formannskapet for Frankrike og hva kan det ha å si for EU? Vår gjest er Jan-Erik Grindheim, førsteamanuensis i statsvitenskap ved Handelshøyskolen, Universitetet i Sørøst-Norge, og prosjektleder i Civita. Vi gjør oppmerksom på at episoden er spilt inn før krigen i Ukraina brøt ut.

 • Hvordan oversetter man fransk litteratur? Med Gøril Eldøen6. mars 2022 21:00

  Ukas episode handler om oversettelse av fransk litteratur. Hva er spesielt med å oversette fra fransk til norsk? Hva kjennetegner fransk litteratur, både språklig og innholdsmessig? Og hvordan blir man egentlig oversetter? Vår gjest, den prisbelønte oversetteren Gøril Eldøen, har oversatt en lang rekke franskspråklige romaner og deler sine erfaringer med lytterne.

 • Kan høyresiden vinne presidentvalget i 2022? Med Raino Malnes27. feb. 2022 21:00

  I dagens «Frankrike forklart» skal vi snakke om ståa på den franske høyresiden, noen uker før presidentvalget. Har høyrepartiets kandidat Valérie Pécresse noen sjanse til å vinne valget? Er høyresiden og ytre høyre i ferd med å knytte sterkere bånd? Gjesten som skal hjelpe oss med å svare på disse spørsmålene er Raino Malnes, professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo.

 • Hvordan skal vi huske Napoleon? Med Kai Østberg13. feb. 2022 21:00

  Tema denne gang er Napoleon Bonaparte, som døde for litt over 200 år siden, i 1821. Napoleon anses som en av Frankrikes største helter, men fremstilles også som en diktator. Hvordan bør han best huskes? Vi blir bedre kjent med mannen som ble keiser i Frankrike og Europas mektigste mann sammen med ukens gjest, Kai Østberg, professor i historie ved Universitetet i Sørøst-Norge.

 • Er den franske venstresiden dømt til å mislykkes? Med Ingrid Grønli Åm30. jan. 2022 21:00

  I ukens Frankrike forklart snakker vi om ståa på den franske venstresiden, bare noen måneder før presidentvalget. Skal vi tro meningsmålingene, går det ikke så bra. Men hvem er de viktigste kandidatene? Hvorfor fremstår den franske venstresiden så splittet? Og finnes det et lite håp tross alt, eller er den dømt til å mislykkes i årets presidentvalg? Vår gjest er Ingrid Grønli Åm, journalist i Morgenbladet.

 • Hva skjer i Frankrike i 2022? Med Tove Gravdal16. jan. 2022 21:00

  I årets første episode tar vi et tilbakeblikk på fjoråret i Frankrike, før vi ser frem mot presidentvalget i april og parlamentsvalget i juni. Hva kan vi vente oss i året som kommer, og hvem tror vi kommer til å styre Frankrike fremover? Med oss for å snakke om dette har vi journalist og forfatter Tove Gravdal.