AreaS – seminar om høyrepopulisme

Tirsdag 28. mars hadde vi AreaS – seminar i biblioteket igjen, og igjen lå det en fersk bokutgivelse på bordet og dannet rammene for en times samtale rundt et aktuellt tema. Denne gangen var det boka med tittelen «Marine Le Pen og høyrepopulismen i Europa» som skulle dissekeres i offentlighet av AreaS – representant Franck Orban og den ene halvdelen av forfatterne: TV2 journalist Elin Sørsdahl.

Rundt 60 studenter og ansatte hadde møtt opp for å få med seg seansen som hadde det kommende presidentvalget i Frankrike som bakteppe. Det er knyttet stor spenning til hvor godt det høyrepopulistiske partiet Front National vil gjøre det, og dagen bragte mer klarhet i hvem de er og hva de står for. Publikum fikk en kort innføring i bakgrunn om partiet og lederen Marine Le Pen, som jo er viktig for å forstå det familiedynastiet som partiet er. Videre fikk vi høre analyser på for eksempel hvordan partiet har kunnet gå fra å være forbundet med ytterliggående og brungrumsete uttalelser og personer på 90 tallet, til å bli et stuerent parti med 1/3 av stemmene på meningsmålinger i 2017. Forfatterne selv har hatt sitt andre hjem i en fransk landsby i Sør-Frankrike og sett velgere gå fra kommunistpartiet til Front National, et skritt man skulle tro var et kvantesprang over den politiske aksen.

Hvis du er interessert i å finne ut mer om dette, så finner du boka i vår katalog, og hvis du er ansatt eller student kan du logge deg inn i Oria og bestille boka.

Biblioteket retter en stor takk til Franck Orban for initiativ og ordstyring, og til Elin Sørsdahl som velvillig tok turen og delte av sin kunnskap. Tusen takk også til alle som møtte opp og viste engasjement, og som gjorde denne tirsdagen bedre enn den ville vært uten. Vi sees!

 

 

 

Ole Vanem