Bokpresentasjon av «Veiledning og oppdagelse»

 

Tirsdag 9. mai var det tid for semesterets siste lunsjforedrag, denne gangen i form av en bokpresentasjon. Den nyutkomne boka «Veiledning og oppdagelse» har ansatte ved HIØs lærerutdanning sterkt representert på redaktør- og forfattersiden, og hele 8 bidragsytere kunne fortelle omtrent 40 publikummere om bokas innhold. … 

 

Bokpresentasjon av Jan Ch. Karlsson

Tirsdag 25. april hadde vi besøk av Jan Ch. Karlsson i biblioteket, som presenterte sin nye bok med tittel «Methods for social theory : analytical tools for theorizing and writing» foran et publikum på omtrent 20 personer. … 

 

AreaS – seminar om høyrepopulisme

Tirsdag 28. mars hadde vi AreaS – seminar i biblioteket igjen, og igjen lå det en fersk bokutgivelse på bordet og dannet rammene for en times samtale rundt et aktuellt tema. Denne gangen var det boka med tittelen «Marine Le Pen og høyrepopulismen i Europa» som skulle dissekeres i offentlighet av AreaS – representant Franck Orban og den ene halvdelen av forfatterne: TV2 journalist Elin Sørsdahl.

… 

 

«Jeg fulgte samene i glede og sorg»

Vi viser nå Elisabeth Meyers fotoskatt fra Kautokeino, i form av en plakatutstilling utarbeidet av Nasjonalbiblioteket.

(foto: Nasjonalbiblioteket)

Utstillingen markerer at det er 100 år siden det første samiske fellesmøtet, som ble avholdt i Trondheim mellom 6. og 9. februar i 1917. Dagen har senere blitt samenes nasjonaldag. «Tråante 2017» (som er det sørsamiske navnet på Trondheim), er en feiring av denne viktige politiske hendelsen. Plakatutstillingen i biblioteket sier litt om anledningen for det samiske jubileet, og formidler kunnskap om den samiske kulturhistorien.

Elisabeth Meyer (1899–1968) var en av svært få kvinner som jobbet som fotograf og journalist i 1920-årene. Hun er kjent for sine reisereportasjer fra land som India og Persia (dagens Iran), men også fra Norge. På 1940-tallet tok hun turen til Kautokeino og fotograferte blant annet den samiske befolkningen. Meyers bilder fremhever enkeltmennesket, ikke samer som turistattraksjon eller forskningsprosjekt. Dette gjør bildene hennes enestående i historisk sammenheng (kilde: Nasjonalbiblioteket).

 

Lunsjforedrag om lærerens egenomsorg

På tirsdag hadde vi lunsjforedrag i biblioteket igjen. Knut Ove Æsøy kom nedom å sa noen ord om viktigheten av lærernes ve og vel i en krevende jobb, og skapte engasjement og samtale blant publikum. … 

 

Markering av kvinnedagen i HIØ-biblioteket

8. mars er som kjent også kalt Den internasjonale kvinnedagen, og takket være initiativ fra lærerutdanningen gikk ikke dette upåaktet hen på Høgskolen i Østfold i 2017. Kvinnedagen ble markert med et program som strakk seg over en time og et kvarter i biblioteket i Halden, og inneholdt to musikalske innslag, fire foredrag samt kake, frukt og kaffe.

… 

 

Flu Hartbergs Moderator er på vei inn i biblioteket

Denne tegneserien er ifølge Andreas Emil Lund fra Serienett, en postapokalyptisk fortelling om heltemot, politikk, religion, teknologi og Bjarne Melgaard – og tar «samfunnet så sykt på kornet».  … 

 

AreaS-seminar med Åsne Seierstad

I går kveld var det duket for seminar i regi av Franck Orban og forskergruppen AreaS, og ingen ringere enn Åsne Seierstad var invitert for å snakke om sin bok «To søstre», som kom ut i fjor høst. Seminaret følger tematisk forrige seanse med Erlend Ofte Arntsen, som i november presenterte sin bok om fremmedkrigerne fra Fredrikstad og deres vei til Syria for å kjempe Jihad. Tilsammen danner disse to bøkene et godt bilde av spørsmålet alle ønsker svar på. «Hvorfor?» … 

 

Var du ute og reiste i fjor?

Da var du i selskap med 1,1 milliard andre turister i følge verdens turismeorganisasjons (UNWTO) rapport Tourism Highlights 2016.

Vi reiser mye mer enn før, og det setter sine spor. Spesielt flyreiser er en utfordring for verdens CO2 regnskap. Turisme skaper utfordringer for miljø, men også arbeidsplasser. FNs generalforsamling har for å skape oppmerksomhet rundt disse temaene bestemt at 2017 er FN-året for bærekraftig turisme for utvikling. … 

 

Lunsjforedrag om språk og akademisk skriving

I dag har vi hatt besøk i form av lunsjforedrag i biblioteket. Jane Mattisson Ekstam entret et bibliotek som ikke var fullt av folk denne tirsdagen, men da tiden var inne for å starte, hadde det dukket opp rundt ti tilhørere. …