Lunsjforedrag om reiselitteratur

Forrige tirsdag var det tid for årets siste lunsjforedrag, og denne gangen var det Jutta Eschenbach og Eva Lambertsson Björk fra avdeling for økonomi, språk og samfunnsfag som hadde noe på hjertet. Arrangementet var samtidig en slags avduking av vår nye boksamling, som biblioteket har overtatt fra foredragsholderne, og som også var tema for duoens foredrag.

Denne utrolig spennende boksamligen består av 78 verk med reiselitteratur fra Nord-Europa, som strekker seg helt tilbake til 1700-tallet. Eva og Jutta hadde fått dem av tidligere HIØ-kollega Ingrid Neumann (RIP), og etter å ha brukt dem selv til faglige formål, besluttet at biblioteket kunne «passe på» dem. For tiden står de utstilt på DVD-hylla i biblioteket, og det anbefales alle å ta en titt i disse bøkene. De gir alle som liker historie, sosialantropologi, reising, kultur og litteratur lag på lag med interessant input, selvom ikke alt er like gledelig. For eksempel kan man lese om Oslo:

Christiania is the dullest capital we ever set foot in. (Bremner, 1840, s. 28),

og videre

In fact, both in look and manner, the ladies of Christiania are far inferior to those of Sweden. (Bremner, 1840, s. 32).

dsc_0020

Eva og Jutta hadde tatt for seg en av bøkene, «Auto nomad in Sweden» fra 1948, som de hadde analysert ved hjelp av teorier fra Syed Manzoorul Islam og hans bok «The ethics of travel». De rundt 30 frammøtte publikummerne ble presentert for duoens undersøkelse og konklusjon om hvorvidt forfatteren får til prosjektet han setter seg fore i boka, nemlig om det går an å være 100% en såkalt «nomadisk» reisende.

Biblioteket ønsker å takke alle som møtte opp for å høre på, og Jutta Eschenbach og Eva Björk for både bøkene og foredraget. Vi gleder oss til neste gang! I mellomtiden kan vi more oss med en reisendes skildring av morgenstemning i Halden:

Having a long day`s work before us, in order to reach Christiania before night, we started from Fredrickshald by seven, when none of the inhabitants were to be seen in motion, except some convicts cleaning the streets, in a coarse dress of striped black and white, and a heavy chain on the leg. (Bremner, 1840, s. 15)

Referanser:

Bremner, R. (1840). Excursions in Denmark, Norway, and Sweden : including notices of the state of public opinion in those countries, and anecdotes of their courts : in two volumes: volume 2. London: Colburn.

 

 

Ole Vanem