Elections départementales 2015 («Fylkesvalg»):

electionsDep.fwI år, den 22. og 29. mars, er det blitt gjennomført valg i Frankrike som var av en ny type. De ble kalt for «élections départementales» i erstatning for «les cantonales». De kan sammenlignes (litt), for å gi en idé, på det norske fylksevalg. Det er for å velge representanter som skal sitte i Conseil départemental (før kalt Conseil cantonal). De har ansvar for skoler, brannvesenet, veier og busstransport, noen helsetjenester, osv.

Det meste interessante og nytt i dette valget – og som veldig få har kommentert, og ingen i utlandet har fått interesse for – er at for første gang skulle det stemmes for og velges to (såkalt «binôme») kandidater samtidig av BEGGE kjønn. Det vil si at alle partier måtte stille opp med en mann og en kvinne i tospann i hver valgkrets. Etter valget skal de to stå og arbeide selvstendig i rådet. Dette er en morsom vri for å sørge for «parité», dvs. å ha like mange menn som kvinner valgt !

Kommentarer er stengt。