Do’s and Don’ts: Eksamen

Burde ikke du jobbe med eksamen? Neida (joda). Rekk opp hånda om det føles som om fadderuka var i forrige uke. Vi har hatt såå god tid på oss, eksamen har bare vært en liten lakrisbit i den godteposen som har vært dette semesteret. Men nå er det altså dags, og som selvutnevnt ekspert på eksamen skal jeg nå fortelle deg hva du burde, og ikke burde gjøre.

  1. Behandle eksamenslesingen som en arbeidsdag. Prøv å stå opp i anstendig tid (alt før 12 er anstendig), les eller skriv i 6-8 timer og gi deg. Klarer du mer er det selvfølgelig lov, men poenget her er at struktur kan gjøre mye for produktiviteten.
  2. Samle en kollokviegruppe der dere kan utveksle ideer. To fluer i én smekk! Vær sosial samtidig som du forbereder deg til eksamen. Kanskje har noen i gruppa innspill du kan ta med deg på eksamen (kanskje til og med videre i livet).
  3. Prøv å lære bort pensum til noen utenfor studiet. Hold foredrag for foreldrene dine, still deg opp på torget og mess ut pensum for de som gidder å høre, send live på Facebook; poenget er at det kan få deg til å forstå pensum bedre om du må forklare det til noen som ikke aner hva du snakker om.
  4. Se på tidligere eksamensoppgaver. Hvis du graver dypt nok i Canvas, så finner du mest sannsynlig de eksamensoppgavene fra i fjor som foreleseren har lagt under en modul ingen tenker på å åpne. Da får du kanskje en idé om hvordan eksamen kommer til å bli, og hva som forventes av svar. Tidligere eksamensoppgaver har som regel fått toppkarakter.
  5. Bruk tiden godt (ingen prokrastinering). Flere av eksamensoppgavene får man en hel måned i forveien. Det er lett å tenke at man har god tid, for så å feie hele oppgaven under teppet helt fram til det er to dager igjen, og det ender med en eksamen utført i overlevelsesmodus. Ikke ideelt.
  6. Ta pauser. Det er lett å bli sittende med nesa i boka i flere timer av gangen, men det kan ha motsatt effekt av hva man ønsker å oppnå. Luft hodet litt ved å gå en tur, danse macarena eller noe annet som fungerer for deg.

Mitt navn er Mina Istad, og jeg godkjenner dette budskapet.

 

marihel