Hvorfor gidder vi ikke å stemme?

Lave stemmetall tross høyt engasjement blant kommunikasjonsstudenter:
Bare 48% av studentene på BIK19 har besluttet å stemme ved kommunevalget 9. september. Hvorfor er valgdeltakelsen så lav når det politiske engasjementet er høyt blant unge?

FOTO: ALEXANDER HOLTEN.
(Fv) BENJAMIN RØTHE (23), SUNNIVA STRAND (21) OG SOFIE TØMMERÅS LYSHAGEN (26)​


Sunniva (21) og Sofie (26) studerer begge til det samfunnsorienterte bachelorstudiet i internasjonal kommunikasjon ved Høgskolen i Østfold. Kommunevalget 9. september vil for dem være en aktuell hendelse de første ukene av studiet.

Er du interessert i politikk?
– For å være helt ærlig: nei, sier Sunniva. Jeg tror likevel det er viktig å få med seg hva som skjer rundt en, selv om man ikke er direkte interessert i politikken.
– Jeg har vært engasjert i politikken siden jeg var 14 år, sier Sofie.


Opplever dere at sakene i media i dag treffer unge velgere?
– Jeg føler det er vanskelig å identifisere seg, og mener det ofte blir tatt opp saker som ikke er like relevante eller viktige for meg, sier Sunniva.

– Hvis du er opptatt av miljø, kan det være vanskelig å finne et parti som passer da de fleste partiene ikke har dette som fokus. Jeg synes for eksempel Arbeiderpartiet har en god miljøpolitikk, men det er jo ikke alltid miljøpolitikk de har fokus på. Derfor kan det være forvirrende for unge med et sterkt engasjement å finne sin plass i et parti, sier Sofie. 

Mange unge ser kanskje på stemming som en mer komplisert oppgave enn en plikt og rettighet.
– Det har jo blitt tabu å ikke stemme. Jeg vil heller droppe å stemme enn å stemme på noe jeg ikke har undersøkt nok eller har tiltro til, sier Sunniva.

Anonym meningsmåling om studenter ved BIK19-kullet skal stemme ved kommende kommunevalg. Mandag 26/8-19 h​ ttps://www.strawpoll.me/18514208/r

Som BIK-studenter, hvordan tror du vi i fremtiden kan være med å engasjere unge i politikken?
– Hvis vi får jobber i det politiske miljøet, tror jeg vi kan være med å påvirke politikere til å uttale seg på en måte som treffer unge mye bedre. Dersom du blir journalist, bør du skrive saker som folk forstår – lettleselige, men informative, avslutter Sofie.

Av ALEXANDER HOLTEN, BENJAMIN RØTHE og SONDRE NÆSS

 

marihel