5 ting du bør vite før utveksling

Etter å ha vært på utveksling sitter vi igjen med noen erfaringer vi gjerne vil dele. Dette var ting vi gjerne skulle visst mer om før vi dro. Vi hadde nok en «romantisk» forestilling om hvordan utvekslingen skulle bli, men realiteten slo oss fort i trynet. Her er 5 tips som kan være lure å ha i bakhodet når du planlegger utveksling:

  1. Bosituasjon

    Hvis du planlegger å bo med venner, bør dere på forhånd diskutere det å bo i kollektiv. Når man kjenner noen kan det bli en større utfordring å konfrontere hverandre med problemer i hjemmet, enn om man bor med ukjente. Det kan bli vanskelig å legge relasjoner til side som fort ender med at man for eksempel ikke vil ta opp et problem, noe som i verste fall kan gi fryktelig dårlig stemning. Er du i tvil, bo med ukjente! Hadde vi kunne valgt igjen, ville vi fulgt vårt eget råd.

  2. Penger

    Utveksling kan bli dyrt! For å si det sånn, du blir fort lei havregrøt og tunfisk på boks, så sett opp budsjett på forhånd og hold deg til det. Hvis mulig, spar penger på forhånd. Det er urealistisk å tro at man skal kunne gjøre morsomme ting hele tiden på bare studielån. Vi hadde opplevelser høyt på agendaen, og passet derfor på å spare i flere måneder før vi dro.

  3. Hjemlengsel

    Å reise til utlandet er ikke det samme som å flytte til nabobyen. For veldig mange er dette første gangen man er helt alene i et annet land over en lang tidsperiode. Til tross for at man blir kjent med nye mennesker, eller allerede kjenner noen andre fra Norge, så er det absolutt ikke det samme. Vi anser oss selv som å være selvstendige mennesker, men i vanskelige perioder blir det veldig merkbart at man er langt unna hjemme. Noen føler ikke så mye på dette, men vi syntes det er viktig å være bevisst på at hjemlengselen kan treffe hardt. Tro oss, savnet kommer!
    Bilde av Amalie og Ingrid med norske flagg

  4. Annerledes skolesystem

    Første skoledag kan føles ganske overveldende når du kommer til ny skole og nytt land. Alt er annerledes fra hva man er vandt med. Tipset vårt er å finne deg en kontaktperson som kan gi deg oversikt og hjelpe deg i gang. Skolen har hjelpemidler, benytt deg av dem.

  5. Opplevelser

    Bli med på gratisarrangementer, utforsk stedet du bor på, bli kjent med landets kultur og skaff lokale venner. Har du økonomi til det, så pass på å se landet du er i. Vi anbefaler å sette av tid før eller etter semesteret til å reise rundt. Vi brukte til sammen 5 uker på tur i Australia og New Zealand, som har gitt oss minner for livet.

    Bilde av Amalie i Australia

    Foto: Seline Bjerketvedt Brogård

Til slutt så vil vi bare legge til at til tross for noen feiltrinn fra vår side, så ville vi aldri vært foruten vårt utvekslingsopphold. Vi ville tatt noen andre valg om vi skulle gjort det igjen, og sitter nå heldigvis igjen med mye erfaring og personlig vekst.

 

Skrevet av: Amalie Berger og Ingrid Anette Bakke

 

intkomm