Gamle tyskerveien i Tsjekkia

Det er påske i Tsjekkia i år 2011, det første jeg husker er at det er god stemning i bilen, selv om det er iskaldt. Det stinker diesel og jeg er så sliten at jeg egentlig bare har lyst til å legge meg å sove. Men det med soving på den gamle tyskerveien i Tsjekkia er at det lar seg rett og slett ikke gjøre. Dette er en motorvei som ble laget av tyskerne for å enkelt kunne kjøre tungt maskineri over grensene. Veien er bygget opp av gamle asfaltblokker uten noe som helst form for stolthet i arbeidet som ble gjort. Mellomrommet mellom hver blokk er på sirka 5 cm og hver blokk er maks et par meter lange, som fører til man får en følelse av hammerslag rett i karosseriet på gamle Trulta fra 82 som bærer Mercedes logoen med stolthet.

Etter å ha kjørt noen timer på denne veien, som jeg trodde var veien inn til helvete, klarer jeg faktisk å sovne. Når jeg våkner opp, er stemningen i bilen en helt annen enn før jeg sovna. Jeg har aldri vært vitne til tåke som ligner så mye på grøt, altså grå risengryns grøt. Man ser kanskje maks to meter av veien foran bilen, mens denne intense hamringen på bilen fortsetter og fortsetter. Praten i bilen har gått fra positivitet (med litt bekymring) til full panikkmodus hos sjåfør, som faktisk lurer på om bilen kommer til å overleve denne legendariske kjøreturen. Det eneste for meg å gjøre, i alle fall det første som slo meg inn, var å åpne en ny flaske med noe godt og sterkt å drikke på, for å roe ned egne nerver.

Som sagt, dette er en motorvei, og de som kjører denne veien daglig er ikke akkurat noen sinkere i trafikken. Mens de andre bilene suser forbi oss i en hissig fart så skjer det som måtte skje. Bremsene på Trulta måtte gi slipp for hammerslagene fra veien inn til helvete. En allerede ganske nedbrutt sjåfør gir opp alt som er av håp og vi andre i bilen begynner å innse at vi nå er på rimelig tynn is. Det eneste vi kan gjøre er å senke farten betraktelig, og se om vi kan skimte noen skilt på denne motorveien som ligner på et sted eller en by vi kan kjøre inn for å ta et pust i bakken og finne et verksted.

Men gutta, det er jo søndag i dag, hører jeg noen i bilen sier etter vi har fått tatt av på en avkjørsel ut av motorveien, tviler på at det er noen verksted som er åpent. Vi blir enige om at vi bare må prøve, for sånn som situasjonen er nå så kommer vi oss ingen vei uansett. Gutten som sa de vise ord i bilen hadde rett, alt er stengt, det er seint og vi må bare vente til neste dag. Det er minusgrader i gråe Tsjekkia og Trulta er ikke så flink til å holde på varmen, men vi må bare prøve å få sovet litt så vi er i form til en dag som ikke stod på agendaen.

Byen vi har kommet til er en veldig liten by. Byen tilbyr ei kro, et par pubber og det viktigste av alt, et verksted! Vi kjører til verkstedet, en litt eldre kar, tydelig tsjekkisk, åpner døren og vi får forklart at bremsene på bilen vår har streika. Mekanikeren tar en titt på bilen og sier at vi kan varme oss inne på pauserommet. Da finner jeg ut at dette er det mannligste verkstedet jeg har vært i. På pauserommet henger det plakater fra seint 1980 tallet med lettkledde (også nakne) damer, askebeger fulle av sneiper og ølflasker i hjørnene.

Mekanikeren kommer inn og sier at delene til bremsene må bestilles, og at det kan ta noen timer før de ankommer verkstedet. I mellomtiden så er han veldig gira på å ta oss med på denne kroa for å spise, det høres ut som en fantastisk ide. Med en liten baktanke om at de slår i hjel Trulta og selger alle organene hennes på det svarte markedet så sier vi uansett ja til tilbudet hans. Når vi ankommer kroa så dekker de opp et flott langbord til oss og serverer oss skikkelig god, tsjekkisk husmannskost og drikke, for et sted og for et folkeslag tsjekkerne er! Etter å ha spist oss gode og mette ankommer vi tilbake til verkstedet, Trulta er ikke partert og mekanikeren er ferdig med jobben. Han forklarer hva han har gjort og sier at han også har fikset på det elektriske anlegget i bilen. Alt dette har han gjort, og skal ha det som tilsvarer 2000 NOK i tsjekkiske kroner. Turneen kan fortsette og vi setter seil mot neste stopp på konsert lista. VI begynner bare å le, fordi med så god mottagelse, invitasjon til kro og en superbillig jobb med Trulta, så var kanskje ikke dette veien til helvete, men begynnelsen på veien til himmelen.

Skrevet av Kim Trøbråten

 

studentassistent