Praksis-survival-guide

Det var med en svett panne og nervøs stemme vi tok våre første steg inn i praksis.

Mari (Kjos Hellum) jobbet på spreng for å finne praksisplasser til alle i klassen og det skal hun ha, hun ga oss en fulltreffer. Maren fikk praksisplass hos MediaCom Norge som er et mediebyrå i avdelingen hos MBA (Mediacom Beyond Advertising). Hun jobbet med innhold for sosiale medier for forskjellige norske og utenlandske kunder som har produkter i Norge og som da bruker sosiale medier for å nå ut til nye og nåværende kunder. Og Alexandra fikk praksisplass hos Empefire reklamebyrå. Empefire ble etablert i 2015, og er datterselskapet til Schjærven AS, som er et av Norges største kommunikasjonshus. Empefire har kunder i hele Norden. I tillegg til dette, har Empefire alt inhouse, som vil si at de har filmstudio, reklamebyrå og lydrom under ett og samme tak.

De første dagene var litt overveldende, arbeidskrav ble byttet ut med arbeidsoppgaver og en helt ny plass å jobbe på, pultene var byttet ut med en real arbeidspult.

Den aller første dagen var nervepirrende. Nå skulle vi menge oss med “the big league”! Spørsmålene flommet, Er vi klare for dette? Er vi flinke nok? Hvordan kommer dette til å gå? Å få de første arbeidsoppgavene var litt skummelt. Hadde vi fulgt godt nok med i timen? Alle spørsmålene som fylte hodet de første dagene forsvant da vi innså at vi kan mestre mye med vår utdanning. Plutselig gikk dagene som smurt. Etter en måned føltes det ikke lenger ut som vi var studenter som observerte hvordan studiet kan brukes i arbeidslivet. Vi følte oss som ekte medarbeidere.

Likevel var den første måneden overveldende. Det var mye ny informasjon som skulle læres samtidig som vi skulle huske alt vi har lært i løpet av våre tre år på BIK. Så her er vår praksis-survival-guide:

 

  1. Vær frempå – Ikke vær redd for å be om arbeidsoppgaver.
  2. Still spørsmål og lytt til de som arbeider der – man lærer ikke av å være flue på veggen.
  3. Prøv å få med deg mest mulig av det du lærer – ta med deg en notatblokk
  4. Sett deg inn i hva DU faktisk kan – Det er ikke gitt at praksisstedet vet hva du kan, men dersom du har en oversikt over hva du kan bidra med er det lettere å be om relevante arbeidsoppgaver.
  5. Vær positiv – Ikke alle arbeidsoppgaver er like kule, men husk at den som venter på noe godt, venter ikke forgjeves.
  6. Ikke glem bacheloroppgaven din!! – Alltid ha bacheloroppgaven i bakhodet (Den skriver seg ikke selv, trust us)
  7. Spis mat i lunsjpausen – Uten mat og drikke duger helten ikke.
  8. Ha det gøy – Ikke glem å bli kjent med folk, drikke øl og kose deg.

 

I løpet av månedene som gikk følte vi oss ikke bare som medarbeidere, men vi ble også behandlet som en del av laget. Vi ble tatt imot med åpne armer, og etter tre måneder var det rart å skulle forlate det som nå hadde blitt en arbeidsplass. Men hva fikk vi egentlig ut av praksisplassen? I begynnelsen kan det virke som ingenting henger helt på grep, men frykt ikke, etter en måned eller i slutten av praksisen forstår man virkelig hvorfor studiet er bygget opp som det er. Praksis er også med på å guide deg i riktig retning. Det er i praksis man får en bedre forståelse av hva man vil bli, og hvordan arbeidslivet faktisk fungerer. Med den erfaringen du får i praksis blir du tryggere på deg selv og det du har lært.

Mireille Guiliano sa en gang, “Intelligence, knowledge or experience are important and might get you a job, but strong communication skills are what will get you promoted” . Husk dette og lykke til!

Alexandra & Maren

 

 

 

intkomm