Hvordan overleve bachelor-innspurten?

Dette er det første innlegget i en serie om hvordan man overlever som høgskolestudent. Ovenfor ser dere et bilde av en stue i unntakstilstand. Slik så det ut hjemme hos Linn på denne tiden i fjor. Da var det en uke igjen til innlevering av bacheloroppgaven. Det ble bare verre etter det… Her er åtte råd fra Linn og Kari som kom seg gjennom bachelor-innspurten (uten å dø):

 1. Pust (både inn og ut) – dette går greit.
 2. Ta pauser!
  • Ta gjerne et avbrekk ved å sette på headsettet, skru opp volumet og hør på en god sang.
 3. Står du fast?
  • Ta et avbrekk eller skift fokus ved å jobbe med litteraturlisten/kildelisten din – dette er en jobb som må gjøres og tar alltid lengre tid enn du tror
  • Tenk høyt rundt og om oppgaven/problemet til noen (klassekamerat/venner/familie). Det kan være til hjelp å måtte forklare hvorfor du står fast til noen som ikke kan materialet like godt som deg selv – hvordan forklarer du det?
 4. Er du distrahert? Mange tanker i hodet? Om oppgaven, eller andre ting?
  • Sett deg ned med penn og papir og bruk 15 min på å skrive ned alt du har i hodet – det trenger ikke ha sammenheng, men det hjelper å få tømt hodet.
 5. Det kan være til hjelp å lagre hvert kapittel i oppgaven din som eget dokument og nummerere kladdene dine – dette gjør det mulig å finne tilbake til tidligere formuleringer, og er med på å synligjøre din fremgang.
 6. Husk at det alltid tar lengre tid enn du tror å smelte sammen dokumentene dine til en ferdig oppgave og å formatere filen.
 7. Husk at alle har samme innleveringsfrist og alle skal ha utskrift/kopi. Printekø er reelt – vær tidlig ute!
 8. Lys i enden av tunnelen – når du er ferdig med oppgaven har du skrevet en hel bacheloroppgave! Bra jobbet! Feir deg selv:)
 

admin