AreaS-seminar: Hvor går Tyrkia etter presidentvalget? En boksamtale med Jan-Erik smilden

Andre omgang av presidentvalget i Tyrkia fant sted 28. mai 2023. Som forventet ble den sittende presidenten Recep Tayyip Erdogan gjenvalgt. Hva betyr valgseieren for hans posisjon innad i Tyrkia? Ønsker han seg bare mer makt eller om å bli “Det osmanske rikets 37. kalif”? Hvor langt er han villig til å gå for å gjenskape storheten Tyrkia mistet da Det osmanske riket ble oppløst i 1923 og ble erstattet av den tyrkiske nasjonalstaten? Hvor mye ligger igjen av det gamle osmanske riket i dagens Tyrkia?

For å forstå det moderne Tyrkia og avdekke koblingen mellom tradisjon og modernitet, retter vi blikket bakover i tid. 5. juni 2023 inviterte AreaS journalist og historiker Jan-Erik Smilden, som i 2021 publiserte “En kort introduksjon til Det osmanske riket,” – som var den første boka på norsk om Det osmanske rikets historie -, til å kommentere valgutfallet i Tyrkia på bakgrunn av hans bok og historien om Det osmanske riket.

AreaS-seminaret var en samtale mellom Smilden og Franck Orban, leder for forskergruppen ved HiØ AreaS. Det fant sted på biblioteket ved Remmen, Høgskolen i Østfold, Halden. Du finner videoopptaket av seminaret her.

Videoopptaket og podkasten finner du på vår AreaS’ webside