AreaS deltar på Alliansekonferansen 2019

Alliansekonferansen er en del av Olavsdagene og fant sted 13-14. juni 2019 på Quality Hotel i Sarpsborg – nøyaktig 1000 år etter at den norske vikingkongen Olav Haraldsson (Olav den Hellige) giftet seg med den svenske dronningen Astrid Olofsdotter i Borg. Ekteskapet skapte en ny allianse mellom Norge og Sverige, og det er dette man ønsket å markere med Alliansekonferansen. Tanken bak Alliansekonferansen er å skape et møte- og treffsted for debatt.

Olavsdagene arrangerte Alliansekonferansen 2019 i samarbeid med NUPI, PRIO, Høgskolen i Østfold, Oslo Freedom Forum og Litteraturhuset i Fredrikstad. Konferansen ble åpnet av Norges utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide.

Foto: Thomas Andersen, Olavsdagene, Alliansekonferansen 2019

Franck Orban og Elin Strand Larsen fra AreaS var medarrangør ved Alliansekonferansen og bidro med innlegg og paneldebatt. Franck Orban deltok 13. juni på konferansen med følgende innlegg:  “En “hær av europeere” eller en “europeisk hær”: franske og tyske oppturer og nedturer gjennom etterkrigshistorien​.” Denne delen av konferansen var viet til sikkerhetspolitiske spørsmål knyttet til allianser. Senere deltok Franck Orban i en panelsamtale sammen med Kate Hansen Bundt, generalsekretær av Den norske Atlanterhavskomiteen og Barbara Kunz, forsker ved Det franske instituttet for internasjonale studier, IFRI. Journalist Frithjof Jacobsen modererte samtalen.

Foto: Thomas Andersen, Olavsdagene, Alliansekonferansen 2019

Elin Strand Larsen deltok 14. juni på konferansen og bidro også med innlegg og deltagelse i paneldebatt. Denne delen av konferansen handlet om allianser for å sikre demokrati og offentlig debatt. Hennes innlegg hadde følgende tittel: “Et forsvar mot “fake news”, hvor hun pekte på noen noen saker i høstens kommune- og fylkesvalg som vekker stort engasjement og sterke følelser – spesielt i Østfold. Hun argumenterte for at det er nettopp i slike saker at man skal være spesielt på vakt mot falske nyheter og villedende informasjon. I panelet satt hun sammen med blant annet Silje Skipshamn fra Faktisk.no, Janne Elvelid fra Facebook Norge og Helge Lurås fra Resett. Mah-Rukh Ali, kjent som nyhetsanker fra TV 2 Nyhetene, ledet samtalen.

Programmet for konferansen: