Hva gjør frykten for terror med oss?

Årets sommerferie er for mange nylig tilbakelagt. I hvilken grad begrenser frykten for terror våre valg av feriedestinasjon? Eller gjør den det?Tid og sted: 26. aug. 2019 19:0020:00, Litteraturhuset i Fredrikstad

Sondre Lindahl ved Litteraturhuset i Fredrikstad, 26. august 2019. Fotoillustrasjon: Franck Orban

Ifølge eksperter er risikoen for terror lav. Likevel er flere norske feriefavoritter på listen over reisemål med høyere risiko for terrorangrep. I de fleste europeiske land er beredskapen høy som følger av tidligere angrep. I følge terrorforsker Sondre Lindahl trenger vi ikke å være redd for terror i det daglige. Hvis vi begynner å korrigere oppførselen og atferden vår, oppnår terroristene akkurat det de ønsker. Rådene er heller å bruke sunn fornuft, og å ta noen forholdsregler før man skal ut å reise. Det for eksempel ikke anbefalt å oppsøke en by der det er politisk uro.

Terrorisme har vært en del av politisk konflikt i tusenvis av år. Den globale krigen mot terror har vært voldelig, og at den har sviktet på sine egne vilkår for å motvirke, forebygge eller kontrollere terrorisme. 

Sondre Lindahl er førsteamanuensis ved Høgskolen i Østfold. Han har doktorgrad fra Nasjonalt senter for freds- og konfliktstudier, University of Otago. Lindahls primære forskningsområde er terrorisme og hvordan man forsøker å bekjempe terrorisme. Han forsker på terrorisme i en bredere sikkerhetspolitisk sammenheng, og er interessert i sikkerhetspolitiske spørsmål og internasjonal politikk.

Han er regelmessig ute i norske media og kommenterer terrorhandlinger, og er for tiden i gang med å publisere en rekke artikler om alternativer til voldelig bekjempelse av terrorisme.

Lindahl er medlem i forskergruppen AreaS ved Høgskolen i Østfold.